Diferència entre les revisions de "Emili Beüt i Belenguer"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
 
(No es mostren 17 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 14: Llínea 14:
 
| país              = [[Espanya]]
 
| país              = [[Espanya]]
 
| periodo          = Sigle XX
 
| periodo          = Sigle XX
| gènero            = Poesia festiva, apropòsits fallers
+
| gènero            = Prosa
 
| temàtica          =  
 
| temàtica          =  
 
| moviment          = Valencianisme
 
| moviment          = Valencianisme
Llínea 24: Llínea 24:
 
| premis            =  
 
| premis            =  
 
| lloc web          =  
 
| lloc web          =  
| signatura         =  
+
| firma         =  
 
| notes a peu      =  
 
| notes a peu      =  
 
}}
 
}}
 +
'''Emili Beüt i Belenguer''' ([[Valéncia]], [[1902]] - id., [[1993]]). Fon un pedagoc, editor, escritor i activiste cultural [[Valencians|valencià]]. Fon president de l'entitat cultural valenciana centenària [[Lo Rat Penat]].
  
 +
== Activitat cultural ==
  
 +
Abans de la [[Guerra Civil Espanyola|Guerra Civil]] va colaborar en l'[[Associació Protectora de l'Ensenyança Valenciana]] i elaborà un [[Història de les comarques valencianes|proyecte de comarcalisació de la Comunitat Valenciana]], tasca segurament facilitada pel gran coneiximent que tenia d'esta, donant-se el cas que ademés era un destacat excursioniste.
  
'''Emili Beüt Belenguer''' ([[Valéncia]], [[1902]] - id., [[1993]]). Escritor i president de [[Lo Rat Penat]].
+
Despuix de la guerra civil espanyola i durant el [[franquisme]], publicà obres lliteràries en l'[[Editorial Torre]] fundada per [[Xavier Casp]] i [[Miquel Adlert]]. Colaborà en les revistes mensuals ''Sicània'' i ''Valéncia cultural'' i fon membre de la [[Fundació Huguet]] que concedix anualment un premi nomenat ''Valencià de l'any'' ad aquelles persones que s'han destacat en el [[Pancatalanisme|pancatalanisme valencià]]. Eixa mateixa fundació li concedí l'any 1992 el premi ''Valencià de l'any''.
  
==Activitat cultural==
+
Publicà, entre atres, els llibres ''Camins d'[[argent]]'' (1950-57), i l'antologia ''Els païsages i pobles valencians descrits pels nostres escritors'' (1966).
Abans de la [[Guerra Civil Espanyola|Guerra Civil]] va colaborar en l'[[Associació Protectora de l’Ensenyança Valenciana]] i elaborà un [[Història de les comarques valencianes|proyecte de comarcalisació de la Comunitat Valenciana]], tasca segurament facilitada pel gran coneiximent que tenia d’esta, donant-se el cas que ademés era un destacat excursioniste.
 
  
Després de la guerra i durant el [[franquisme]], publicà obres lliteràries en l’Editorial Torre'' fundada per [[Xavier Casp]] i [[Miquel Adlert]]. Colaborà en les revistes mensuals ''Sicània'' i ''Valéncia cultural'' i fon membre de la [[Fundació Gaietà Huguet]] que concedix anualment un premi sobre un treball llingüístic en [[llengua valenciana]].
+
== Actuació com a president de ''Lo Rat Penat'' ==
  
Publicà, entre atres, els llibres ''Camins d'[[argent]]'' (1950-57), i l’antologia ''Els paisages i pobles valencians descrits pels nostres escritors'' (1966).
+
El [[27 de novembre]] de [[1972]] fon nomenat president d'esta entitat cultural valenciana. Dos anys despuix va ser ratificat en el càrrec reglamentàriament i quatre anys despuix, al retirar-se la candidatura enfrontada als seus plantejaments de Xavier Casp, Beüt va ser ratificat.  
  
==Actuació com a president de ''Lo Rat Penat''==
+
Durant la presidència d'Emili Beüt, prengueren el control de ''Lo Rat Penat'' moviments socials [[valencianistes]] contraris al [[catalanisme]] i l'absorció del [[valencià]] pel [[català]], ben distants de les teories [[catalanistes]] que divulgava durant la [[Franquisme|dictadura franquista]] [[Lo Rat Penat]], de la ma de l'escritor [[Carles Salvador]]. Açò forçà a diverses personalitats culturals del [[catalanisme]] com [[Manuel Sanchís Guarner]] a abandonar l'institució.
El [[27 de novembre]] de [[1972]] fon nomenat president d’esta entitat cultural valenciana. Dos anys despuix va ser ratificat en el càrrec reglamentàriament i quatre anys despuix, al retirar-se la candidatura enfrontada als seus plantejaments de Xavier Casp, Beüt va ser ratificat.  
 
  
Durant la presidència d’Emili Beüt, prengueren el control de ''Lo Rat Penat'' moviments socials [[valencianistes]] contraris al [[catalanisme]] i l'absorció del [[valencià]] pel [[català]], ben distants de les teories [[catalanistes]] que divulgava durant la [[dictadura franquista]] [[Lo Rat Penat]], de la ma de l'escritor [[Carles Salvador]]. Açò forçà a diverses personalitats culturals del [[catalanisme]] com [[Manuel Sanchís Guarner]] a abandonar l'institució.
+
Emili Beüt va rebre diverses crítiques que l’acusaven de ''catalaniste'' i presentà la seua dimissió el [[6 de novembre]] de [[1978]] pero rectificà al vore que la situació comprometia la vida de Lo Rat Penat.
 +
 
