Diferència entre les revisions de "Riu Mississipi"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Text reemplaça - 'només' a 'a soles')
 
(No es mostren 2 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
El '''Mississípi''' (en [[anglés]]  [misə'sipē] i en [[francés]]  per no tindre paraules planes accentua en la i final) i erròneament '''Mississípi''' (en [[anglés]] ''Mississippi River'') és un llarc riu situat en [[Amèrica del Nort]] que travessa la part central dels Estats Units. Discorre entre el nort de [[Minnesota]] i el [[golf de Mèxic]] i el seu curs té una orientació [[Meridià|meridiana]]. El Mississípi té una llongitut de 3.770 km, i només un dels seus afluents, el [[riu Missouri]], és encara més llarc en Amèrica del Nort.  
+
[[Image:Mississippirivermap.png|thumb|250px|Localisació de la conca hidrogràfica del riu Mississippi]]
 +
El '''Mississípi''' (en [[anglés]]  [misə'sipē] i en [[francés]]  per no tindre paraules planes accentua en la i final) i erròneament '''Mississípi''' (en [[anglés]] ''Mississippi River'') és un llarc riu situat en [[Amèrica del Nort]] que travessa la part central dels Estats Units. Discorre entre el nort de [[Minnesota]] i el [[golf de Mèxic]] i el seu curs té una orientació [[Meridià|meridiana]]. El Mississípi té una llongitut de 3.770 km, i a soles un dels seus afluents, el [[riu Missouri]], és encara més llarc en Amèrica del Nort.  
  
La llargària acumulada d'estos dos cursos d'aigua sobrepassa els 6.800 km, i la superfície de la seua conca hidrogràfica fan del Mississípi un dels rius més importants del món, i el [[Mississípi-Missouri]] un dels sistemes fluvials més llarcs del planeta. Durant l'[[Civilisacions precolombines|época precolombina]], el Mississípi ya constituïa una important via de navegació, i els [[amerindis]] ho nomenaven «''Meschacebé''», que significa «pare de les aigües». Hui en dia, el riu constituïx un element fonamental de l'[[Economia dels Estats Units|economia]] i de la [[cultura]] nort-americana.
+
La llargària acumulada d'estos dos cursos d'[[aigua]] sobrepassa els 6.800 km, i la superfície de la seua conca hidrogràfica fan del Mississípi un dels rius més importants del [[Terra|món]], i el [[Mississípi-Missouri]] un dels sistemes fluvials més llarcs del planeta. Durant l'[[Civilisacions precolombines|época precolombina]], el Mississípi ya constituïa una important via de navegació, i els [[amerindis]] ho nomenaven «''Meschacebé''», que significa «pare de les aigües». Hui en dia, el riu constituïx un element fonamental de l'[[Economia dels Estats Units|economia]] i de la [[cultura]] nortamericana.
  
 +
== Enllaços externs ==
 +
{{Commonscat|Mississippi River}}
 +
 +
[[Categoria:Geografia]]
 +
[[Categoria:Accidents geogràfics]]
 +
[[Categoria:Rius]]
 
[[Categoria:Rius dels Estats Units]]
 
[[Categoria:Rius dels Estats Units]]
 
[[Categoria:Rius de la conca del Mississípi|Mississipi]]
 
[[Categoria:Rius de la conca del Mississípi|Mississipi]]

Última revisió del 12:27 20 feb 2018

Localisació de la conca hidrogràfica del riu Mississippi

El Mississípi (en anglés [misə'sipē] i en francés per no tindre paraules planes accentua en la i final) i erròneament Mississípi (en anglés Mississippi River) és un llarc riu situat en Amèrica del Nort que travessa la part central dels Estats Units. Discorre entre el nort de Minnesota i el golf de Mèxic i el seu curs té una orientació meridiana. El Mississípi té una llongitut de 3.770 km, i a soles un dels seus afluents, el riu Missouri, és encara més llarc en Amèrica del Nort.

La llargària acumulada d'estos dos cursos d'aigua sobrepassa els 6.800 km, i la superfície de la seua conca hidrogràfica fan del Mississípi un dels rius més importants del món, i el Mississípi-Missouri un dels sistemes fluvials més llarcs del planeta. Durant l'época precolombina, el Mississípi ya constituïa una important via de navegació, i els amerindis ho nomenaven «Meschacebé», que significa «pare de les aigües». Hui en dia, el riu constituïx un element fonamental de l'economia i de la cultura nortamericana.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons