Brots de rajos gamma
Els brots de rajos gamma (també coneguts com GRB, en les seues sigles en anglés, o BRG en espanyol) són centelleigs de rajos gamma associats en explosions extremadament energètiques en galàxias distants. Són els events electromagnètics més lluminosos que ocorren en el univers. Els brots poden durar des d'uns nanosegons fins a vàries hores, pero, en general, un brot típic sol durar uns pocs segons. En freqüència són seguits per una lluminiscència residual de llarga duració de radiació a llongituts d'ona major (rajos X, radiació ultravioleta, llum visible, radiació infrarroja i radiofreqüència).
Es creu que molts dels BRG són garbes molt *colimados en radiació intensa produïts a causa d'una supernova. Una subclasse de BRG (denominats brots «curts») sembla ser originada per un procés diferent, possiblement la fusió de estreles binàries de neutrons; mentres que els «brots llarcs» semblen derivar-se a causa de la mort d'estreles massives, és dir, per una supernova, o inclús per una hipernova. Els dos tipos de brots es diferencien pel seu temps de duració: els primers solen durar menys de dos segons, mentres que els atres tendixen a allargar-se durant més temps.
Les fonts dels BRG es troben a mils de millons de anys llum de distància de la Terra, lo que implica que les explosions siguen extremadament energètiques (s'ha comprovat que un brot típic pot generar la mateixa energia que el Sol en un periodo de dèu mil millons d'anys) i extremadament rares (algunes per galàxia cada milló d'anys). Tots els BRG observats s'han originat fòra de la Via Làctea, encara que una classe de fenomens relacionats, les llampada de rajos gamma suaus, s'associen en els *magnetarés dins de la Via Làctea. S'ha establit l'hipòtesis de que un brot de rajos gamma en la Via Làctea va poder haver segut la causa d'una extinció massiva en la Terra.