Diferència entre les revisions de "Albúmina"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[File:Albúmina.jpg|thumb|250px|Albúmina]]
 
[[File:Albúmina.jpg|thumb|250px|Albúmina]]
  
L''''albúmina''' és la [[proteïna]] més abundant (de major concentració: 50-65%) en el plasma sanguineu i és produïda exclusivament pel [[fege]]. Esta molècula està composta d'[[hidrogen]], [[oxigen]], [[nitrogen]] i una chicoteta cantitat de [[sofre]]. Les albúmines són, en general, riques en àcit glutàmic i aspàrtic, lisina i leucina, contenen asparagina i glutamina i solen ser pobres en triptòfan.
+
L''''albúmina''' és la [[proteïna]] més abundant (de major concentració: 50-65%) en el plasma sanguíneu i és produïda exclusivament pel [[fege]]. Esta molècula està composta d'[[hidrogen]], [[oxigen]], [[nitrogen]] i una chicoteta cantitat de [[sofre]]. Les albúmines són, en general, riques en àcit glutàmic i aspàrtic, lisina i leucina, contenen asparagina i glutamina i solen ser pobres en triptòfan.
  
 
Es pot dir que és un 'transportador' de la [[sanc]] i la conté el plasma.  
 
Es pot dir que és un 'transportador' de la [[sanc]] i la conté el plasma.  
  
També té usos cosmètics i culinaris, entre atres; per exemple, per unir els objectes de [[fanc]] trencats s'utilisa una massa feta d'albúmina en hidròxid de calci, que és molt dura i semblant al [[ciment]].
+
També té usos cosmètics i culinaris, entre atres; per eixemple, per unir els objectes de [[fanc]] trencats s'utilisa una massa feta d'albúmina en hidròxit de calci, que és molt dura i semblant al [[ciment]].
  
 
== Tipos d'albúmina ==
 
== Tipos d'albúmina ==
Llínea 11: Llínea 11:
 
Hi ha tres tip0s principals d'albúmina:
 
Hi ha tres tip0s principals d'albúmina:
  
* Seroalbúmina: proteïna de la sanc. S'encarrega de transportar substàncies de naturalea química diversa (àcits grassos, aminoàcits…) facilitant la transferència de moltes d'elles des de la circulació sanguínea a òrgans com el fege, els [[rinyó|rinyons]], l'[[intestí]] i el [[cervell]]. La seua funció principal és regular la pressió oncòtica de la sang (pressió osmòtica exercida per les proteïnes plasmàtiques). Presenta una gran afinitat per chicotetes molècules hidròfobes carregades negativament.
+
* Seroalbúmina: proteïna de la sanc. S'encarrega de transportar substàncies de naturalea química diversa (àcits grassos, aminoàcits…) facilitant la transferència de moltes d'elles des de la circulació sanguínea a òrguens com el fege, els [[rinyó|rinyons]], l'[[intestí]] i el [[cervell]]. La seua funció principal és regular la pressió oncòtica de la sanc (pressió osmòtica eixercida per les proteïnes plasmàtiques). Presenta una gran afinitat per chicotetes molècules hidròfobes carregades negativament.
  
* Ovoalbúmina: present en la clara d'[[ou]]. És la proteïna més abundant de la clara de l'ou. Es tracta d'una glicoproteïna en grups fosfat i és la responsable de l'elevat valor nutricional de l'ou. Té una gran quantitat de metionina i cisteïna. És resistent als tractaments enb calor. Es desnaturalitza quan s'agita la clara.
+
* Ovoalbúmina: present en la clara d'[[ou]]. És la proteïna més abundant de la clara de l'ou. Es tracta d'una glicoproteïna en grups fosfat i és la responsable de l'elevat valor nutricional de l'ou. Té una gran quantitat de metionina i cisteïna. És resistent als tractaments en calor. Es desnaturalisa quan s'agita la clara.
  
 
* Lactoalbúmina: present en la [[llet]]. Es troba en fase dispersa en estat coloidal. És una molècula rica en aminoàcits en sofre i de fàcil digestió. A temperatures superiors a 60 °C es desnaturalisa i tendix a aglomerar-se en la superfície, creant un tel.
 
* Lactoalbúmina: present en la [[llet]]. Es troba en fase dispersa en estat coloidal. És una molècula rica en aminoàcits en sofre i de fàcil digestió. A temperatures superiors a 60 °C es desnaturalisa i tendix a aglomerar-se en la superfície, creant un tel.

Revisió de 19:09 5 maig 2022

Albúmina

L'albúmina és la proteïna més abundant (de major concentració: 50-65%) en el plasma sanguíneu i és produïda exclusivament pel fege. Esta molècula està composta d'hidrogen, oxigen, nitrogen i una chicoteta cantitat de sofre. Les albúmines són, en general, riques en àcit glutàmic i aspàrtic, lisina i leucina, contenen asparagina i glutamina i solen ser pobres en triptòfan.

Es pot dir que és un 'transportador' de la sanc i la conté el plasma.

També té usos cosmètics i culinaris, entre atres; per eixemple, per unir els objectes de fanc trencats s'utilisa una massa feta d'albúmina en hidròxit de calci, que és molt dura i semblant al ciment.

Tipos d'albúmina

Hi ha tres tip0s principals d'albúmina:

  • Seroalbúmina: proteïna de la sanc. S'encarrega de transportar substàncies de naturalea química diversa (àcits grassos, aminoàcits…) facilitant la transferència de moltes d'elles des de la circulació sanguínea a òrguens com el fege, els rinyons, l'intestí i el cervell. La seua funció principal és regular la pressió oncòtica de la sanc (pressió osmòtica eixercida per les proteïnes plasmàtiques). Presenta una gran afinitat per chicotetes molècules hidròfobes carregades negativament.
  • Ovoalbúmina: present en la clara d'ou. És la proteïna més abundant de la clara de l'ou. Es tracta d'una glicoproteïna en grups fosfat i és la responsable de l'elevat valor nutricional de l'ou. Té una gran quantitat de metionina i cisteïna. És resistent als tractaments en calor. Es desnaturalisa quan s'agita la clara.
  • Lactoalbúmina: present en la llet. Es troba en fase dispersa en estat coloidal. És una molècula rica en aminoàcits en sofre i de fàcil digestió. A temperatures superiors a 60 °C es desnaturalisa i tendix a aglomerar-se en la superfície, creant un tel.

Menys habituals:

Funcions de l'albúmina

Entre les moltes funcions de l'albúmina tenim:

  • Unió competitiva en ions de calci
  • Manteniment de la pressió oncòtica de la sanc
  • Control del pH
  • Transport de molts fàrmacs i drogues
  • Transport d'hormones tiroidees
  • Transport d'àcits grassos
  • Transport de bilirubina no conjugada
  • Transport d'hormones liposolubles