 +
Finalment el [[9 de giner]] de [[1980]] els membres d'esta societat presentaren, contra ell i atres membres de la Junta de Govern, un vot de censura que va prosperar i Emili Beüt fon substituït pel poeta [[Xavier Casp]].
 +
 
 +
== Proposta de comarcalisació valenciana ==
 +
 
 +
Emili Beüt en l'any [[1934]] feu una proposta de comarcalisació valenciana respectant les comarques tradicionals i històriques valencianes que no es portà a terme. Encara que s'utilisava la denominació antihistòrica de "[[País Valencià]]". Lo Rat Penat feu una edició del treball d'Emili Beüt l'any [[1970]] titulada ''Les comarques valencianes''.
 +
 
 +
== Obra ==
 +
 
 +
* ''Camins d'argent'' ([[1950]]-[[1957|57]])
 +
* ''Els païsages i pobles valencians descrits pels nostres escritors'' ([[1966]])
 +
* ''Geografia elemental del Regne de Valéncia'' (Valéncia, [[1980]])
 +
 
 +
== Vore també ==
  
Emili Beüt va rebre diverses crítiques que l’acusaven de ''catalaniste'' i presentà la seua dimissió el [[6 de novembre]] de [[1978]] pero rectificà al vore que la situació comprometia la vida de Lo Rat Penat.
+
* [[Lo Rat Penat]]
 +
* [[Fundació Huguet]]
 +
 
 +
== Enllaços externs ==
  
Finalment el [[9 de giner]] de [[1980]] els membres d’esta societat presentaren contra ell i atres membres de la Junta de Govern, un vot de censura que va prosperar i Emili Beüt fon substituït pel poeta [[Xavier Casp]].
+
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Emili_Be%C3%BCt Emili Beüt en Wikipedia]
 +
* [https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Divisi%C3%B3_territorial_del_Pa%C3%ADs_Valenci%C3%A0_segons_Emili_Be%C3%BCt_al_1934.png Proposta de comarcalisació d'Emili Beüt]  
  
 
[[Categoria:Valencians]]
 
[[Categoria:Valencians]]
 +
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 
[[Categoria:Escritors en valencià]]
 
[[Categoria:Escritors en valencià]]
 
[[Categoria:Presidents de Lo Rat Penat]]
 
[[Categoria:Presidents de Lo Rat Penat]]

Última revisió del 18:49 14 dec 2024

Emili Beüt i Belenguer
Naiximent 1902
Valéncia
Mort 1993
Valéncia
Activitat Escritor
Nacionalitat Espanya
Periodo Sigle XX
Gèneros Prosa
Moviment Valencianisme
Obres principals Camins d'argent

Emili Beüt i Belenguer (Valéncia, 1902 - id., 1993). Fon un pedagoc, editor, escritor i activiste cultural valencià. Fon president de l'entitat cultural valenciana centenària Lo Rat Penat.

Activitat cultural[editar | editar còdic]

Abans de la Guerra Civil va colaborar en l'Associació Protectora de l'Ensenyança Valenciana i elaborà un proyecte de comarcalisació de la Comunitat Valenciana, tasca segurament facilitada pel gran coneiximent que tenia d'esta, donant-se el cas que ademés era un destacat excursioniste.

Despuix de la guerra civil espanyola i durant el franquisme, publicà obres lliteràries en l'Editorial Torre fundada per Xavier Casp i Miquel Adlert. Colaborà en les revistes mensuals Sicània i Valéncia cultural i fon membre de la Fundació Huguet que concedix anualment un premi nomenat Valencià de l'any ad aquelles persones que s'han destacat en el pancatalanisme valencià. Eixa mateixa fundació li concedí l'any 1992 el premi Valencià de l'any.

Publicà, entre atres, els llibres Camins d'argent (1950-57), i l'antologia Els païsages i pobles valencians descrits pels nostres escritors (1966).

Actuació com a president de Lo Rat Penat[editar | editar còdic]

El 27 de novembre de 1972 fon nomenat president d'esta entitat cultural valenciana. Dos anys despuix va ser ratificat en el càrrec reglamentàriament i quatre anys despuix, al retirar-se la candidatura enfrontada als seus plantejaments de Xavier Casp, Beüt va ser ratificat.

Durant la presidència d'Emili Beüt, prengueren el control de Lo Rat Penat moviments socials valencianistes contraris al catalanisme i l'absorció del valencià pel català, ben distants de les teories catalanistes que divulgava durant la dictadura franquista Lo Rat Penat, de la ma de l'escritor Carles Salvador. Açò forçà a diverses personalitats culturals del catalanisme com Manuel Sanchís Guarner a abandonar l'institució.

Emili Beüt va rebre diverses crítiques que l’acusaven de catalaniste i presentà la seua dimissió el 6 de novembre de 1978 pero rectificà al vore que la situació comprometia la vida de Lo Rat Penat.

Finalment el 9 de giner de 1980 els membres d'esta societat presentaren, contra ell i atres membres de la Junta de Govern, un vot de censura que va prosperar i Emili Beüt fon substituït pel poeta Xavier Casp.

Proposta de comarcalisació valenciana[editar | editar còdic]

Emili Beüt en l'any 1934 feu una proposta de comarcalisació valenciana respectant les comarques tradicionals i històriques valencianes que no es portà a terme. Encara que s'utilisava la denominació antihistòrica de "País Valencià". Lo Rat Penat feu una edició del treball d'Emili Beüt l'any 1970 titulada Les comarques valencianes.

Obra[editar | editar còdic]

  • Camins d'argent (1950-57)
  • Els païsages i pobles valencians descrits pels nostres escritors (1966)
  • Geografia elemental del Regne de Valéncia (Valéncia, 1980)

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]