María Teresa Pagazaurtundúa Ruiz
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Política, escritora i activista.
Naiximent: 11 de febrer de 1965
Lloc de naiximent: Hernani, Guipúscoa, País Vasc, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

María Teresa Pagazaurtundúa Ruiz, coneguda com Maite Pagazaurtundúa (Hernani, Guipúscoa, País Vasc, 11 de febrer de 1965), més coneguda com Maite Pagazaurtundúa o Maite Pagaza, és una política, activista i escritora espanyola. En l'actualitat és una eurodiputada independent integrada en la delegació Ciutadans Europeus, dins del grup Renovar Europa.

Biografia

Maite Pagazaurtundúa naixqué en la població guipuscoana d'Hernani en l'any 1965. Sa mare, Pilar Ruiz, fon refugiada de guerra i en el temps es va convertir també en activista per les llibertats en Euskadi. És la menor de tres germans. Un d'ells, Joseba Pagazaurtundúa, fon assessinat per la banda terrorista ETA en l'any 2003 despuix d'anys d'amenaces, acossament i agressions.

Estudià en una Ikastola i es llicencià en Filologia Hispànica i en Filologia Vasca per l'Universitat de Deusto. També cursà estudis de Dret en vasc. Va sofrir una agressió en la facultat per la que tingué que abandonar les classes presencials.

Durant la seua joventut va establir la seua residència en Sant Sebastià. Despuix d'anys d'acossament, persecució i agressions i, especialment despuix de l'assessinat del seu germà Joseba a mans d'ETA, es va traslladar junt a la seua família, per recomanació policial, fòra del País Vasc.

Està casada i té dos filles.

Activisme

Maite Pagaza s'ha especialisat en activisme per la llibertat i els drets humans, aixina com contra el terrorisme i el fanatisme. Ha participat en diferents moviments socials i iniciatives per la llibertat tant en Espanya com en atres països. Ha segut reconeguda en múltiples guardons i en l'any 2005 va formar part d'una candidatura colectiva al Premi Nobel de la Pau.

Resistència front a ETA

Ha treballat activament per l'associacionisme cívic de respal a les víctimes del terrorisme en Espanya. El seu treball en este camp s'ha complementat en la seua funció com a presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme i posteriorment en el Colectiu de Víctimes del Terrorisme (COVITE).

La seua llabor ha segut reconeguda en diversos guardons com el Premi Sájarov als Drets Humans en 2000 —com a membre de ¡Basta Ya!— o la Medalla de l'Orde del Mèrit Constitucional en 2003. No obstant, el seu posicionament públic contra el terrorisme li va supondre un elevat grau d'acossament, amenaces i agressions de violència física i simbòlica, veent-se obligada a viure baix escolta policial durant 13 anys i a abandonar el seu lloc de residència per a traslladar-se, junt a la seua família, fòra del País Vasc.

Despuix de la seua incorporació al Parlament Europeu, Pagazaurtundúa ha continuat en l'activisme per la dignitat i justícia per a les víctimes de la banda terrrorista ETA.

Plataforma ¡Basta Ya!

En l'any 1999 participà en la fundació de la plataforma d'iniciativa ciutadana ¡Basta Ya!, mereixedora en l'any 2000 del Premi Sájarov als Drets Humans que concedix el Parlament Europeu. El seu germà, Joseba Pagazaurtundúa, militant del Partit Socialiste d'Euskadi i membre fundador de la plataforma ¡Basta Ya!, fon assessinat per ETA en 2003.

La plataforma ¡Basta Ya!, estava formada per intelectuals, polítics i ciutadans vascs de diversa ideologia i ocupació. Tots ells compartien el triple propòsit d'opondre's al terrorisme en qualsevol de les seues formes, recolzar a les seues víctimes, i defendre l'Estat de Dret, la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia del País Vasc. Atres destacats membres de l'iniciativa foren Fernando Savater, Joseba Pagazaurtundúa (assessinat per ETA en 2003), Consuelo Ordóñez, Arcadi Espada, Carmen Iglesias, Javier Urguizu, Mikel Azurmendi, Iñaki Ezkerra, Agustín Ibarrola, María San Gil o Rosa Díez, entre atres.

La plataforma es va caracterisar per dur al terreny de la defensa de les llibertats i contra el terrorisme formes noves i dinàmiques d'activisme i reivindicació: manifestacions, caravanes, pegades de cartells o publicació d'una revista en llínea.

El 13 de decembre de l'any 2000, en sessió solemne en Estrasburc, el premi Sájarov fon arreplegat pel filòsof Fernando Savater, líder natural del grup, qui explicava aixina el perqué de l'iniciativa:

Hem eixit al carrer i hem alçat les nostres veus perque estem convençuts de que, quan la democràcia està en perill, els ciutadans no poden refugiar-se en el seu anonimat i esperar mansament a que tot es resolga en les altes esferes del poder polític.

Enllaços externs