Diferència entre les revisions de "Estret de Bering"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No es mostren 10 edicions intermiges d'5 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Image:Bering Strait.jpeg|thumb|250px|right|Image de satèlit de l'estret de Bering]]
 
[[Image:Bering Strait.jpeg|thumb|250px|right|Image de satèlit de l'estret de Bering]]
L''''estret de Bering''' és un braç de mar localisat entre l'extrem oriental d'[[Àsia]] ([[Uelen]], [[Sibèria]]) i l'extrem nort occidental d'[[Amèrica]] (Tin City, [[Alaska]]). Les seues [[Aigua|aigües]] comuniquen el [[mar de Chukchi]], al [[nort]], en el [[mar de Bering]], al [[sur]]. La seua amplaria és de 82 [[km]] entre les immediacions del [[cap Dezhnev]] en la [[peninsula de Chukchi]], en [[Rússia]], que constituix el punt més oriental (169° 39' W) del continent d'[[Àsia]], i les rodalies del [[cap Príncip de Gales]], en Alaska, [[Estats Units]], que és el punt més occidental (168° 07' W) d'[[Amèrica del Nort]].
+
L''''estret de Bering''' és un braç de mar localisat entre l'extrem oriental d'[[Àsia]] ([[Uelen]], [[Sibèria]]) i l'extrem nort occidental d'[[Amèrica]] (Tin City, [[Alaska]]). Les seues [[Aigua|aigües]] comuniquen la [[mar de Chukchi]], al [[nort]], en la [[mar de Bering]], al [[sur]]. La seua amplària és de 82 [[km]] entre les immediacions del [[cap Dezhnev]] en la [[peninsula de Chukchi]], en [[Rússia]], que constituïx el punt més oriental (169° 39' W) del continent d'[[Àsia]], i les rodalies del [[cap Príncip de Gales]], en Alaska, [[Estats Units]], que és el punt més occidental (168° 07' W) d'[[Amèrica del Nort]].
  
La regió en que se troba se denomina [[Beringia]]. Segons la teoria més acceptada, l'[[home]] migrà des d'Àsia fins Amèrica passant per este estret, possiblement aprofitant un periodo [[glaciar]] i la congelació del [[mar]] aixina com el nivell més baix de les aigües.
+
La regió en que es troba es nomena [[Beringia]]. Segons la teoria més acceptada, l'[[home]] migrà des d'Àsia fins Amèrica passant per est estret, possiblement aprofitant un periodo [[glaciar]] i la congelació de la [[mar]] aixina com el nivell més baix de les aigües.
  
 
== Exploració ==
 
== Exploració ==
El nom fon posat en honor a [[Vitus Bering]], l'explorador [[Dinamarca|danés]] al servici de l'[[imperi Rus]] que ho creuà en [[1728]].
+
El nom fon posat en honor a [[Vitus Bering]], l'explorador [[Dinamarca|danés]] al servici de l'[[imperi Rus]] que el creuà en l'any [[1728]].
  
Des de al menys l'any [[1562]] els geografs europeus sospitaven que existia un [[estret d'Anian]] entre Àsia i Amèrica del Nort. En l'any [[1648]] [[Semion Dezhniov]] provablement passà a través de l'estret, pero el seu relat no aplegà a [[Europa]]. Posteriorment, fon redescobert, explorat i estudiat de nou en l'any [[1728]] pel navegant danés, al servici de Rússia, Vitus Bering. Més avant fon explorat pels navegants [[Regne Unit|britànics]] [[James Cook]] ([[1778]]) i [[Frederick William Beechey]] ([[1826]]).
+
Des d'al menys l'any [[1562]] els geógrafs europeus sospitaven que existia un [[estret d'Anian]] entre Àsia i Amèrica del Nort. En l'any [[1648]] [[Semion Dezhniov]] provablement passà a través de l'estret, pero el seu relat no aplegà a [[Europa]]. Posteriorment, fon redescobert, explorat i estudiat de nou en l'any [[1728]] pel navegant danés, al servici de Rússia, Vitus Bering. Més avant fon explorat pels navegants [[Regne Unit|britànics]] [[James Cook]] ([[1778]]) i [[Frederick William Beechey]] ([[1826]]).
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
* [[Wikimedia Commons]] alberga contingut multimèdia sobre '''[https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Bering_Strait Estret de Bering]'''
+
{{Commonscat|Bering_Strait}}
  
 
[[Categoria:Geografia d'Àsia]]
 
[[Categoria:Geografia d'Àsia]]

Última revisió del 01:38 6 jul 2022

Image de satèlit de l'estret de Bering

L'estret de Bering és un braç de mar localisat entre l'extrem oriental d'Àsia (Uelen, Sibèria) i l'extrem nort occidental d'Amèrica (Tin City, Alaska). Les seues aigües comuniquen la mar de Chukchi, al nort, en la mar de Bering, al sur. La seua amplària és de 82 km entre les immediacions del cap Dezhnev en la peninsula de Chukchi, en Rússia, que constituïx el punt més oriental (169° 39' W) del continent d'Àsia, i les rodalies del cap Príncip de Gales, en Alaska, Estats Units, que és el punt més occidental (168° 07' W) d'Amèrica del Nort.

La regió en que es troba es nomena Beringia. Segons la teoria més acceptada, l'home migrà des d'Àsia fins Amèrica passant per est estret, possiblement aprofitant un periodo glaciar i la congelació de la mar aixina com el nivell més baix de les aigües.

Exploració[editar | editar còdic]

El nom fon posat en honor a Vitus Bering, l'explorador danés al servici de l'imperi Rus que el creuà en l'any 1728.

Des d'al menys l'any 1562 els geógrafs europeus sospitaven que existia un estret d'Anian entre Àsia i Amèrica del Nort. En l'any 1648 Semion Dezhniov provablement passà a través de l'estret, pero el seu relat no aplegà a Europa. Posteriorment, fon redescobert, explorat i estudiat de nou en l'any 1728 pel navegant danés, al servici de Rússia, Vitus Bering. Més avant fon explorat pels navegants britànics James Cook (1778) i Frederick William Beechey (1826).

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons