Grup d'Acció Valencianista
Grup d'Acció Valencianista (GAV), és una organisació valencianista de la Comunitat Valenciana que es dedica a promoure la llengua[1] i la cultura[2] valencianes en contra de l'imposició catalanista.[3][4][5]. Fon fundat en octubre de l'any 1977 per Manolo Zarzo i Lozano. El seu president és Manolo Latorre Castillo.
Història i actuacions
El G.A.V. (Grup d'Acció Valencianista) es fundà oficialment en octubre de 1977, encara que ya des de l'any anterior estava en plena activitat. Naixqué fruit d'una necessitat imperiosa per defendre els interessos valencians, que en eixos anys eren cruelment atacats. Els fins del Grup d’Acció Valencianista són donar a conéixer i defendre:
- La difusió i promoció de la llengua valenciana com a idioma independent i propi de tots els valencians. [6][7][8][9]
- La personalitat valenciana, fonamentada en l'història i en la cultura pròpia[10]
- L'unitat' i l'integritat territorial valenciana.
- L'històrica denominació de Regne de Valéncia per al territori valencià.
- La bandera tricolor coronada, coneguda com Real Senyera Valenciana[11].
El seu primer President va ser l'escultor i artiste Rafael Orellano.
En aquells primers anys s'establiren les bases ideològiques per les que el GAV anava a lluitar i la forma de fer-ho. Esta manera d'actuar era de dos formes:
- Adoptar postures més actives que se traduïren en accions constants en el carrer. [14][15][16][17][18]
Respecte a la primera el GAV ha realisat lo següent:
- Publicació de llibres per a chiquets en l'época de la transició com "Nelo i Carmeta", "Avant", "Pobles i gents" , etc.
- Publicació de llibres d'actualitat i denuncia com "La llengua valenciana en perill", "Valencians front al catalanisme", etc.
- Ademés es creà el Colectiu de Mestres de la Secció de Pedagogia del GAV, els qui realisaren vocabularis de Valencià-Castella/Castella-Valencià. Entre ells destaquem l'editat en 1983, el qual a banda de l'ample vocabulari, portava unes nocions de gramàtica.
- Al mateix temps ha impartit i continua fent-ho, cursos de llengua i cultura valenciana.
- Conferències, tertúlies i debats sobre la nostra problemàtica, en els que han participat les personalitats més destacades del món valencianiste.
- Ha instaurat el "Premi Llealtat", el qual ha segut entregat a persones que han mantingut intacte el seu esperit en defensa del Regne de Valéncia. Entre ells destaquem a Josep Mª Guinot, Lleopolt Penyarroja, Miquel Ramon Izquierdo, Ricart Garcia Moya, Chimo Lanuza[19], Anfos Ramon[20]Juan Vanrell[21]Pepe Alba[22] o l'últim premiat Vicent Baixauli.
- Realisació de l'últim homenage en vida a En Vicent Giner i Boira.
- Durant pràcticament tota la seua historia, ha editat la revista "SOM", que sempre, pero en especial hui en dia, està sent un referent en la denuncia de la realitat, des de l'independència i sense servilisme polític de cap tipo.
- El GAV és una de les principals entitats que firmen en 1981 les Normes d'El Puig. Destaca com a membre més actiu de la Plataforma Normes d'El Puig i de la Coordinadora d’Entitats Culturals del Regne de Valéncia, de la que és membre fundador.
- Cóm no recordar, la llabor cultural que feya tots els dumenges en el Parterre de la Ciutat de Valéncia, o en atres poblacions del Regne, a on a banda de promocionar publicacions i art valencià per mig de la "paraeta", donaven a conéixer el nostre folclor i la nostra poesia, per mig de les actuacions que allí s'organisaven.
- No es pot oblidar la llabor fonamental de captació de nous jóvens valencianistes, gràcies a les activitats realisades per les Joventuts del GAV.
Objectius
- Volen la recuperació total de la llengua valenciana, sense catalanismes estranys ni castellanismes innecessaris. Per ad això exigixen la fi del procés de catalanisació i castellanisació en els coleges, universitats, organismes oficials, i mijos de comunicació de tot l'àmbit valencià.
- Exigixen la revitalisació de la llengua valenciana a tots els nivells seguint els dictats de l'única entitat que actualment vela per la purea de la nostra llengua, la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV)[23] i les Normes d'El Puig, úniques que reflectixen la personalitat i idiosincràsia de l'idioma valencià.
