Diana Morant

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Diana Morant Ripoll
Diana Morant 2023 (cropped).jpg
Diana Morant
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Ingeniera i política.
Naiximent: 25 de juny de 1980
Lloc de naiximent: Gandia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Diana Morant Ripoll (Gandia, 25 de juny de 1980) és una ingeniera de telecomunicació i política valenciana, actual Ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d'Espanya des de novembre de 2023, anteriorment Ministra de Ciència i Innovació des de juliol de 2021, aixina com secretària de Ciència, Innovació i Universitats del Partit Socialiste Obrer Espanyol (PSOE) des de 2021, del govern que presidix Pedro Sánchez.

Inicià la seua carrera política en el Partit Socialiste Obrer Espanyol (PSOE) l'11 de juny de 2011. Fon l'alcaldesa de la seua població natal, Gandia, des de juny de 2015 fins a juliol de 2021. També ha segut diputada en la Diputació de Valéncia des de juliol de 2015 a maig de 2017.

Biografia[editar | editar còdic]

Diana Morant naixqué en la poblacio valenciana de Gandia, en la comarca de La Safor, el 25 de juny de l'any 1980 en el sí d'una família en la que és la major de dos germanes. Vixqué durant la seua infància a cavall entre el barri gandienc de Corea i la Plaja de Gandia, a on passava llargues temporades en la seua família.

Estudià Educació General Bàsica (EGB) en el colege concertat religiós Abat Solà de Gandia i, més tart, cursà el Bachillerat Unificat Polivalent (BUP) i el Curs d'Orientació Universitària (COU) en l'Institut María Enríquez de Gandia. Estudià en l'Universitat Politècnica de Valéncia (UPV) Ingenieria de Telecomunicació, obtenint la titulació en 2007.

Trayectòria política[editar | editar còdic]

Despuix de tres anys eixercint la seua carrera professional com a ingeniera en l'empresa privada, en febrer de 2011 fon convidada pel llavors alcalde de Gandia, José Manuel Orengo Pastor, a formar part de la candidatura del PSPV-PSOE de Gandia en les eleccions locals del 24 de maig de 2011. En la candidatura, ocupà el lloc número 5 en la llista electoral. En aquelles eleccions, el PSPV-PSOE va obtindre 10 regidors, sent nomenada oficialment regidora de l'Ajuntament de Gandia l'11 de juny de 2011. Durant la llegislatura de 2011 a 2015 fon regidora en l'oposició.

En maig de 2014 José Manuel Orengo, llavors secretari general del PSPV-PSOE de Gandia, anuncià que donava un pas arrere i renunciava a la Secretaria General del partit. Diana Morant, llavors Secretària d'Organisació, va anunciar la seua candidatura a liderar el partit en Gandia. En juny de 2014 fon elegida Secretària General dels socialistes gandiencs.

En octubre de 2014, Diana Morant presentà la seua candidatura al procés de primàries que el PSPV posà en marcha per a elegir als seus candidats i candidates a alcaldes i alcaldeses. La seua fon l'única candidatura presentada, per lo que fon proclamada candidata del PSPV-PSOE a l'alcaldia de Gandia per a les eleccions de maig de 2015.

En les eleccions municipals de l'any 2015 el PP va obtindre 12 edils, el PSPV-PSOE 7, la coalició Més Gandia 5 i Ciutadans 1. Tres semanes despuix, el 13 de juny de 2015, en el ple d'investidura, Diana Morant va obtindre els respals dels regidors del PSPV-PSOE, Més Gandia i l'edil de Ciutadans, conseguint aixina l'alcaldia de Gandia posant final a quatre anys de govern en majoria absoluta del PP. Diana Morant es convertia en la segona alcaldesa dòna de Gandia i en la persona més jove en presidir el ple de la ciutat com a alcaldesa. En juliol de 2015 fon proposta per la comarca de La Safor-Valldigna, en l'aval de la direcció nacional del PSPV-PSOE i del seu secretari general, Ximo Puig, com a diputada provincial, sent més tart nomenada diputada delegada de Mancomunitats i Comarcalisació en el nou govern provincial presidit per Jorge Rodríguez Gramage. En maig de l'any 2017 dimití com a diputada per a centrar-se en el seu treball en l'alcaldia de Gandia.

Durant la seua etapa com a alcaldesa, Gandia fon nomenada Capital Cultural Valenciana, sent esta la primera volta que la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Deport de la Generalitat Valenciana otorgava esta distinció. Una capitalitat que va tindre el seu acte inaugural el 22 de juny de 2017 en la plaça Major de Gandia, i per a la que se programaren toda una série d'actes repartits a lo llarc de les quatre estacions de l'any: primavera d'arts plàstiques; estiu d'arts musicals, autumne d'arts lliteràries i hivern d'arts escèniques i audiovisuals.

Diana Morant repetí com a candidata del PSPV-PSOE a l'alcaldia de Gandia i en les eleccions celebrades el 26 de maig de 2019 la candidatura socialista que liderava fon la més votada en el municipi. Es convertia en la persona més jove en guanyar les eleccions de la ciutat.

El 15 de juny de 2019 Diana Morant és investida alcaldesa de Gandia en una majoria de 15 vots (11 regidors del PSPV més els 4 de Compromís Més Gandia Unida. En virtut de l'acort batejat com el Pacte del Serpis, l'alcaldesa de Gandia dirigix un govern de 15 regidors, el més ampli de l'història democràtica de la ciutat, conformada per les dos formacions que varen votar a favor seu en l'investidura.

El 12 de juliol de l'any 2021 és nomenada Ministra de Ciència i Innovació del Govern d'Espanya per part del President del Govern Pedro Sánchez, substituint en el càrrec a Pedro Duque.

Diana Morant encapçalaria la llista per la Província de Valéncia per al Congrés dels Diputats en la convocatòria de les eleccions nacionals del 23 de juliol de 2023. Com a resultat d'estes eleccions és elegida Diputada al Congrés, compatibilisant el càrrec en el de Ministra de Ciència i Innovació en funcions. El 21 de novembre de 2023 repetix com a Ministra del nou eixecutiu per a la XV llegislatura, incorporant les competències del fins a llavors Ministeri d'Universitats, passant a ser Ministra de Ciència, Innovació i Universitats i deixa l'acta de Diputada.

Distincions i condecoracions[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons