Diferència entre les revisions de "Monument a la Constitució de 1812"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 'cridades' a 'nomenades')
 
(No es mostren 3 edicions intermiges d'un usuari)
Llínea 1: Llínea 1:
[[Archiu:Monumento a la Constitución de 1812, Cádiz, España, 2015-12-08, DD 80.JPG|thumb|Càdis: Monument a la Constitució de 1812.]]
+
[[Archiu:Monumento a la Constitución de 1812, Cádiz, España, 2015-12-08, DD 80.JPG|thumb|Cadis: Monument a la Constitució de 1812.]]
  
El '''monument a la Constitució de 1812''' és un monument commemoratiu de [[Espanya]] que commemora el centenari de la [[Constitució de 1812]] ubicat en la [[Càdis|gaditana]] [[Plaça d'Espanya (Càdis)|Plaça d'Espanya]].
+
El '''monument a la Constitució de 1812''' és un monument commemoratiu de [[Espanya]] que commemora el centenari de la [[Constitució de 1812]] ubicat en la [[Cadis|gaditana]] [[Plaça d'Espanya (Cadis)|Plaça d'Espanya]].
  
També conegut com a '''monument de les Corts''', va anar un proyecte de [[Modest López Otero]], com a arquitecte, i [[*Aniceto Marines]] (1866-1953), com a escultor. Fon realisat en [[1912]] i conté vàries alegories de la Guerra, la Pau, l'Agricultura i l'Indústria, junt en relleus alusius a la resistència gaditana durant la [[Guerra de l'Independència Espanyola|Guerra de l'Independència]].
+
També conegut com a '''monument de les Corts''', va ser un proyecte de [[Modest López Otero]], com a arquitecte, i [[Aniceto Marines]] ([[1866]]-[[1953]]), com a escultor. Fon realisat en [[1912]] i conté vàries alegories de la Guerra, la Pau, l'Agricultura i l'Indústria, junt en relleus alusius a la resistència gaditana durant la [[Guerra de l'Independència Espanyola|Guerra de l'Independència]].
  
Les majestuoses figures alegòriques d'[[Alegoria d'Hispània|Espanya]] i d'[[Hércules]] i el bell grup de columnes en figures femenines -comunament cridades cariátides- que servixen de sustent a la peça que representa el Còdic constitucional de [[1812]] arrematen al conjunt en un gran sentit d'aparatositat escenogràfica de tipo Palatí i solemne.  Tot açò s'integra als jardins de la Plaça d'Espanya i també s'integra en la seua forma i estructura per mig del seu color.
+
Les majestuoses figures alegòriques d'[[Alegoria d'Hispània|Espanya]] i d'[[Hércules]] i el bell grup de columnes en figures femenines -comunament nomenades cariátides- que servixen de sustent a la peça que representa el Còdic constitucional de [[1812]] arrematen al conjunt en un gran sentit d'aparatositat escenogràfica de tipo Palatí i solemne.  Tot açò s'integra als jardins de la Plaça d'Espanya i també s'integra en la seua forma i estructura per mig del seu color.
  
 
[[Categoria:Escultura urbana en Andalusia]]
 
[[Categoria:Escultura urbana en Andalusia]]
 
[[Categoria:Escultures urbanes d'Espanya dels anys 1910]]
 
[[Categoria:Escultures urbanes d'Espanya dels anys 1910]]
[[Categoria:Monuments de la província de Càdis]]
+
[[Categoria:Monuments de la província de Cadis]]
[[Categoria:Càdis]]
+
[[Categoria:Cadis]]
 
[[Categoria:Arquitectura d'Espanya de 1912]]
 
[[Categoria:Arquitectura d'Espanya de 1912]]
 
[[Categoria:Constitució espanyola de 1812]]
 
[[Categoria:Constitució espanyola de 1812]]

Última revisió del 16:56 28 ago 2023

Cadis: Monument a la Constitució de 1812.

El monument a la Constitució de 1812 és un monument commemoratiu de Espanya que commemora el centenari de la Constitució de 1812 ubicat en la gaditana Plaça d'Espanya.

També conegut com a monument de les Corts, va ser un proyecte de Modest López Otero, com a arquitecte, i Aniceto Marines (1866-1953), com a escultor. Fon realisat en 1912 i conté vàries alegories de la Guerra, la Pau, l'Agricultura i l'Indústria, junt en relleus alusius a la resistència gaditana durant la Guerra de l'Independència.

Les majestuoses figures alegòriques d'Espanya i d'Hércules i el bell grup de columnes en figures femenines -comunament nomenades cariátides- que servixen de sustent a la peça que representa el Còdic constitucional de 1812 arrematen al conjunt en un gran sentit d'aparatositat escenogràfica de tipo Palatí i solemne. Tot açò s'integra als jardins de la Plaça d'Espanya i també s'integra en la seua forma i estructura per mig del seu color.