Fernando Savater

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 19:48 30 nov 2021 per Xavier (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «'''Fernando Fernández-Savater Martín''' (Sant Sebastià, 21 de juny de 1947) és filòsof i escritor espanyol. Destaca en el camp de l…»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Fernando Fernández-Savater Martín (Sant Sebastià, 21 de juny de 1947) és filòsof i escritor espanyol. Destaca en el camp de l'ensaig i l'artícul periodístic, i ha cultivat també la novela i el gènero dramàtic.

Biografia

Fon professor de Filosofia en diverses universitats. En l'autumne de 1974 no se li va renovar un contracte en Madrit, sent interpretat com una represàlia política per lo que va haver folgues i protestes estudiantils.

Una volta que va aplegar la democràcia va passar a impartir l'assignatura d'Ètica en l'Universitat del País Vasc. La seua llabor de divulgació i de crítica cultural el va convertir en un referent per a tota una generació en Espanya, que va convertir en supervendes títuls seus com a Ética para Amador (1991) o El contenido de la felicidad (1986).

Estil

Savater considera a la filosofia com una activitat de crítica permanent, d'expressió de la subjectivitat i inclús de provocació, lo que trasllada en les seues obres per mig d'un estil audaç i expressiu que, a sovint, utilisa el matís, l'ironia i la paradoxa com a estructures de raonament. Per una atra part, el seu estil ha adquirit un mòle lliterari a través d'un procés gradual d'acostament a la narrativa en el que es poden detectar vàries etapes.

En l'any 1976 va publicar l'ensaig La infancia recuperada, en les seues pàgines es defenen la necessitat de la ficció novelada i la passió de contar front a la sofisticació de la narrativa compromesa en l'experimentació llingüística i estructural. En la seua crítica lliterària, Savater reprén i propon en entusiasme la narració fantàstica, l'història dels continguts ètics i heròics a través de l'anàlisis d'autors i personages com a Julio Verne, Sherlock Holmes, Guillermo Brown, Jack London o H. P. Lovecraft.

Una etapa posterior del seu aprofundiment a lo llarc dels itineraris narratius es correspon en Criaturas del aire (1979), en la que una série de personages de l'història o de la lliteratura, com Tarzán, la Bella Durmiente, Drácula, Juliano el Apóstata, Mijaíl Bakunin o el mateix Savater, monologuen sobre les seues vides, el destí, la violència, l'amor o la mort, i confirmen, desmenten i narren situacions de la seua existència.

En 1981 escriu la seua primera novela, Caronte aguarda, narració policiaca que mescla una trama personal en una conspiració política, i que constituïx una meditació sobre les formes del mal, el delicte i la venjança. Ad esta li varen seguir El diario de Job (1983) i El dialecto de la vida (1985).

També ha escrit obres de teatre, entre les que destaquen Juliano en Eleusis (1981), Vente a Sinapia (1983) i Guerrero en casa (1992).

Pensament

Savater és un autor prolífic, que es definix com un «filòsof de companyia», a l'estil dels philosophes francesos, no com un Filòsof acadèmic i en mayúscula. La seua filosofia és ilustrada i vitalista; la seua forma d'expressió, polèmica i iconoclasta; les seues opinions a sovint naveguen contracorrent. El seu estil agut, incisiu i irònic s'aprecia de manera evident en els seus artículs periodístics, gènero per l'escritura del qual té preferència.

(Secció per completar)

Crítiques

(Secció per completar)

Obra

(Secció per completar)

Premis i reconeiximents

(Secció per completar)

Enllaços externs