País Valencià
País Valencià és un terme, essencialment geogràfic, que actualment usa el catalanisme i el pancatalanisme, que se li conferix a Valéncia junt en el de Regne de Valéncia i Comunitat Valenciana.
Definicions
El Diccionari General de la Llengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) definix el terme país (Del fr. pays, mat. sign.) com:
- s. m. Territori d’una nació o d’un poble: El conjunt dels països europeus.
- Regió, província, comarca o zona geogràfica.
- Els individus d’una nació o poble.
- En un palmito, tros de tela o de paper pintat.
Naiximent del terme
Encara que este terme s'escomençà a usar en els anys 30, durant la II República Espanyola (en una connotació diferent a l'actual) i estava inclòs en la redacció dels primers Estatuts d'Autonomia i més tart durant la transició democràtica i la preautonomia, actualment és amprat únicament pel moviment catalaniste, per analogia en País (singular) Països Catalans (plural).
En la redacció de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 1982 en substitució de País Valencià s'oferí el despersonalisador nom de Comunitat Valenciana, en contra abdós noms dels tradicionals i històrics Regne de Valéncia i Valéncia.
Els sectors valencianistes aduïxen ademés que este terme resulta antihistòric i despersonalisador, puix desposseïx a Valéncia del seu nom verdader i històric de Regne de Valéncia, quan per eixemple en Catalunya sí que s'usa molt habitualment per part dels organismes i institucions publiques el nom històric de Principat de Catalunya o El Principat a soles, o inclús els asturians gasten el nom oficial de Principat d'Astúries, etc.
País Valencià en l'història
A pesar de que Regne de Valéncia és la denominació més tradicional, trobada per primera volta en l'any 1238, la denominació de "País Valencià" fon usada pel flare Agustín Bella en la seua obra "Vida de fra Agustín Antonio Pascual"[1] afirmava en l'any 1699, encara estant vigent les institucions forals del Regne de Valéncia, que:
"... no le tenía el Señor destinado para apóstol de las Indias, sino de nuestro País Valenciano..."
País Valencià en l'estatut d'autonomia de Benicàssim (Estatut rebujat)
TÍTUL 1. Artícul 1:
- 1. El pueblo valenciano, cuya forma histórica de institucionalización política fue el Reino de Valencia, se constituye en Comunidad Autónoma de acuerdo con lo dispuesto en la Constitución y en el presente Estatuto, con la denominación del País Valenciano.
- 2. El País Valenciano es la expresión de la voluntad democrática y del derecho del autogobierno del Pueblo Valenciano, y se rige por el presente Estatuto, que es su norma institucional básica.
- 3. El País Valenciano, en el marco de la Constitución de España, tiene por objeto reforzar la democracia y garantizar la participación de todos los ciudadanos en la realización de sus fines.
Proyecte d'Estatut d'Autonomia del País Valencià (sic) (1981) conegut com l'Estatut de Benicàssim.
Cites històriques
Per orde cronològic:
Vore també
Referències
- ↑ Agustín Bella, Vida del venerable i apostòlic serf de Deu el P.M.Fr. Agustin Antonio Pascual ..., Valéncia 1699, pàg. 41, imprenta de Vicente Cabrera. Biblioteca Nacional d'Espanya: 3/64918. Reproducció: DGmicro/21722.