Organisació de les Nacions Unides
L'Organisació de les Nacions Unides (ONU) és la major organisació internacional existent. Es definix com una associació de governs global que facilita la cooperació en assunts com el Dret internacional, la pau i seguritat internacional, el desenroll econòmic i social, els assunts humanitaris i els drets humans.
L'ONU fon fundada el 24 d'octubre de 1945 en San Francisco (Califòrnia), per 51 països, al finalisar la Segona Guerra Mundial, en la firma de la Carta de les Nacions Unides.[1]
Des del seu seu en Nova York, els Estats membres de les Nacions Unides i atres organismes vinculats proporcionen consell i decidixen sobre temes significatius i administratius en reunions periòdiques celebrades durant l'any. L'ONU està estructurada en diversos organismes administratius: Assamblea General, Consell de Seguritat, Consell Econòmic i Social, Secretaria General, Consell d'Administració Fiduciària i la Cort Internacional de Justícia.
La figura pública principal de l'ONU és el Secretari General. L'actual és Ban Ki-moon de Corea del Sur, que va assumir el puesto el 1 de giner de 2007, reemplaçant a Kofi Annan.[2]
L'any 2007, l'ONU posseïx 192 estats membres, pràcticament tots els països sobirans reconeguts internacionalment. Hi ha excepcions com la Santa Seu, que té qualitat d'observador, i República de China-Taiwán (un cas especial).
La seu europea (i segona seu mundial) de l'Organisació de les nacions Unides se situa en Ginebra, Suïssa.
Referències
- ↑ . Deutsche Welle 24.10.2002. Consultat el 28/12/2007.
- ↑ El Consell de Seguritat designa el sur-coreà Ban Ki-Moon pròxim secretari general de l'ONU en elmundo.es
- Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Organización_de_las_Naciones_Unidas de la Wikipedia en espanyol, baix llicència Creative Commons-BY-SA.