Diferència entre les revisions de "Riu Toixa"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(En valencià és Toixa, acceptat per la RACV.)
Llínea 35: Llínea 35:
 
| n/d  
 
| n/d  
 
|}</div>
 
|}</div>
 
 
<noinclude>
 
<noinclude>
 
+
El '''Toixa''' (en [[Idioma castellà|castellà]]: ''Tuéjar'') és un riu situat en l'est de la [[Península Ibèrica]]. Naix en la Rambla de Arquela, en el terme municipal de [[Tuéjar]] en la [[província de Valéncia]]. Desemboca en el [[Pantà de Loriguilla]], convertint-se així en un afluent del riu [[Túria]], que desemboca en el mar [[Mediterràneu]].
El '''Tuéjar''' és un riu situat en l'est de la [[Península Ibèrica]]. Naix en la Rambla de Arquela, en el terme municipal de [[Tuéjar]] en la [[província de Valéncia]]. Desemboca en el [[Pantà de Loriguilla]], convertint-se així en un afluent del riu [[Túria]], que desemboca en el mar [[Mediterràneu]].
 
  
 
== Nom del riu ==
 
== Nom del riu ==

Revisió de 23:15 20 gin 2010

Riu Tuéjar
Archiu:Azud01.jpg
Naiximent del riu Tuéjar

Llongitut: 22,2 km
Altura del naiximent: 1.675 msnm
Cabal mig: n/d
Superfície conca: 429,9 km²
Conca hidrogràfica: Confederació Hidrogràfica del Xúquer
Països que travessa: Espanya
Desembocadura: Riu Túria
Ample desembocadura: n/d

El Toixa (en castellà: Tuéjar) és un riu situat en l'est de la Península Ibèrica. Naix en la Rambla de Arquela, en el terme municipal de Tuéjar en la província de Valéncia. Desemboca en el Pantà de Loriguilla, convertint-se així en un afluent del riu Túria, que desemboca en el mar Mediterràneu.

Nom del riu

La disputa sobre el nom del riu, entre riu Tuéjar i Chelva, entre els poblats homònims s'ha mantingut a lo llarc del temps. El 17 de juny de 2002, l'alcalde de la localitat de Chelva solicita del Consell Valencià de Cultura (CVC) un Informe-Dictamen sobre el nom més adequat a la tradició històrica i que oficialment deu donar-se al riu conegut com Tuéjar o de Chelva. En octubre de 2002 el CVC emeté dit informe, on se determina:

En qualsevol cas, estimem que el CVC no pot desautorisar l'us, be fonamentat, de la forma Riu Tuéjar, sino reconéixer la llegitimitat de la forma Riu de Chelva (no Riu Chelva), recolsada en els texts antics; i la de la denominació Riu Tuéjar, assentada no només en l'us social i administratiu contemporàneu, sino també en el caràcter oficial que li conferix el Centre d'Estudis Hidrogràfics.[1]

Referències