Port
El port és, per extensió, aquell espai destinat i orientat especialment al decorriment de mercaderies, persones, informació o a donar abric i seguritat a aquelles fustes o naus encarregades de portar a veta dites tasques. Dins dels ports maritims se poden distinguir aquells orientats a la carrega i descarrega de contenedores; de mercaderies de distint tipo, especialment els pesqueros; al deposit de fustes de recree (ports deportius) o atres. Els ports, aixina mateixa, poden classificar-se dins d'atres categories, com segons l'us civil o militar, el calat del que disponguen: ports d'aigües profundes, superior als 45 peus (13,72 m), etc.
Classificació zonal del port[editar | editar còdic]
Des del punt de vista funcional, l'obres i les instalacions d'un port se poden classificar per la seua ubicació. Aixina, se distinguen quatre zones diferents:
- La zona maritima destinada al barco, en la que se disponen les obres d'abric que protegixen la zona d'atracaments de l'onage exterior, constituïdes fonamentalment pels dics; les obres d'accés que faciliten l'accés del barco al port en condicions de seguritat, garantisant la seua maniobrabilidad, esgambi i calat adequats. Entre elles estan la señalizació (radar, fars, balisas, radiofaros, boyas, etcetera), els dics d'encauzament, canals dragats, esclusas; els espais de fondeig (radas) en la funció de mantindre el barco en aigües tranquiles, sense obstruir el trafic, a l'espera de la seua tanda d'atracament en els tous; i les darsenas que constituïxen la superfície d'aigües abrigades aptes per a la permanencia i operació dels barcos (de maror o de flotació, segons estiguen o no someses a l'acció de les marores).
- La zona terrestre, destinada fonamentalment a la mercaderia, inclou la superfície d'operació terrestre constituïda pels tous, que ademés de facilitar l'atracament i amarradura dels barcos, servixen de soport a l'utillage i d'arreplega provisional de mercaderies; i els deposits que ademés d'adequar un espai a les mercaderies, servixen de regulació dels decorriments maritim-terrestres.
- La zona d'evacuació, destinada al transport terrestre, en la que se deu diferenciar les vies d'accés al port des de la xàrcia de carreteres general, les de circumvalacio o repartixc i les de penetració a la zona d'operació terrestre, en les seues arees de maniobra i estacionament.
- Ocasionalmente pot ubicar-se en els ports una zona d'assentament d'industries basiques: siderurgies, astilleros, petroquímiques, refineries, etc. En alguns casos ha segut necessari crear ports exclusivament per al seu servici, com el cas del port exterior de Huelva, orientat a l'indústria petroquímica.
Servicis prestats[editar | editar còdic]
El conjunt de servicis que presta un port se poden classificar en funció de l'àmbit al que van destinats.
- Servicis al barco
Entre els servicis al barco s'inclouen: la consigna, el practicaje, el remolc, l'avituallament, la carrega de combustible (en angles, bunkering), la descarrega de "sloop" (residus del llavat de tancs), l'arreplegada de fems, les reparacions i manteniment, etc.
- Servicis a la mercaderia
Per als servicis a la mercaderia s'inclouen: la consigna, la estiba, la aduana, la sanitat, la vigilancia, els servicis comercials dels transitarios, consignataris i atres agents.
- Servicis al transport terrestre
Els servicis al transport terrestre son els de representació, activitats de transbort i manipulació de mercaderies.
- Atres servicis
Per a terminar, l'apartat de servicis varis, entre els que se troben els segurs, els bancaris, els mercantils, els de comunicació, etc.
Tipos especials de port[editar | editar còdic]
- Artícul principal → Port deportiu.
Els ports deportius són aquells especialment dirigits a abrigar durant estancies més o menys prolongades o servir de base a les fustes de recree, que pel seu us irregular deuen passar estancies prolongades en zona d'amarradura o en dic sec. Per les necessitats a cobrir d'estos ports, suelen presentar caracteristiques diferenciades respecte als ports mercants o tradicionals com zona de varador, dic sec, atarassanes o l'existencia de restaurants, botigues i atres servicis enfocats a una clientela de cert poder adquisitiu.
- Artícul principal → Astillero naval.
Els ports o parts dels ports que s'encomanen especialment de la construcció o reparació de bucs són els astilleros en instalacions particulars d'este tipo. Solen ser representatius dels astilleros l'existencia de grans grües, dics secs o diverses zones de botadura per a bucs de distint tamany.
- Artícul principal → Peixca comercial.
Aquells encarregats del maneig de mercaderies peridores i especialment els destinats a la descarrega del peixcat, els ports pesqueros, contenen en les seues instalacions edificis orientats a la compraventa d'estes mercaderies, les llonjas. Estos ports, al ser lloc d'orige per a l'entrada en el mercat d'estos productes deuen dotar-se de l'infraestructura llogistica i mercantil per a distribuir-los a les zones de consum.
Museus[editar | editar còdic]
Entre museus portuarios i museus navals existix una ampla representació internacional d'este tipo de museus, cridant l'atencio museus navals en llocs alluntats del mar com el museu Naval de Madrit u atres que per la seua tradició secular mereixen menció com les Atarassanes Reals de Barcelona o el Museu Maritim Nacional de Greenwich.
Vore també[editar | editar còdic]
Referències[editar | editar còdic]
- ↑ «Evaluación dels principals ports d'America del Sur». Consultat el 23 d'abril de 2011.
- ↑ http://www.eluniversalveracruz.com.mx/12812.html
Enllaços externs[editar | editar còdic]
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Port.
- «Port». Diccionari General de la Llengua Valenciana . Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).
- ¿Que es un port?
- Els ports dins de la cadena llogistica, Part 1, Part 2, Part 3.
- Guia de ports, principalment de recree, del Mon