Maria Josep Mengot i Miguel

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 10:34 15 set 2024 per Jose2 (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Maria Josep Mengot i Miguel
Mariajosemengot.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Música i cantant
Naiximent: 25 de febrer de 1949
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 22 d'agost de 2024
Lloc de defunció: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya

Maria Josep Mengot i Miguel o María José Mengot Miguel (Valéncia, 25 de febrer de 1949 - † Valéncia, 22 d'agost de 2024) fon una música i cantant valenciana. Coneguda artísticament com a Pepita de Russafa. Fon una de les millors artistes valencianes en el camp del Cant d'estil.

Biografia[editar | editar còdic]

Maria Josep naixqué en una alqueria de l'horta de Russafa i des de ben chicoteta, per influència familiar, mostrà grans dots per a la música i el cant. És per açò que als pocs anys d'edat ya era coneguda artísticament com a “Pepita de Russafa”.

Tota la seua vida l'ha dedicada a l'estudi i recuperació de la música tradicional valenciana, sent una de les veus més destacades del Cant valencià d'estil.

Ademés, Pepita fon una dòna valenta i compromesa en la seua terra. Defengué des de ben jove en la seua angelical veu les Senyes d'Identitat del Poble Valencià, participant activament en multitut d'actes valencianistes a lo llarc d'estes últimes décades.

Reconeiximents[editar | editar còdic]

Premi Llealtat 2024
  • Premi Llealtat 2024. Maria Josep Mengot ha segut guardonada en diversos premis, rebé per part del Grup d'Acció Valencianista (GAV) el Premi Llealtat (2024), un reconeiximent molt mereixcut pel seu fidel compromís en la llengua valenciana i per la gran difusió que ha realisat per tot lo món del singular i únic Cant d'Estil valencià. Un premi que ve a destacar ad aquelles persones que han dedicat tota la seua vida a Valéncia i el valencianisme. En acabar l'acte el Grup de Danses de la Premiada va realisar un espectàcul i estrenà un bolero que rep el nom de 'Pepita de Russafa', en memòria d'ella. Joan Maties Rodglà llegí una poesia del guanyador del Premi Ausiàs March de Poesia, Javier Navarro Andreu, dedicada a Na María José Mengot que fon molt aplaudida pel públic assistent. El mantenedor fon Manuel Marzal, President de l'Associació d'Estudis del Cant Valencià, que va glossar a la premiada en diverses poesies i destacà en el seu parlament la vida dedicada a la música tradicional valenciana de la premiada. Per últim la Presidenta del GAV, Paquita Chilet, va concloure l'acte en un emotiu parlament. L'acte va concloure en el cant de la Cançó de lluita i l'Himne valencià.

Cites[editar | editar còdic]

Josep Vicent Navarro, president de l'entitat cultural i centenària Lo Rat Penat, en ser coneixedor de la notícia del seu falliment, declarà que:

llamentem la pèrdua d'una de les valencianes que més ha aportat a lo llarc de tota la seua vida, tant en fer cultura valenciana, cant valencià, com en la reivindicació de les nostres senyes d'identitat. Excepcional artista i persona, alegre, valenta i lluitadora, va dur Valéncia en l'ànima i va saber transmetre el sentiment valencianiste com ningú. Tenim molt que agraïr-te i sempre et tindrem present, Pepita.

La veu de Russafa[editar | editar còdic]

La veu de Russafa

En Russafa vingué al món

valenciana i lluitadora,

predicant-ho en viu orgull,

en una veu que enamora.


Portant sempre la Senyera

en els seus colors al vent,

representa a nostra terra,

en pas ferm, amor i fe.


La seua veu hui resona,

en cada barri i carrer,

puix naix del seu cor el cant,

més pur, sentit i sincer.


¡Valéncia! Ta essència pura,

en el seu cant hui florix,

i ta bellea perdura,

quan Pepita t'enaltix.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]