Diferència entre les revisions de "Canal Nou"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Text reemplaça - 'contengut' a 'contingut')
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
 
(No es mostren 17 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
[[Image:Canal_9.jpg|thumb|300px|Primer logotip de '''Canal 9''' en els anys 80]]
+
[[File:Canal Nou logo (2005-2010).png|thumb|200px|Logotip de Canal 9]]
'''Canal Nou''' és la televisió valenciana que emet en [[valencià]] per a tot el territori [[valencià]]. Fon creada a finals del anys 80. Depén de l'ent públic [[Ràdio Televisió Valenciana]] ([[RTVV]]).
+
'''Canal Nou''' fon la televisió pública valenciana que emetia en [[valencià]] per a tot el [[Comunitat Valenciana|territori valencià]]. Fon creada a finals del anys 80. Depenia de l'ent públic [[Ràdio Televisió Valenciana]] ([[RTVV]]).
  
L'Entitat Pública [[Radiotelevisió Valenciana]] ([[RTVV]]), és una entitat pública creada per la Llei de la [[Generalitat Valenciana]] 7/1984, de [[4 de juliol]] de [[1984]], per a la regulació dels servicis de radiodifusió i televisió de la [[Generalitat Valenciana]].
+
== Història ==
 +
L'Entitat Pública [[Radiotelevisió Valenciana]] ([[RTVV]]), fon una entitat pública creada per la Llei de la [[Generalitat Valenciana]] 7/1984, de [[4 de juliol]] de [[1984]], per a la regulació dels servicis de radiodifusió i televisió de la [[Generalitat Valenciana]].
 +
 
 +
Les seues emissions començaren el 9 d'Octubre de [[1989]], coincidint en el [[9 d'Octubre|Dia de Pàtria valenciana]], i fon tancada pel [[Partit Popular|govern popular]] presidit per [[Alberto Fabra]] ([[President de la Generalitat Valenciana]]) el divendres 29 de novembre de [[2013]].
 +
 
 +
Tenia quatre canals de televisió:
  
Actualment te quatre canals de televisió:
 
 
*'''Canal Nou''': per a continguts generals, informatius i entreteniment.
 
*'''Canal Nou''': per a continguts generals, informatius i entreteniment.
 
*'''[[Punt 2]] ''': Especialisat en cultura, deports, pilota valenciana, reportages, naturalea, cine, mig ambient, etc.
 
*'''[[Punt 2]] ''': Especialisat en cultura, deports, pilota valenciana, reportages, naturalea, cine, mig ambient, etc.
 
*'''[[24/9]] ''': Especialisat en noticies, informatius i reportages les 24 hores del dia. Emet des de [[Febrer]] de [[2009]].
 
*'''[[24/9]] ''': Especialisat en noticies, informatius i reportages les 24 hores del dia. Emet des de [[Febrer]] de [[2009]].
*'''[[TVVi]] ''': Es el Canal internacional de Ràdio Televisió Valenciana que emet per a l'exterior del territori valencià. Els seus continguts són un resum de el restant de canals públics valencians.
+
*'''[[TVVi]] ''': Es el Canal internacional de Ràdio Televisió Valenciana que emet per a l'exterior del territori valencià. Els seus continguts són un resum del restant de canals públics valencians.
 +
 
 +
== Cites ==
 +
 
 +
{{Cita|''Cuentan que, en los arranques de Canal 9, hubo un intento de pacto secreto por la lengua entre Universidad, partidos y colectivos sociales que usted no rechazó, pero Vicente González Lizondo sí.''
 +
 
 +
''Es verdad que cené con Ramón Lapiedra y Pérez Casado en casa de éste último y que aquella noche se habló de todo. Pero yo no estaba para pactar nada. El pacto lo hicieron Amadeu Fabregat y Xavier Casp, y fue aquello de las 500 palabras, con mucho sentido común, además, por ambas partes. Todo lo que vino después fue bastante peor, incluida la Academia Valenciana de la Lengua que nació con un texto ambiguo e infumable.''|Entrevista a [[María Consuelo Reyna]] (''Levante-EMV'', 10.10.2010)}}
 +
 
 +
* [https://www.levante-emv.com/cultura/2010/10/11/politicos-pisan-calle-viven-margen-realidad/746602.html Entrevista a María Consuelo Reyna (2ª part) - ''Levante-EMV'']
 +
 
 +
 
 +
{{Cita|Lo que podia haver segut un ent vertebrador i dinamisador de la rica i variada cultura i etnografia de la [[Nació Valenciana]] s'ha convertit en un calaix sense fondo en uns contes que no ixen, un número de treballadors desproporcionat, un índex d'audiència paupèrrim i un llenguage ininteligible que espanta a la major part dels potencials espectadors.|"Canal 9, l'eixemple d'una gestió destarifada", per [[Paco Tarazona Santabalbina]] (23.8.2012)}}
 +
 
 +
== Programes ==
 +
 
 +
Citem alguns programes o séries que tingueren certa repercussió:
 +
 
 +
* [[Joan Monleón|El Show de Joan Monleón]]
 +
* [[L'Alqueria Blanca]]
 +
* [[Cantem de Cor]]
  
 
== Vore també ==
 
== Vore també ==
 +
 
*[[RTVV]]
 
*[[RTVV]]
*[[Punt 2]]
+
*[[Valenciana Tv]]
 
*[[24/9]]
 
*[[24/9]]
 
*[[TVVi]]
 
*[[TVVi]]
 +
*[[Punt 2]]
 +
*[[Ràdio Nou]]
 +
*[[Si Ràdio]]
 +
*[[À Punt]]
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
*[http://www.rtvv.es Portal de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV)]
+
 
 +
* [http://www.rtvv.es Portal de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV)]
 +
* [https://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2012/08/30/audiencia-picado-23-4-12957510.html Audiencia en picado: del 23 al 4 % - ''Levante-EMV'']
 +
* [https://elpais.com/ccaa/2013/11/29/valencia/1385682957_965043.html El Gobierno valenciano funde a negro Canal 9 tras 12 horas de resistencia - ''El País'']
 +
* [https://www.levante-emv.com/cultura/2010/10/11/politicos-pisan-calle-viven-margen-realidad/746602.html Entrevista a María Consuelo Reyna (2ª part) - ''Levante-EMV'']
  
 
[[Categoria:Mijos de comunicació]]
 
[[Categoria:Mijos de comunicació]]

Última revisió del 11:08 18 jul 2022

Logotip de Canal 9

Canal Nou fon la televisió pública valenciana que emetia en valencià per a tot el territori valencià. Fon creada a finals del anys 80. Depenia de l'ent públic Ràdio Televisió Valenciana (RTVV).

Història[editar | editar còdic]

L'Entitat Pública Radiotelevisió Valenciana (RTVV), fon una entitat pública creada per la Llei de la Generalitat Valenciana 7/1984, de 4 de juliol de 1984, per a la regulació dels servicis de radiodifusió i televisió de la Generalitat Valenciana.

Les seues emissions començaren el 9 d'Octubre de 1989, coincidint en el Dia de Pàtria valenciana, i fon tancada pel govern popular presidit per Alberto Fabra (President de la Generalitat Valenciana) el divendres 29 de novembre de 2013.

Tenia quatre canals de televisió:

  • Canal Nou: per a continguts generals, informatius i entreteniment.
  • Punt 2 : Especialisat en cultura, deports, pilota valenciana, reportages, naturalea, cine, mig ambient, etc.
  • 24/9 : Especialisat en noticies, informatius i reportages les 24 hores del dia. Emet des de Febrer de 2009.
  • TVVi : Es el Canal internacional de Ràdio Televisió Valenciana que emet per a l'exterior del territori valencià. Els seus continguts són un resum del restant de canals públics valencians.

Cites[editar | editar còdic]

Cuentan que, en los arranques de Canal 9, hubo un intento de pacto secreto por la lengua entre Universidad, partidos y colectivos sociales que usted no rechazó, pero Vicente González Lizondo sí. Es verdad que cené con Ramón Lapiedra y Pérez Casado en casa de éste último y que aquella noche se habló de todo. Pero yo no estaba para pactar nada. El pacto lo hicieron Amadeu Fabregat y Xavier Casp, y fue aquello de las 500 palabras, con mucho sentido común, además, por ambas partes. Todo lo que vino después fue bastante peor, incluida la Academia Valenciana de la Lengua que nació con un texto ambiguo e infumable.
Entrevista a María Consuelo Reyna (Levante-EMV, 10.10.2010)


Lo que podia haver segut un ent vertebrador i dinamisador de la rica i variada cultura i etnografia de la Nació Valenciana s'ha convertit en un calaix sense fondo en uns contes que no ixen, un número de treballadors desproporcionat, un índex d'audiència paupèrrim i un llenguage ininteligible que espanta a la major part dels potencials espectadors.
"Canal 9, l'eixemple d'una gestió destarifada", per Paco Tarazona Santabalbina (23.8.2012)

Programes[editar | editar còdic]

Citem alguns programes o séries que tingueren certa repercussió:

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]