- Exigixen la dissolució de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua[24], per ser un ent catalaniste i catalanisant que abocarà a la llengua valenciana a la seua desaparició. Una majoria d'acadèmics (16 d'un total de 21) que no creuen en l'existència de la llengua valenciana només poden ser nocius per al futur de l'idioma valencià.
- Volen la recuperació de la consciencia identitària valenciana per a que sumissions a atres pobles no siguen en un futur l'única eixida dels valencians.
- Volen una Televisió Valenciana (RTVV) i una Ràdio Valenciana (Ràdio 9) en una total programació en autentica llengua valenciana a on les actituts catalanisants i castellanisants no siguen la norma general. Uns mijos de comunicació públics i valencians que cuiden la llengua valenciana i no l'arraconen en benefici del castellà ni del català.
- Exigixen majors cotes d'autogovern per al Poble Valencià i la revisió del nostre Estatut d'Autonomia per a l'obtenció de les màximes cotes d’autogovern.
- Exigixen la recuperació del nom que històricament correspon i representa als valencians/nes: Regne de Valéncia
- Volen la conservació del patrimoni valencià en una política respectuosa en el patrimoni cultural i ecològic dels valencians/nes
- En definitiva exigixen valenciania, dignitat i honradea als polítics, actualment més preocupats per atres pobles veïns aliens al valencià.
Joventuts del GAV
L'associació conta en una secció jovenil nomenada "Joventuts del GAV" (JJGAV).
Condemnes judicials i detencions
Durant la campanya electoral de les eleccions generals espanyoles de 1996, tres militants de la UPV-Bloc Nacionalista són víctimes d'amenaces i lesions per part de membres del GAV. L'històric militant i actual president de l'organització, Manolo Latorre, va ser condemnat pels fets.[26]
De manera similar, durant la processó cívica de la Diada del 9 d'octubre de 1997, l'aleshores president del GAV, Juan García Sentandreu, va espentar, amenaçar de mort i insultar Pere Palés, militant nacionalista de les Joventuts d'Unió Valenciana. Sentandreu seria condemnat per l'audiència de València a pagar dos multes de 70.000 pessetes cadascuna per dos faltes de vexacions i maltractaments, respectivament.[27]
El 29 de desembre de 2003 membres del GAV realitzen un assalt amb robatori al Casal Jaume I del barri de Russafa.[28] Alejandro Esteve Caballero, José Luis Conejero Asunción i Amalia Lidia Bonheme, tots tres membres del GAV, van ser condemnats a penes de presó[29][30] per aquests fets per un delicte de robatori amb força i una falta de danys, amb agreujament per motius de discriminació ideològica però també amb l'atenuant de reparació dels danys.[31]
Alejandro Esteve era, en el moment de portar a terme l'assalt, membre de la junta directiva de les Joventuts del GAV. A causa d'aquesta condemna, les JJGAV van ser expulsades del Consell Valencià de la Joventut[32] i Esteve va quedar inhabilitat per a l'exercici de càrrecs en directives d'associacions.[33] Al seu torn, el GAV va expulsar Alejandro Esteve de l'associació, qui després d'això va fundar la Plataforma Jovenil Valencianista.
El 14 de desembre de 2007 membres de les JJGAV van assaltar el Casal Jaume I de Sueca amb la intenció de rebentar la presentació del llibre "Èric i l'exèrcit del fènix" d'Èric Bertran que s'hi feia, i van agredir diverses persones. Quatre dels atacants van ser detinguts per la policia local.[34][35][36]
En gener de 2008, tres diputats d'ERC al congrés dels diputats són retinguts durant tres hores al local de València on estaven fent la presentació d'un llibre. Una cinquantena d'ultradretans en foren els responsables, els quals van llançar botelles de vidre contra la façana de l'edifici mentre proferien insults i amenaces.[37][38] Unes 24 persones, vinculades al Grup d'Acció Valencianista, van ser condemnades a pagar una multa de 3.000€ cadascú.[29]
El 26 de setembre de 2008, un grup d'ultres, convocats per la Secció de Gandia del GAV,[39][40] fa una manifestació il·legal al pas de la flama del Correllengua per Gandia. En el transcurs dels fets, Maité Peiró, regidora del Bloc Nacionalista Valencià a L'Alqueria de la Comtessa, va rebre una pedrada al cap que li va provocar una ferida que va requerir 12 punts de sutura.[41] 18 dels avalotadors van ser identificats,[29] i van rebre una multa de 301 euros per "manifestació il·legal" i per "insultar i increpar policies i assistents", malgrat que l'agressor de Maite Peiró no va poder ser identificat.[42][43]
