Acció Nacionalista Valenciana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Accio Nacionalista Valenciana»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Accio Nacionalista Valenciana (ACNV)
Logo d'Accio Nacionalista Valenciana
President Miquel Real
Líder {{{líder}}}
Portaveu {{{portaveu}}}
Fundació 1933-1936. Refundació en 2006.
Dissolució {{{dissolució}}}
Sèu Sueca (Valéncia)
Ideologia política nacionalisme i valencianisme
Afiliació internacional
Partits que la componen {{{partits}}}
Web http://www.accionacionalistavalenciana.com

Accio Nacionalista Valenciana (ACNV) es un partit politic valencià d'ideologia nacionalista valenciana que agrupa a ciutadans en la defensa de l'identitat valenciana. El marc d'actuacio d'Accio Nacionalista Valenciana es unicament el territori valencià, regne secular.

Ideologia[editar | editar còdic]

Ideologicament, ACNV es un partit de centre esquerra, progressiste i nacionaliste valencià. Ideologicament, el partit ACNV es declara valencianiste i la manera d'eixercir eixe valencianisme que ha triat es el nacionalisme valencià. Nacionaliste en lo economic i en lo politic, més alla del regionalisme d'Unio Valenciana.

Llingüistica i identitariament parlant, defenen decididament la llengua valenciana i les Normes d'El Puig, tenint en conte, que u dels motius dels seus fundadors per a crear el nou partit i refundar ACNV, era que UV havia fet una defensa molt fluixa i tebea de la llengua i l'identitat valencianes en les institucions a on tenia representacio.

El nacionalisme economic d'Accio te principalment dos propostes: La primera seria la firma d'un nou concert economic i fiscal per a Valéncia, aixina els imposts dels valencians, es quedarien en Valéncia. La segona es la promocio i consum dels productes valencians. Per a fomentar els productes valencians, Accio Nacionalista Valenciana exigix un euro més barat, i majors imposts per als productes que venen de la China i Marroc. Tambe aposten perque Valéncia tinga veu pròpia en Europa, en contacte directe, sense intermediaris ni lobbys promadrit o probarcelona.

Culturalment, Accio defen la Real Senyera Valenciana, la llengua valenciana i les Normes d'El Puig. Les Normes d'El Puig, son les normes ortografiques valencianes, evolucio dels estudis i les gramatiques de Josep Nebot i el Pare Fullana. Accio Nacionalista Valenciana rebuja les Normes de la AVLl, per no ser més que les normes catalanes de l'Institut d'Estudis Catalans, que no s'apliquen ni es poden utilisar per a la llengua valenciana

Historia[editar | editar còdic]

Partit historic des de l'any 1933[editar | editar còdic]

El partit politic fon fundat inicialment en l'agost de 1933, en els seus origens tenia un caracter nacionaliste, valencianiste i de marcada tendencia catolica.

Fon format per jóvens estudiants universitaris procedents de l'Agrupació Valencianista de la Dreta, una escissio valencianista de la Dreta Regional Valenciana.

La seua publicacio principal era el semanari Acció (1934). Els seus principals directius foren Miquel Adlert i Xavier Casp.

Defenia l'existencia de la personalitat nacional valenciana i reclamava un estatut d'autonomia per a la Nacio Valenciana. A partir del més de juny de 1935 prendra el nom d'Acció Valenciana. Es va dissoldre en mig dels inicis de la guerra civil espanyola, el local fon incautat per l'UGT de la neteja pública, i molts socis foren fusilats.

En març de 1939 Xavier Casp, Miquel Adlert, Josep Sanç Moya, Josep Vila Cabanes i Ricart Sanmartín Bargues intentaren reconstruir el grup en forma de societat folclorica, pero foren denunciats al Governador Civil, qui va prohibir definitivament la societat en març de 1940.

Refundacio en l'any 2006[editar | editar còdic]

En l'any 2005 diversos valencianistes provinents d'una Unió Valenciana que en aquell moment estava desintegrant-se, pensen en crear atre partit valencianiste que responga al seu ideal valencianiste i recuperar el vell partit de Miquel Adlert i Xavier Casp. En eixe any realisen diversos actes, ya com a Accio Nacionalista Valenciana, i sera oficialment en febrer de 2006 quan Accio Nacionalista Valenciana es reactiva i es refunda de manera oficial.

Activitats[editar | editar còdic]

El partit ha editat 12 numeros del seu bolleti informatiu Accio. Presentà una llista en un municipi de l'Horta de Valéncia en les Eleccions Municipals de 2007. No presentaren llista en les eleccions a les Corts Valencianes dels anys 2007 i 2011 ni en les Municipals de l'any 2011.

A lo llarc dels anys 2013 i 2014, Accio Nacionalista Valenciana s'implanta en les comarques de la Plana Baixa, Baix Vinalopó, El Camp de Morvedre, l'Horta de Valéncia, el Camp del Túria, La Ribera, i La Costera i en una vintena de ciutats i pobles de Valéncia.

En març de 2014 Accio Nacionalista Valenciana aplegà a un acort en el partit nacionaliste Coalición Canaria, pel qual ACNV podra fer preguntes escrites al govern espanyol per mig de la formacio canaria.[1] De la mateixa manera, ACNV té acorts en el Partido Regionalista por Andalucía Oriental (PRAO) per a reclamar l'unió de la mediterrànea en l'atlàntic europeu, per mig del corredor ferroviari per Aragó. [2]

En l'any 2014 anuncià un acort electoral en UNIO, Renovacio Politica, Bloque Aragonés i PRAO per a concorrer junts en les eleccions europees en el nom de Proyecto Europa.

En 2015 anuncià un acort electoral en UNIO i Renovacio Politica per a concorrer junts en les eleccions autonomiques i municipals de maig de 2015 en la coalicio AVANT.

En maig de l'any 2022 Accio Nacionalista Valenciana s'integra en la federació de partits valencianistes Decidix, com un dels membres fundadors de la mateixa.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]