Diferència entre les revisions de "Alfonso Arús"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No se mostren 5 edicions intermiges del mateix usuari)
Llínea 1: Llínea 1:
 +
{{Biografia|
 +
| nom = Alfonso Arús Leita
 +
| image =
 +
| peu =
 +
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 +
| ocupació = Periodiste i locutor.
 +
| data_naix = [[22 de maig]] de [[1961]] 
 +
| lloc_naix = [[Barcelona]], [[Catalunya]], [[Espanya]]
 +
| data_mort =
 +
| lloc_mort = 
 +
}}
 
'''Alfonso Arús Leita''' ([[Barcelona]], [[22 de maig]] de [[1961]]) és un periodiste espanyol, locutor de [[ràdio]] i, actualment, [[televisió]]. Es va casar en Angie Cárdenas, germana del també periodiste [[Javier Cárdenas]], i té quatre fills en ella.
 
'''Alfonso Arús Leita''' ([[Barcelona]], [[22 de maig]] de [[1961]]) és un periodiste espanyol, locutor de [[ràdio]] i, actualment, [[televisió]]. Es va casar en Angie Cárdenas, germana del també periodiste [[Javier Cárdenas]], i té quatre fills en ella.
  
Llínea 13: Llínea 24:
 
=== Televisió ===
 
=== Televisió ===
  
(Secció per completar)
+
En televisió va escomençar en el concurs humorístic ''La casa por la ventana'' ([[1989]]) en ''[[La 2]]''. Dos anys més tart va presentar en ''[[La 1]]'' ''Vídeos de Primera'', un programa a on doblava vídeos VHS de la pròpia audiència en to de comèdia. Paralelament ad este treball, en la conexió per a [[Catalunya]] de La 2, presentava ''Força Barcelona'', una paròdia sobre el [[FC Barcelona]], a on l'equip d'Arús imitava als jugadors i principals personages del club.
 +
 
 +
En l'any [[1992]] va fichar per ''[[Antena 3]]'' per a presentar ''Al Ataque'', la versió nacional de ''Força Barcelona'', ampliant l'elenc de personages. Va seguir en esta cadena per a presentar un espai molt similar a l'anterior: ''El Chou'' ([[1994]]), a on, per eixemple, va treballar junt a un jove [[Andreu Buenafuente|Buenafuente]].
 +
 
 +
Entre finals de [[1994]] i [[1998]] va treballar en [[TV3]] en el programa ''Força Barcelona'' i ''Ja hi som'', a on Arús va optar per un estil més sério i el programa del qual fon cancelat per l'alt cost en els convidats i massa presència de temes del cor.
 +
 
 +
En [[2005]] va tornar a [[TVE]] dirigint ''El Rondo de Estudio Estadio'' ([[La 2]]) i presentant el breu ''Tan a gustito'' ([[La 1]]).
 +
 
 +
Des del 17 de setembre de [[2002]] fins al 22 de juny de [[2018]] presentava i dirigia ''Arucitys'' en la televisió autonòmica catalana 8 tv (abans Td8 i City Tv), programa en català, en el qual tractava temes diversos com la prensa del cor, successos en general i una crítica sobre la programació televisiva del moment. Li acompanyaven periodistes com Víctor Amela (La Vanguardia), David Broc o Andrés Torres, entre uns atres. Este programa fon el guanyador en l'any [[2012]] del Premi Ondas al millor programa de TV d'àmbit no nacional. En [[2016]] estrena el programa deportiu en la mateixa cadena, ''El Trident'', pero fon cancelat eixe mateix any, despuix d'estar uns dies de baixa.
 +
 
 +
El 21 de març de [[2018]] s'anuncia la seua marcha de 8 tv despuix de 16 temporades en ''Arucitys'' per a fichar per ''[[Atresmedia]]'' per a ''[[La Sexta]]'', a on fa una versió de dit programa nomenat ''Aruser@s'' (''Arusitys'' en la seua primera temporada). Des del 3 de setembre de [[2018]] presenta i dirigix dit programa de 07:30 a 11:00 del matí. Ademés, va conduir una versió semanal del programa anomenada ''Arusitys Prime'' en ''[[Antena 3]]'' en [[2019]].
 +
 
 +
Degut l'èxit de ''Aruser@s'', ''La Sexta'' li encarrega que s'ocupe de la vesprada dels dissabtes. El 17 de setembre de [[2022]] estrena ''Aruser@s Weekend'' de 15:30 a 20:00.
 +
 
 +
Alfonso Arús ha segut el descobridor d'alguns personages ''frikis'' com [[Carmen de Mairena]].
 +
 
 +
Residix en el poble-urbanisació de Puigmoltó, en [[Sant Pere de Ribes]] ([[Barcelona]]).
  
