Diferència entre les revisions de "Paquito el Chocolatero"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
m
 
(No es mostren 8 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
''' ''Paquito el Chocolatero'' ''' (en [[Idioma valencià|valencià]]: ''Paquito el chocolater'') és una composició musical creada en [[1937]] per l'autor [[Regne de Valéncia|valencià]] [[Gustavo Pasqual Falcó]], naixcut en [[1909]] en [[Cocentaina]] ([[El Comtat]]). Escrita en el aire d'un pas-doble espanyol, i dedicada al seu cunyat, Francisco Pérez Molina, conegut com Paquito "el chocolater", i estrenada per a les festes de [[Moros i Cristians]] del seu poble. Des de llavors, esta obra ha gojat d'una ampla difusió i popularitat arreu de Valéncia i tota [[Espanya]], sent segons un informe de la [[SGAE]], la peça musical més interpretada en viu durant l'any [[2007]].
+
''' ''Paquito el Chocolatero'' ''' (en [[Idioma valencià|valencià]]: ''Paquito el chocolater'') és una composició musical creada en l'any [[1937]] per l'autor [[Regne de Valéncia|valencià]] [[Gustavo Pascual Falcó]], naixcut en l'any [[1909]] en [[Cocentaina]], ([[El Comtat]]). Escrita en l'aire d'un [[Passodoble|passodoble]] espanyol, i dedicada al seu cunyat, Francisco Pérez Molina, conegut com Paquito "el chocolater", i estrenada per a les festes de [[Moros i Cristians]] del seu poble, Cocentaina.  
  
La partitura original no dispon de lletra d'acompanyament, encara que esta existix en atres versions. Esta pot ser vista en el museu fester de Cocentaina, a on ademés se mostra la guitarra en la que el propi Gustavo Pasqual va compondre els acorts del popular i reconegut pas-doble.
+
Des de llavors, esta obra ha gojat d'una àmplia difusió i popularitat arreu del [[Regne de Valéncia]] i de tota [[Espanya]], sent segons un informe de la [[SGAE]], la peça musical més interpretada en viu durant l'any [[2007]].
  
 +
La partitura original dispon de lletra d'acompanyament en [[valencià]], encara que existixen unes atres versions. La partitura original potser vista en el [[Casa Museu de Festes de Moros i Cristians|Museu Fester de Cocentaina]], a on ademés se mostra la guitarra en la que el propi Gustavo Pasqual va compondre els acorts del popular i reconegut passodoble.
 +
 +
== Vore també ==
 +
 +
* [[Passodoble]]
 +
* [[Gustavo Pascual Falcó]]
 +
* [[Casa Museu de Festes de Moros i Cristians]] de Cocentaina.
 +
 +
== Enllaços externs ==
 +
 +
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Paquito_el_Chocolatero Paquito el Chocolater en Wikipedia]
 +
* [https://www.paquitoelchocolatero.com/ Pàgina web de la cançó]
 +
* [https://cadenaser.com/emisora/2015/11/02/radio_alicante/1446472309_079265.html La partitura original de ‘Paquito el Chocolatero’ visible en el MARQ - ''Cadena Ser'']
 +
* [https://www.libertaddigital.com/cultura/musica/2017-08-12/el-engano-que-se-esconde-detras-de-paquito-el-chocolatero-1276604216/ El engaño que se esconde detrás de Paquito el Chocolatero - ''Libertad Digital'']
 +
 +
 +
[[Categoria:Música]]
 
[[Categoria:Música Valenciana]]
 
[[Categoria:Música Valenciana]]
 
[[Categoria:Cançons populars valencianes]]
 
[[Categoria:Cançons populars valencianes]]

Última revisió del 09:28 28 jun 2019

Paquito el Chocolatero (en valencià: Paquito el chocolater) és una composició musical creada en l'any 1937 per l'autor valencià Gustavo Pascual Falcó, naixcut en l'any 1909 en Cocentaina, (El Comtat). Escrita en l'aire d'un passodoble espanyol, i dedicada al seu cunyat, Francisco Pérez Molina, conegut com Paquito "el chocolater", i estrenada per a les festes de Moros i Cristians del seu poble, Cocentaina.

Des de llavors, esta obra ha gojat d'una àmplia difusió i popularitat arreu del Regne de Valéncia i de tota Espanya, sent segons un informe de la SGAE, la peça musical més interpretada en viu durant l'any 2007.

La partitura original dispon de lletra d'acompanyament en valencià, encara que existixen unes atres versions. La partitura original potser vista en el Museu Fester de Cocentaina, a on ademés se mostra la guitarra en la que el propi Gustavo Pasqual va compondre els acorts del popular i reconegut passodoble.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]