Nova York

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 00:17 27 maig 2021 per Jose2 (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Nova York

La ciutat de Nova York (en anglés i oficialment The City of New York) és la ciutat més poblada del Estat de Nova York, dels Estats Units d'Amèrica i la segona aglomeració urbana del món. És el centre del àrea metropolitana de Nova York, la qual està entre les aglomeracions urbanes més grans del món. Durant més d'un sigle, ha segut un dels principals centres mundials de comerç i finances. Nova York està considerada com una ciutat global donades les seues influències a nivell mundial en els mijos de comunicació, política, educació, entreteniment i moda. L'influència artística i cultural de la ciutat és de les més fortes del país. Ademés, en ella es troba la seu central de l'Organisació de les nacions Unides, lo que la convertix en un important punt de les relacions internacionals.

La ciutat es compon de cinc boroughs (a vegades traduïts com a districtes o comunes) cada un dels quals coincidix en un comtat: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens i Staten Island. En més de 8,4 millons de novayorquesos en una àrea urbana de 830 km2, Nova York és la segona ciutat més densa dels Estats Units, darrere d'Union City, Nova Jersey, localisada creuant el riu Hudson.

La ciutat té molts barris i edificis reconeguts per tot el món. Per eixemple, la estàtua de la Llibertat, ubicada en l'illa homònima, i l'Illa d'Ellis, que va rebre a millons d'immigrants que arribaven a Estats Units a finals del sigle XIX i començaments del XX. Wall Street ha segut un dels principals centres globals de finances des de la Segona Guerra Mundial i és la seu de la Bossa de Nova York. La ciutat també ha concentrat a molts dels edificis més alts del món, entre els que es troben l'edifici Empire State i les torres bessones del World Trade Center, les quals varen ser derrocades en els atentats de l'11 de setembre del 2001.

La ciutat també és el breçol de molts moviments culturals nort-americans, com per eixemple el renaiximent de Harlem en lliteratura i arts visuals, el expressionisme abstracte (també conegut com a Escola de Nova York) en pintura, i hip hop, punk i Tin Pa Alley en música. En 2005, es parlaven quasi 170 idiomes en la ciutat, i el 36% de la seua població havia naixcut fora dels Estats Units. En el seu metro en funcionament les 24 hores del dia i el moviment constant de tràfic i gent, Nova York és coneguda com «la ciutat que mai dorm».

Vista nocturna de Nova York des de l'Empire State

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons