N'Djamena

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Plaça de la Nació, en N'Djamena.

N'Djamena (en àrap انجمينا, *Injamīnā, AFI: [nˈʤɑmɛnə], "lloc de repòs"; en francés N'Djamena o Ndjamena) és la capital del Chad, i la ciutat en més habitants del país. Fins a 1973 se li va conéixer en el nom de Fort-Lamy. Té una població aproximada de 1 092 066 habitants. És també una regió en estatut especial, dividida en dèu arrondissements.

Està travessada pels rius Chari i Logone. Posseïx un port, i complix principalment una funció administrativa, i com a lloc d'almagasenament de diferents productes (ganaderia, sal, cereals).

Història

Fon fundada el 29 de maig de 1900 pel marí francés Émile Gentil com un fort colonial francés, en el nom de "Fort-Lamy" (nom que va mantindre fins a 1973), en honor a l'explorador i comandant del Eixèrcit Francés François Joseph Amédée Lamy, fallit el 22 d'abril en la Batalla de Kousséri, en Camerun. El 6 de novembre de 1973 el president François Tombalbaye la renomena com N'Djamena, del nom d'un poble àrap propenc, Am Djamena, que significa "lloc de descans". Este canvi era part d'un programa de africanisació.

En 1960 es va convertir en la capital de Chad, despuix de l'independència del país. La ciutat va sofrir un èxodo despuix de la Guerra Civil de 1979, pero la població va tornar a créixer des de llavors.

Durant la guerra en Líbia, N'Djamena fon inicialment bombardejada per la força aérea libia, i tropes chadianes pro-libies al comandament de Goukouni Oueddei varen prendre la capital en 1979. En juny de 1981, N'Djamena fon recuperada per les tropes fidels a Hissène Hauré, un chadià recolzat per Estats Units. Durant la guerra en Líbia, la ciutat va sofrir forts danys i la mitat de la població fugí. En els següents anys les tropes libies recolzaren als insurgents chadians contra el govern d'Hauré, i N'Djamena fon sempre el blanc de les seues fallanques ofensives. Degut a que el govern chadià va rebre ajuda de França, en 1986, l'aeroport de N'Djamena fon bombardejat pels libis.

El 2 de febrer de 2008, rebels del UFDD varen iniciar un sorpresiu i ràpit assalt contra la ciutat, per a després retirar-se. En l'atac varen morir uns 160 civils i 700 varen resultar ferits [1]

Posseïx tres hospitals, el palau de govern, un aeroport internacional, un museu, una catedral i una universitat.

Referències

  1. Chad clashes 'killed 100' people. BBC. Consultat el 07/02/2008.

Enllaços externs

Commons


 
Capitals d'Àfrica
Africa (orthographic projection).svg
Àfrica del Nort : Alger    L'Aaiún    El Caire    Khartum    Nouakchott    Rabat    Trípoli    Tunis
Àfrica Occidental : Abuja    Accra    Bamako    Banjul    Bissau    Brazzaville    Conakry    Dakar    Freetown    Libreville    Lomé    Malabo    Monròvia    Niamey    Porto Novo    Praia    Sant Tomé    Ouagadougou    Yamoussoukro    Yaundé
Àfrica Central : Bangui    Gitega    Kigali    Kinshasa    N'Djamena
Àfrica Oriental : Addis Abeba    Asmara    Dodoma    Jibuti    Juba    Kampala    Mogadiscio    Nairobi    Victòria
Àfrica Austral : Antananarivo    Ciutat del Cap    Gaborone    Harare    Lilongwe    Luanda    Lusaka    Maputo    Maseru   Mbabane    Moroni    Port Louis    Windhoek