Enric Soler i Godes

Revisió de 11:38 11 maig 2017 per Xavier (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «'''Enric Soler i Godes''' (Castelló de la Plana, 1903 - Valéncia, 1993) fon un escritor i pedagoc valencià. == Biografia == Començà la se...»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)

Enric Soler i Godes (Castelló de la Plana, 1903 - Valéncia, 1993) fon un escritor i pedagoc valencià.

Biografia

Començà la seua carrera periodística en tan sol 14 anys en Castelló de la Plana, en el diari La Provincia Nueva. Estudià magisteri en l'Escola Normal de Tarragona, obtenint el títul l'any 1921. L'any 1923 aprova les oposicions a mestre i comença el seu treball en l'escola del districte de Chantada, Lugo.

Colaborà en diverses publicacions i diaris, entre els que destaca El Mercantil Valenciano, Heraldo de Castellón i La Publicitat de Barcelona, Mirador, Destino, El Camí i Las Provincias.

Enric Soler i Godes fon un dels firmants de les Normes de Castelló i també fon president de la secció de lliteratura de Lo Rat Penat.

En el seu treball pedagògic destaca l'introducció dels métodos de Célestin Freinet en els pobles de la província de Castelló, especialment en Ortells i Sant Joan de Moró, on va eixercir de mestre, publicant la revista Sembra, elaborada i impresa pels seus alumnes.

Entre la seua producció lliterària es troben diversos llibres de poesies, com El cel és blau, Bestioles, Cançons d'ahir i de demà, etc.

L'any 1990 s'edita la seua poesia completa i l'any 2001 l'antologia de texts Enric Soler i Godes: l'escola i la cultura.

Universitat Jaume I

L'Universitat Jaume I de Castelló conta en una Fundació que porta el seu nom, que el seu objectiu és promoure les relacions entre l'Universitat i atres nivells de l'educació i el foment de l'investigació pedagògica. Ha segut creada en el respal de la Diputació de Castelló, l'Ajuntament de Castelló de la Plana i la família del mestre, i conta en el patrimoni donat per la família del mestre i pel Moviment de Cooperatives de l'Escola Popular Valenciana, integrat per llibres que el mateix Soler i Godes va imprimir en la seua imprenta manual, per obres valencianes, del restant d'Espanya i d'Amèrica del Sur, que varen utilisar este aparat per a reproduir-se, i per la seua biblioteca particular sobre temes educatius, un total de més de 700 títuls.

Obra