En desembre de 2008, i després de nombroses denúncies per part del Movimiento contra la Intolerancia, el Bloc o el Consell de la Joventut de València, la regidoria de festes de l'Ajuntament de València va anunciar un major control per tal d'impedir que es repartiren fullets polítics a Expojove, si bé no va prohibir-hi la presència al GAV, tal com els denunciants demanaven, al·legant que "no hi constava cap condemna judicial contra les joventuts del GAV".[44] En gener de 2008, el PSPV-PSOE ja havia denunciat que a l'stand del GAV en la fira infantil es podia veure un cartell anunciador d'una exposició anomenada "Fem Història" on es feien ressò de teories revisionistes de l'Holocaust.[45] Finalment, el GAV ha estat vetat del certamen infantil des de l'edició de 2010.[46]
El 5 de juliol de 2011, membres del GAV i d'España 2000 boicotegen la presentació del llibre Noves Glòries a Espanya, de Vicent Flor, que se celebrava a València. En el transcurs dels fets, l'ex-president del GAV Juan García Sentandreu va ser emmanillat i detingut per la policia.[47][48]
Arran d'aquests fets, el Parlament de Catalunya va condemnar els "atacs reiterats de l'extrema dreta" al País Valencià.[49] Prèviament, Coalició Compromís ja havia registrat una moció similar a les Corts Valencianes, que va ser rebutjada pel Partit Popular.[50]
Presidents
- Rafael Orellano (1976-1977) [51]
- Pasqual Martín Villalba (1977-1984)
- Chimo Romero (1984-1989)
- Pere Aguilar (1989-1994)
- Juan García Sentandreu (1994-2001)
- Manolo Latorre Castillo (2001-...) [52][53]
Referències
- ↑ El Grup d'Accio Valencianista publica el primer curso de lengua valenciana en un libro
- ↑ El GAV comienza una campaña para que no se cambien los festivos del 9 d'Octubre y San José
- ↑ El Grup d'Accio Valencianista se manifesta contra l'imposicio del catala
- ↑ Pintades catalanistes en el Grup d'Accio Valencianista
- ↑ Centenares de valencianos, mallorquines, y aragoneses se manifiestan en Valencia contra el catalanismo
- ↑ Curs de Llengua Valenciana en el Grup d'Accio Valencianista
- ↑ Historia de la Llengua Valenciana (Des de fa 1.000.000 d’anys)
- ↑ Encontre Cultural Internacional en el Grup d'Accio Valencianista
- ↑ El Grup d'Accio Valencianista conmemora el naiximent d'Ausiàs March el proxim 3 de març
- ↑ Curs de Tabalet i Dolçaina en el Grup d'Accio Valencianista
- ↑ El Grup d'Accio Valencianista reivindica la Senyera desplegándola en el castillo de Almenara
- ↑ Encontre Cultural Internacional en el Grup d'Accio Valencianista
- ↑ El Grup d'Accio Valencianista s'adherix a la plataforma "Moviment Valencianiste per Europa"
- ↑ Coalicio Valenciana y el Grup d'Accio Valencianista en defensa de 'lo valencià'
- ↑ A la Generalitat Valenciana no li consten sentencies en contra del GAV
- ↑ La juez sobresee la agresión a una edil del BLOC en el Correllengua
- ↑ El Juzgado de Sueca absuelve a los jóvenes del GAV
- ↑ Contramanifestación de C.Valenciana y el Grup d'Accio Valencianista
- ↑ Premi Llealtat 2006 a Chimo Lanuza
- ↑ Reportage fotografic de l'entrega del Premi Llealtat a Anfos Ramon
- ↑ Reportage fotografic de l'entrega del Premi Llealtat a Juan Vanrell
- ↑ Reportage fotografic de l'entrega del Premi Llealtat a Pepe Alba
- ↑ El GAV exige el ingreso de Chimo Lanuza en la RACV
- ↑ Presentacio del llibre "La gran estafa de l'AVLL en el Grup d'Accio Valencianista
- ↑ Ataque vandálico contra la casa del presidente de la Acadèmia de la Llengua notícia a El País del 23 de maig de 2013 (espanyol)
- ↑ Una juez investiga la relación del GAV con sabotajes impunes, El País, 27 de desembre de 2002:Las páginas 30 y 31 de la revista que edita el GAV, de periodicidad incierta pero cuyo último número se publicó el pasado octubre coincidiendo con su 25º aniversario, recogen 25 acciones de sabotaje con las que ha tenido relación ese colectivo ultra de posiciones blaveras. [...] En esa relación, el GAV obvia una acción por la que sí fue condenado, concretamente en la persona de quien ahora es su presidente, Manuel Latorre, después de que en la campaña de las elecciones generales de 1996 tres militantes del Bloc denunciaran haber sido víctimas de amenazas y lesiones por parte de miembros del grupo anticatalanista.
