Països Baixos (en neerlandés: Nederland) és un país europeu que forma part del Regne dels Països Baixos (Koninkrijk Der Nederlanden), que es compon d'aquells, de les Antilles Neerlandeses i de Aruba. És membre de la Unió Europea (UE).

Com el seu nom indica, el territori del país està format per terres baixes dels que, aproximadament, una tercera part estan situades al nivell del mar o per davall d'este.[1] Sovint, este país és conegut, metonímicament, pel nom de la seua regió històrica més influent o rellevant, Holanda, situada en la part occidental del país. El seu idioma també és conegut tradicionalment, per extensió, com holandés, encara que el seu nom oficial és neerlandés.

Els Països Baixos estan situats en el nort-oest de Europa i llimiten al nort i oest en el mar del Nort, al sur en Bèlgica i a l'est en Alemanya. El país constituïx una de les zones més densament poblades del món i és un dels estats més desenrollats: en 2008 estava situat en el nové lloc quant a desenroll humà segons el Índex de Desenroll Humà publicat per nacions Unides.[2]

Sovint, es confonen també els Països Baixos en la unió aduanera coneguda com Benelux: Bèlgica o België (Bèlgica), Nederland (Països Baixos) i Luxemburc (Luxemburc); la denominació té la seua base en la història en tant que en el passat els tres estats van formar una sola entitat política.

Institucions i Organismes

El país és seu de la Cort Internacional de Justícia. Ademés en L'Haya es troba una de les institucions de la Unió Europea, Europol.

Organisació polític-administrativa

Els Països Baixos estan formats per dotze províncies:


Demografia

L'any 2007, Països Baixos té una població de 16.570.000 habitants i un PIB de 30.174 EUR per capita. L'idioma oficial és el neerlandés. La esperança de vida és de 79,1 anys. El 99% de la població esta alfabetissada. La mija de fills per dona és d'1,66. Els Països Baixos presenten una de les densitats de població més altes del món. La majoria dels seus habitants són descendents dels francs, frisons i saxons.

El govern encorajà l'emigració després de la Segona Guerra Mundial ya que temia una superpoblació del territori. Prop de mig milló de persones van abandonar el país, pero el número d'immigrants provinents principalment de les Índies Neerlandeses, Turquia, Surinam, les Antilles Neerlandeses i El Marroc, ha superat el número d'emigrants.

La composició ètnica actual és la següent:[3]

Veja també

Referències

  1. . Europa.eu. Consultat el 01/07/2008.
  2. Índex de Desenvolupament Humà, Human Development Reports, Consultat el 20 d'octubre del 2009
  3. Demografie van d'allochtonen in Nederland (en neerlandés).

Enllaços externs