Diferència entre les revisions de "Cant d'albades"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
Llínea 38: Llínea 38:
 
[[Categoria:Música]]
 
[[Categoria:Música]]
 
[[Categoria:Cant]]  
 
[[Categoria:Cant]]  
 +
[[Categoria:Cant valencià‎]]
 
[[Categoria:Música Valenciana]]
 
[[Categoria:Música Valenciana]]
 
[[Categoria:Cultura Valenciana]]
 
[[Categoria:Cultura Valenciana]]
 
[[Categoria:Història Valenciana]]
 
[[Categoria:Història Valenciana]]

Última revisió del 10:33 15 set 2024

Cant d'Albades

El cant d'albades (pronunciat albaes) és una variant del cant valencià d'estil, habitual en les festes de les poblacions rurals valencianes.

Es troba especialment viu actualment en les festes de la majoria de pobles de la Costera, encara que tradicionalment es troba present en gran part de les comarques valencianes, i en Peníscola o Benicarló (Baix Maestrat) o en la nit de Nadal en l'Alcora (l'Alcalatén).

Història[editar | editar còdic]

El cant d'albades prové de pràctiques musicals urbanes de carrer ya documentades en el sigle XIV, en les quals es dedicaven cançons a personages destacats.

És un ball que es realisava en molts pobles de la Costera per velar el cadàver d'un albat, que era un chiquet de menys de quatre anys, en la creença que aixina aniria al cel.

En uns temps caracterisats per la fam i la natalitat descontrolada, quan es moria un chiquet es dia «angelets al cel, mares descansades», ya que en una mateixa casa podien viure 8 o 9 fills i no es podia fer front a totes les seues necessitats.

El Puig de Santa Maria, poble de l'Horta Nort, té una tradició d'albades de les més antigues que es coneixen. És este poble breçol de famosos cantaors com Josep Bahilo o Emilio Luis, El Puig té una de les colles d'albades més rellevants de l'actualitat.

Etimologia[editar | editar còdic]

El motiu que siga nomenat cant d'albades es troba en el fet que a sovint se sol interpretar a l'alba, aproximadament a les tres del matí, ya que les lletres solen ser crítiques vers els polítics, figures institucionals o rellevants de la població.

Els "versaors" i els "cantaors" aprofiten les avançades hores de la nit i de la festa, per a poder realisar una crítica, en major o menor grau de severitat.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]