Celler

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Celler


Un celler (del llatí cellariu, mat. sign.), en castellà bodega, és un lloc a on se fa o guarda el vi; bodega.

El Diccionari General de la Llengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) també definix la paraula celler, com:

dialect. Lloc de la casa usat per a guardar menjar i beguda; rebost.

Estructura productiva

Els grans cellers solen posseir depòsits d'important tamany, en a on s'almagasena i es deixa el producte en toneles i barriques. Les característiques d'estos (materials dels que està fet, ventilació, humitat, etc) incidiran en gran mida en el vi resultant.

Ademés, els grans cellers solen dispondre de laboratoris encarregats d'inspeccionar la calitat del vi, i cintes d'embotellament i etiquetage.

Els cellers més actuals es construïxen en criteris de gravetat, de manera que el raïm entre en el celler en la part més alta, i el producte de les successives fases d'elaboració va descendint, fins a la guarda en botella, que se situaria en la part més baixa del celler.

Hi ha una enorme riquea en l'arquitectura de cellers, que són reflex de diferents formes orogràfiques, pero també de modes, formes d'entendre el vi, o riquea aplicada a l'edificació de les mateixes.

Un dels conjunts de cellers subterràneus més gran i antics d'Espanya són els Cellers de Baltanás, que conta en un total de 374 cellers en 6 nivells superposts.

Atres Usos

Instalacions molt similars són també usades per a la curació dels cuixots, degut a que també necessiten temperatures baixes i constants.

Vore també

Enllaços externs

Commons