Diferència entre les revisions de "Altitut"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 15: Llínea 15:
 
*[http://www.altitud.org Altitud.org]
 
*[http://www.altitud.org Altitud.org]
  
 +
==Referències==
 +
{{traduït de|es|Altitud}}
  
 
[[Categoria:Térmens de geografia]]
 
[[Categoria:Térmens de geografia]]

Revisió de 17:01 23 set 2009

Altura i profunditat màxima en la Terra.

La altitut és la distància vertical a un orige determinat, considerat com nivell zero, per al que se sol prendre el nivell mig del mar. En la meteorologia l'altitut és un factor de canvis de temperatura ya que provoca que es disminuïxca aproximadament 1 ºC cada 180 m.

En geografia, l'altitut és la distància vertical d'un punt de la terra respecte al nivell del mar, nomenada elevació sobre el nivell mig del mar, en contrast en la altura, que es referix a la distància vertical des d'un punt de referència de la superfície terrestre; i el nivell de vol, que és l'altitut segons la pressió estàndart mesura per mig d'un altímetro, que es troba dalt dels 20.000 peus sobre el nivell mig del mar.

En Europa continental, quasi tota Iberoamèrica i en atres parts del món, l'altitut es mesura en metros. En Estats Units es mesura generalment en pies, pero este país ha convingut a anar reemplaçant eixe sistema de mida pel Sistema Internacional d'Unitats (SI). En aviació, generalment s'utilisen els peus en tot el món, excepte en els països de l'antic bloc de l'est, ya que els avions de l'antiga Unió Soviètica i d'eixos països porten els indicadors d'altitut en metros.

En Espanya, es pren normalment com a referència per al càlcul de l'altitut el nivell mig del mar en la ciutat d'Alacant, a partir de la senyalisació de l'altitut situada en els escalons de l'ajuntament.

Unitat de mida

Per a expressar l'altitut sovint s'utilisa el valor en metros seguit de "msnm" (metros sobre el nivell del mar), que per ser un símbol que representa una unitat de mesura. No porta punt, ni mayúscula, ni plural.

Enllaços externs

Referències