Diferència entre les revisions de "Pasqual Boronat i Barrachina"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «'''Pasqual Boronat i Barrachina''' (Penàguila, Alacant, 1866Valéncia, 26 de maig de 1908). Fon un religiós i historiador Valen…»)
 
 
(No es mostren 17 edicions intermiges d'4 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
'''Pasqual Boronat i Barrachina''' ([[Penàguila]], [[Alacant]], [[1866]] [[Valéncia]], [[26 de maig]] de [[1908]]). Fon un religiós i historiador [[Valencians|valencià]].
+
{{Biografia|
 +
| nom = Pasqual Boronat i Barrachina
 +
| image = 
 +
| peu =
 +
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 +
| ocupació = Religiós i historiador.
 +
| data_naix = [[1866]] 
 +
| lloc_naix = [[Penàguila]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 +
| data_mort = [[26 de maig]] de [[1908]]
 +
| lloc_mort = [[Valéncia]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 +
}}
 +
'''Pasqual Boronat i Barrachina''' ([[Penàguila]], [[Alacant]], [[1866]] - † [[Valéncia]], [[26 de maig]] de [[1908]]). Fon un religiós i historiador [[Valencians|valencià]].
  
 
== Biografia ==
 
== Biografia ==
  
(Secció per completar)
+
Pasqual Boronat i Barrachina naixqué en la població valenciana de Penàguila, en la comarca alacantina de [[L'Alcoyà]], en l'any 1866.
 +
 
 +
Pasqual Boronat ingressà en l'orde dels Carmelites: va prendre l'hàbit en l'any [[1886]] i feu la solemne professió en [[1888]]. Va permanéixer nou anys en l'Orde, pero la seua falta de salut el va obligar a abandonar-la. Alguns anys despuix va obtindre un benefici eclesiàstic en la parròquia de Santa Catalina de Valéncia, que va ocupar fins a la seua mort. Integrant de L'Escola Històrica Valenciana de finals del [[sigle XIX]] i principis del [[sigle XX|XX]], destaca pels seus estudis sobre els [[Morisc|moriscs]] i el [[patriarca Ribera]]; es va interessar també per la lliteratura i la cultura valencianes, en especial per [[Manuel Martí]] i els orígens de l'[[Ilustració]].
 +
 
 +
En l'any [[1899]] va rebre l'encàrrec dels superiors del colege de Corpus Christi de Valéncia de realisar un estudi sobre l'expulsió dels moriscs i sobre la participació en ella del patriarca Ribera, fundador del colege. A partir d'ací s'inicia l'obra més coneguda de Boronat, ''Els moriscs espanyols i la seua expulsió'', que es va publicar dos anys més tart, en l'any [[1901]]. El treball de Boronat, que dèu moltíssim a [[Manuel Danvila i Collado]], qui el prologà, pretén respondre a les exigències de la crítica per mig del recurs constant a la documentació, pero al temps confia plenament que l'anàlisis crític no entrara en conflicte en la fe catòlica, sobretot en tindre que estudiar el comportament d'algú elevat als altars, com el llavors beat i hui sant, [[Juan de Ribera]]. L'obra seguix sent utilisada pels estudiosos, encara que la majoria es llimita a usar l'important documentació publicada per Boronat i rebuja les seues interpretacions per excessivament "integristes".
 +
 
 +
== Obra ==
 +
 
 +
L'obra de Pasqual Boronat dona a conéixer texts i documents relatius a [[Roiç de Corella]], [[Manuel Martí]], [[Francesc Cerdà i Rico]], [[Lluís Galiana]], etc... Treballà i estudià el tema dels [[Morisc|moriscs]] valencians en ''Los moriscos españoles y su expulsión'' ([[1901]]) i la figura de l'arquebisbe [[Joan de Ribera|Ribera]] en ''El beato Juan de Ribera y el Real Colegio de Corpus Christi'' ([[1904]]).
 +
 
 +
* ''Apuntes bio-bibliográficos'', introd. a Fr. J. Teixidor y Trilles.
 +
* ''Antigüedades de Valencia'', Valéncia, Imprenta de Francisco Vives y Mora, 1895.
 +
* ''Mossén Bernat Fenollar. Apunts bio-biblogràfics'', premiats per Lo Rat Penat en 1894 i publicats en ''El Archivo Católico de Barcelona'' en 1896.
 +
* ''Mossén Johan Roiç de Corella. Ensaig crítich'', premiat per Lo Rat Penat en 1896, publicats, con pròl. de [[Marcelino Menéndez Pelayo|M. Menéndez Pelayo]], en la ''Revista de Catalunya'' en 1897.
 +
* ''El Abuelito. Conversaciones histórico- familiares acerca de la región valenciana'', Valéncia, Imprenta de Alufre, 1899
 +
* ''El Deán Martí. Apuntes bio-bibliográficos'', pròl. de M. Danvila, Valéncia, Imprenta de Francisco Vives y Mora, 1899
 +
* ''Los moriscos españoles y su expulsión. Estudio histórico-crítico'', pròl. de M. Danvila, Valéncia, Imprenta de Francisco Vives y Mora, 1901. Valéncia. (Librerías París-Valencia, 1991; con un est. prelim. de R. García Cárcel, Granada, Universidad, 1992).
 +
* ''El beato Juan de Ribera y el Real Colegio de Corpus Christi. Estudio Histórico'', pròl. de M. Danvila, Valéncia, Imprenta de Francisco Vives y Mora, 1904.
 +
 
 +
== Bibliografia ==
 +
* Gran Enciclopedia de la Comunidad Valenciana. (en [[castellà]]). vol. III. Valéncia: Prensa Valenciana, 2005, p. 183. ISBN 84-87502-50-4
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
  
 
* [https://dbe.rah.es/biografias/39510/pascual-boronat-y-barrachina Pasqual Boronat i Barrachina - Real Acadèmia de l'Història]
 
* [https://dbe.rah.es/biografias/39510/pascual-boronat-y-barrachina Pasqual Boronat i Barrachina - Real Acadèmia de l'Història]
 +
 +
[[Categoria:Biografies]]
 +
[[Categoria:Valencians]]
 +
[[Categoria:Historiadors]]
 +
[[Categoria:Historiadors valencians]]
 +
[[Categoria:Escritors]]
 +
[[Categoria:Escritors valencians]]
 +
[[Categoria:Escritors en valencià]]
 +
[[Categoria:Escritors d'Espanya]]
 +
[[Categoria:Religiosos]]
 +
[[Categoria:Religiosos valencians]]
 +
[[Categoria:Sigle XIX]]

Última revisió del 12:35 28 oct 2024

Pasqual Boronat i Barrachina
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Religiós i historiador.
Naiximent: 1866
Lloc de naiximent: Penàguila, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 26 de maig de 1908
Lloc de defunció: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya

Pasqual Boronat i Barrachina (Penàguila, Alacant, 1866 - † Valéncia, 26 de maig de 1908). Fon un religiós i historiador valencià.

Biografia[editar | editar còdic]

Pasqual Boronat i Barrachina naixqué en la població valenciana de Penàguila, en la comarca alacantina de L'Alcoyà, en l'any 1866.

Pasqual Boronat ingressà en l'orde dels Carmelites: va prendre l'hàbit en l'any 1886 i feu la solemne professió en 1888. Va permanéixer nou anys en l'Orde, pero la seua falta de salut el va obligar a abandonar-la. Alguns anys despuix va obtindre un benefici eclesiàstic en la parròquia de Santa Catalina de Valéncia, que va ocupar fins a la seua mort. Integrant de L'Escola Històrica Valenciana de finals del sigle XIX i principis del XX, destaca pels seus estudis sobre els moriscs i el patriarca Ribera; es va interessar també per la lliteratura i la cultura valencianes, en especial per Manuel Martí i els orígens de l'Ilustració.

En l'any 1899 va rebre l'encàrrec dels superiors del colege de Corpus Christi de Valéncia de realisar un estudi sobre l'expulsió dels moriscs i sobre la participació en ella del patriarca Ribera, fundador del colege. A partir d'ací s'inicia l'obra més coneguda de Boronat, Els moriscs espanyols i la seua expulsió, que es va publicar dos anys més tart, en l'any 1901. El treball de Boronat, que dèu moltíssim a Manuel Danvila i Collado, qui el prologà, pretén respondre a les exigències de la crítica per mig del recurs constant a la documentació, pero al temps confia plenament que l'anàlisis crític no entrara en conflicte en la fe catòlica, sobretot en tindre que estudiar el comportament d'algú elevat als altars, com el llavors beat i hui sant, Juan de Ribera. L'obra seguix sent utilisada pels estudiosos, encara que la majoria es llimita a usar l'important documentació publicada per Boronat i rebuja les seues interpretacions per excessivament "integristes".

Obra[editar | editar còdic]

L'obra de Pasqual Boronat dona a conéixer texts i documents relatius a Roiç de Corella, Manuel Martí, Francesc Cerdà i Rico, Lluís Galiana, etc... Treballà i estudià el tema dels moriscs valencians en Los moriscos españoles y su expulsión (1901) i la figura de l'arquebisbe Ribera en El beato Juan de Ribera y el Real Colegio de Corpus Christi (1904).

  • Apuntes bio-bibliográficos, introd. a Fr. J. Teixidor y Trilles.
  • Antigüedades de Valencia, Valéncia, Imprenta de Francisco Vives y Mora, 1895.
  • Mossén Bernat Fenollar. Apunts bio-biblogràfics, premiats per Lo Rat Penat en 1894 i publicats en El Archivo Católico de Barcelona en 1896.
  • Mossén Johan Roiç de Corella. Ensaig crítich, premiat per Lo Rat Penat en 1896, publicats, con pròl. de M. Menéndez Pelayo, en la Revista de Catalunya en 1897.
  • El Abuelito. Conversaciones histórico- familiares acerca de la región valenciana, Valéncia, Imprenta de Alufre, 1899
  • El Deán Martí. Apuntes bio-bibliográficos, pròl. de M. Danvila, Valéncia, Imprenta de Francisco Vives y Mora, 1899
  • Los moriscos españoles y su expulsión. Estudio histórico-crítico, pròl. de M. Danvila, Valéncia, Imprenta de Francisco Vives y Mora, 1901. Valéncia. (Librerías París-Valencia, 1991; con un est. prelim. de R. García Cárcel, Granada, Universidad, 1992).
  • El beato Juan de Ribera y el Real Colegio de Corpus Christi. Estudio Histórico, pròl. de M. Danvila, Valéncia, Imprenta de Francisco Vives y Mora, 1904.

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Gran Enciclopedia de la Comunidad Valenciana. (en castellà). vol. III. Valéncia: Prensa Valenciana, 2005, p. 183. ISBN 84-87502-50-4

Enllaços externs[editar | editar còdic]