Mistela

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 17:53 28 ago 2023 per Valencian (Discussió | contribucions) (Text reemplaça - 'cridada' a 'nomenada')
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Mistela en Dénia.

Mistela (del llatí mixtella, es dir: mesclilla) és el nom que reben diversos licors elaborats mediant la mescla d'alcohol en ingredients vegetals que afigen sabor, com el most de raïm o diverses classes d'herbes aromàtiques. Se tracta de begudes dolces que se consumixen com aperitiu o acompanyament al degustar dolços. En el cas de la mistela feta en most, la presencia de l'alcohol impedix que se produïxca fermentació.

La mistela (també nomenada rom en alguns àmbits populars) és típica de moltes zones de Valéncia; entre elles la Marina Alta, Turís, Monserrat, Utiel, Requena i Chest; en la província de Granada, més concretament els pobles del voltant de Serra Nevada com els del Marquesat del Zenete i els de la comarca de l'Alpujarra Granadina; també en la província d'Almeria, en l'Alpujarra Almeriense i en municipis de la comarca de l'Almanzora i Serra dels Filabres com Chercos; i el surest de la província d'Albacete.

El número d'ingredients pot anar variant al gust o segons la zona, seent la seua base un licor d'alta graduació (aiguardent, generalment) i el suc de raïm (most), mesclant-se en distints tipos d'edulcorants (sucre blanc, sucre moreno, mel) i adobat en aromes naturals (clau, canella en rama, grans de café, peladures de llima i taronja, herbes i espècies varies).

Elaboració[editar | editar còdic]

S'esprem el raïm en un molinet, colant-la de modo que obtingam un suc net groguenc. Se mesclen dos terços del suc en un del aiguardent, i se li afig sucre, aproximadament doscents grams per cada dèu litros. Afegim també el café mòlt, uns cent grams per cada dèu litros i removem ben be.

Per últim afegirem un grapat de grans de café en uns tres o quatre claus de espècia per cada dèu litros, tot açò ben remogut lo fiquem en un recipient tancat, i ho deixem reposar durant quaranta dies, agitant dit recipient a poder ser tots los dies.

Passats eixos quaranta dies aplega el pas de trascolar el licor de mistela. Per a això esperarem tres dies sense agitar i retirarem el licor en un tubo per a que els solages queden en el recipient.

La mistela ya està llista per a prendre, i pot ser embotellada.

Vi de mistela[editar | editar còdic]

El vi mistela o de mistela és un vi molt dolç que s'elabora en un most molt ric en glucosa, se'l consumix directament o se li utilisa per a preparar atres vins, al ser molt dolç és un dels preferits com a "vins de missa" de la llitúrgia catòlica.

Referències[editar | editar còdic]