- ↑ Condenado el líder del GAV por vejar y maltratar a un militante valencianista notícia d'El País del 10 d'abril de 1999 (espanyol)
- ↑ Plantilla:Format ref http://www.e-valencia.org/index.php?name=News&file=article&sid=3943 Acció Cultural denuncia el ataque al Casal Jaume I de Russafa (espanyol)
- ↑ 29,0 29,1 29,2 Violència blavera al web "Antiblavers.org" [consulta:2 de juliol de 2012]
- ↑ http://www.racocatala.cat/noticia/laudiencia-provincial-valencia-ratifica-condemna-preso-dos-ultres-gav L'Audiència Provincial de València ratifica la condemna de presó als ultres del GAV.
- ↑ L'assalt al web d'ACPV.
- ↑ El Consejo de la Juventud expulsa al GAV tras la condena por asaltar y robar en un Casal Jaume I notícia a Levante-EMV de l'1 d'abril de 2006 (espanyol)
- ↑ El juez condena a 3 jóvenes del GAV por asaltar un local de ACPV notícia a Levante-EMV del 28 de gener de 2006 (espanyol)
- ↑ http://www.victoralexandre.cat/index.php?option=com_content&task=view&id=463&Itemid=1 Víctor Alexandre, que es trobava al Casal al moment dels fets, ho conta al seu web.
- ↑ Jóvenes del GAV irrumpen en un acto del Casal Jaume I de Sueca y agreden a los asistentes en Levante-El Mercantil Valenciano.
- ↑ ´Vi cómo uno saltaba y me lanzaba una patada a la espalda que no pude esquivar´. Diario Levante, 17 de diciembre de 2007.
- ↑ Un grupo de ultraderechistas trata de intimidar a tres diputados de ERC en Valencia notícia del 26 de gener del 2008 a El Mundo. (espanyol)
- ↑ Nou atac a Esquerra Republicana notícia d'Info TV apujada a Youtube el 29 de gener de 2008
- ↑ Un grup d'ultres convocats pel GAV torna a boicotejar i provocar disturbis al Correllengua de Gandia antifeixistes.org
- ↑ ATAC BLAVER I FEIXISTA AL CORRELLENGUA 2008 DE GANDIA BNV-Xeraco
- ↑ La regidora del BLOC agredida durant el Correllengua de Gandia denuncia els fets davant la policia Valencianisme.com
- ↑ Multa a 18 ultres que participaren en el boicot al Correllengua de Gandia antifeixistes.org
- ↑ Error en el títul o la url.{{{autor}}}«». Avui , 19 d'octubre de 2008. [Consulta: 12 d'agost de 2011].
- ↑ Crespo anuncia mayor control para impedir folletos políticos en Expojove A la Generalitat no le constan sentencias contra el GAV - notícia del 24 de desembre de 2008 (espanyol)
- ↑ Informe Raxen n. 37, publicat pel Moviment Contra la Intolerància en març de 2008 (espanyol)
- ↑ Expojove veta la presencia de Acció Cultural y del GAV notícia a Levante-EMV del 22 de desembre de 2010 (espanyol)
- ↑ Sentandreu sale esposado de un acto en el que el GAV lanza libros y sillas, Levante, 06-07-2011 (espanyol)
- ↑ La extrema derecha boicotea un acto cultural en la Fnac de Valencia Galeria fotogràfica al web de Levante-EMV
- ↑ El Parlament catalán condena los ataques reiterados de la ultraderecha´ en Valencia, Levante-EMV, 8 d'abril de 2012 (espanyol)
- ↑ El PP rechaza condenar el boicot a Vicent Flor alegando que es competencia estatal, Levante-EMV, 6 de desembre de 2011 (espanyol)
- ↑ Orellano, fundador del GAV, parla del 9 d'Octubre de 1979
- ↑ Entrevista a Manolo Latorre president del GAV
- ↑ El President del Grup d'Accio Valencianista denuncia amenaces i pintades contra ell
Enllaços externs
- Portal del Grup d'Accio Valencianista
- Facebook del Grup d'Accio Valencianista
- Canal de Youtube del Grup d'Accio Valencianista
- Twitter del Grup d'Accio Valencianista