Centro Democrático Liberal

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Centro Democrático Liberal (CDL)
President Manuel Alonso Losada
Líder
Portaveu
Fundació 2006
Dissolució
Sèu {{{sèu}}}
Ideologia política Centre progressiste, lliberalisme progressiste, democràcia avançada
Afiliació internacional ELDR
Partits que la componen
Web www.cdl-centro.es


Centro Democrático Liberal (CDL) és un partit centriste d'àmbit espanyol, fundat el 14 de febrer de 2006[1] per part del sector majoritari del Centre Democràtic i Social, que s'oponia a la dissolució i integració dels centristes en el Partit Popular, com havien pretés els convocants del seu XI Congrés Nacional en novembre de l'any 2005.

El seu president Fundador és Víctor Manuel Sarto Lorén, regidor en aquells moments del CDS en el municipi de Vilanova de Gállego, província de Saragossa. Segons fonts internes, CDL en més de 250 militants i 25 regidors en actiu en el moment de la seua creació.

CDL és un partit polític obert i democràtic organisat en federacions d'acort en els seus Estatuts, en implantació en tota Espanya i que es va plantejar com a primer repte electoral comparéixer en les eleccions autonòmiques i municipals de l'any 2007. Va obtindre uns excelents resultats electorals, conseguint 45 regidors i 5 alcaldes. Al trobar-se immers en el seu procés de constitució, a soles va presentar 75 candidatures en 11 circumscripcions. En l'actualitat, és la tercera força política per número de regidors (15) en Conca.

En març de l'any 2007, es creà l'associació jovenil ''Jóvenes de Centro''. En el més de juliol d'eixe mateix any, el Partit Europeu Lliberal d'Espanya s'integra en les files del CDL i acorden enfortir tots junts a CDL com l'únic i llegítim representant espanyol dels lliberals demócrates europeus, tramitant aixina la seua entrada en el Partit Europeu Lliberal Demócrata Reformiste (ELDR).l En el seu II Congrés Nacional, celebrat en Madrit els dies 19 i 20 de giner de l'any 2008, resulta triat per unanimitat líder dels lliberals demócrates espanyols, Manuel Alonso. El nou president va ser diputat del Centre Democràtic i Social per Madrit en la IV Llegislatura i secretari general de Juventudes Centristas (J.CDS) des de 1986 a 1991, ostentant aixina la condició de membre del Comité Eixecutiu Nacional de CDS presidit per Adolfo Suárez.

CDL serà membre de ple dret del ELDR en 2009. CDL és invitat oficialment a les reunions que celebra l'Internacional Lliberal, i colabora de manera estreta a través d'activitats de formació i publicacions en la Fundació Naumann.

Eleccions Generals 2008[editar | editar còdic]

El Comité Eixecutiu Nacional de CDL va decidir no presentar-se a les eleccions generals de 2008, deixant la possibilitat les gestores corresponents de presentar candidatura en la seua circumscripció si aixina ho desijaven, en l'objectiu de donar a conéixer el nou proyecte polític. D'esta manera, quatre candidatures de CDL es varen presentar en les circumscripcions següents: Alacant, Múrcia, Orense i Santa Creu de Tenerife.

Eleccions al Parlament Europeu 2009[editar | editar còdic]

El partit ha decidit apostar en força per les Eleccions Europees de 2009, atés que ya és el representant espanyol de la Aliança dels Lliberals i Demócrates Europeus (ALDE), tercera força política d'Estrasburc en més de 100 eurodiputats.

El 24 de setembre de l'any 2008, CDL es va presentar oficialment en Brusseles, en un acte en qué Manuel Alonso va estar acompanyat per la presidenta del Partit Lliberal Europeu, Annemie Neyts-Uyttebroeck, i el Cap del Grup parlamentari ALDE en l'EuroCenra, Graham Watson.

Les activitats polítiques ALDE en Espanya, ya tornen a ser realitat despuix de més de 15 anys d'absència. Aixina ho demostra el Seminari CDL-ALDE, celebrat el 13 de decembre de l'any 2008 en San Javier (Múrcia), sobre "Nous Models de Finançament Local". Va ser presidit per Flo Clucas, presidenta del Grup ALDE en el Comité de les regions, participant més de 100 dirigents polítics i càrrecs electes espanyols i europeus.

Eleccions al Parlament de Galícia de 2009[editar | editar còdic]

En les eleccions al Parlament de Galícia de 2009 va recolzar la candidatura de Terra Galega a través de la inclusió d'alguns dels seus membres en les llistes del partit de Xoán Gato. No obstant va ser en la província de Pontevedra on CDL va assumir major protagonisme i activitat gràcies a l'impuls del principal candidat, José Taboas, i l'esforç dels seus companyers de partit en la dita circumscripció.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]