Palau de la Música de Valéncia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Palau de la Música

El Palau de la Música de Valéncia (en castellà, Palacio de la Música de Valencia) és un edifici de la ciutat de Valéncia situat en l'antic llit del riu Túria. El Palau (com se li coneix popularment) conté unes quantes sales per a audicions musicals, congressos, exposicions, espectàculs i proyeccions de cine, entre atres activitats.

Trayectòria[editar | editar còdic]

Des de la seua inauguració, el 25 d'abril de 1987, s'ha consolidat com un dels centres musicals més importants d'Espanya. Actualment, el Palau és seu de l'Orquesta de Valéncia.

Ademés, l'acústica del Palau, i de la seua sala José Iturbi en particular (la més important de l'auditori), ha segut elogiada per molts dels músics que han actuat en ella.

L'edifici[editar | editar còdic]

Palau de la Música de Valéncia

L'edifici, dissenyat per José María García de Paredes, Premi Nacional d'Arquitectura, està format per dos fronteres. Una mira al jardí del Túria i està coberta en una volta de vidre que transforma el vestíbul del Palau en un hivernàcul en tarongers. Les deu columnes exteriors recreen un doble pentagrama. La part posterior, pero actual entrada al públic, dona al passeig de l'Albereda.

Gràcies a una ampliació posterior, hi ha una tercera part subterrànea, que conta en unes quantes sales d'ensaig, vestuaris, sales de gravació, i un nou espai destinat també a exposicions.

Polítiques del Palau[editar | editar còdic]

Baix la direcció de Maria Irene Beneyto, el Palau realisa campanyes per a acostar la cultura musical als més jóvens, i als ciutadans en general. Pero el Palau també ha segut motiu de polèmica: el 22 de juliol de 2005 el Colectiu de Cantants en Valencià Ovidi Montllor es va manifestar, tancant-se dins del Palau de la Música, com a protesta que encara no hi havia actuat cap grup o artiste valencià que utilise la llengua pròpia com mig per a expressar-se.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]