 
== Premis ==
 
== Premis ==
  
(Secció per completar)
+
* 2012-Premi Ondas.
 +
* 2019-Antena d'Or.
 +
 
 +
Alfonso Arús ha segut nominat dos voltes TP d'Or com a Millor Presentador (en 1990 per ''Vídeos de Primera'' i en 1992 per ''Al Ataque'').
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Última revisió del 18:44 6 feb 2024

Alfonso Arús Leita
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Periodiste i locutor.
Naiximent: 22 de maig de 1961
Lloc de naiximent: Barcelona, Catalunya, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Alfonso Arús Leita (Barcelona, 22 de maig de 1961) és un periodiste espanyol, locutor de ràdio i, actualment, televisió. Es va casar en Angie Cárdenas, germana del també periodiste Javier Cárdenas, i té quatre fills en ella.

Trayectòria professional[editar | editar còdic]

Ràdio[editar | editar còdic]

Els inicis d'Alfonso Arús varen ser en la ràdio, exactament en Antena 3 Radio i Radio 80 Serie Oro (actualment Los 40 Classic). Conseguí passar donar a Cadena Rato (actual Onda Cero) en el programa "Arús con leche" junt a companyers com Xavi Martín, Sergi Mas i Jorge Salvador. Fon en ells en els que retransmetia partits de fútbol fins a l'any 2004 en els que destacaven les imitacions i l'humor. En la temporada 1993-94 "Arús con leche" va passar a emetre's en la recent naixcuda M80 radio. En este programa també participava Javier Cárdenas que realisava entrevistes a personages frikis.

Anys més tart tornà a la ràdio en el programa "La jungla" de José Antonio Abellán i "Ya te digo" junt a Albert Lesán, Toni de las Heras, Óscar Pérez Dolz, Andrés Torres i José Miguel Cruz.

En l'any 1989 rebé el Premi Ondas​ pel programa "Arús con leche".

Televisió[editar | editar còdic]

En televisió va escomençar en el concurs humorístic La casa por la ventana (1989) en La 2. Dos anys més tart va presentar en La 1 Vídeos de Primera, un programa a on doblava vídeos VHS de la pròpia audiència en to de comèdia. Paralelament ad este treball, en la conexió per a Catalunya de La 2, presentava Força Barcelona, una paròdia sobre el FC Barcelona, a on l'equip d'Arús imitava als jugadors i principals personages del club.

En l'any 1992 va fichar per Antena 3 per a presentar Al Ataque, la versió nacional de Força Barcelona, ampliant l'elenc de personages. Va seguir en esta cadena per a presentar un espai molt similar a l'anterior: El Chou (1994), a on, per eixemple, va treballar junt a un jove Buenafuente.

Entre finals de 1994 i 1998 va treballar en TV3 en el programa Força Barcelona i Ja hi som, a on Arús va optar per un estil més sério i el programa del qual fon cancelat per l'alt cost en els convidats i massa presència de temes del cor.

En 2005 va tornar a TVE dirigint El Rondo de Estudio Estadio (La 2) i presentant el breu Tan a gustito (La 1).

Des del 17 de setembre de 2002 fins al 22 de juny de 2018 presentava i dirigia Arucitys en la televisió autonòmica catalana 8 tv (abans Td8 i City Tv), programa en català, en el qual tractava temes diversos com la prensa del cor, successos en general i una crítica sobre la programació televisiva del moment. Li acompanyaven periodistes com Víctor Amela (La Vanguardia), David Broc o Andrés Torres, entre uns atres. Este programa fon el guanyador en l'any 2012 del Premi Ondas al millor programa de TV d'àmbit no nacional. En 2016 estrena el programa deportiu en la mateixa cadena, El Trident, pero fon cancelat eixe mateix any, despuix d'estar uns dies de baixa.

El 21 de març de 2018 s'anuncia la seua marcha de 8 tv despuix de 16 temporades en Arucitys per a fichar per Atresmedia per a La Sexta, a on fa una versió de dit programa nomenat Aruser@s (Arusitys en la seua primera temporada). Des del 3 de setembre de 2018 presenta i dirigix dit programa de 07:30 a 11:00 del matí. Ademés, va conduir una versió semanal del programa anomenada Arusitys Prime en Antena 3 en 2019.

Degut l'èxit de Aruser@s, La Sexta li encarrega que s'ocupe de la vesprada dels dissabtes. El 17 de setembre de 2022 estrena Aruser@s Weekend de 15:30 a 20:00.

Alfonso Arús ha segut el descobridor d'alguns personages frikis com Carmen de Mairena.

Residix en el poble-urbanisació de Puigmoltó, en Sant Pere de Ribes (Barcelona).

Premis[editar | editar còdic]

  • 2012-Premi Ondas.
  • 2019-Antena d'Or.

Alfonso Arús ha segut nominat dos voltes TP d'Or com a Millor Presentador (en 1990 per Vídeos de Primera i en 1992 per Al Ataque).

Enllaços externs[editar | editar còdic]