Diferència entre les revisions de "Libreville"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No se mostren 3 edicions intermiges del mateix usuari)
Llínea 10: Llínea 10:
 
Quan els francesos varen aplegar a la regió, en l'any [[1839]], existien varis pobles natius entre els que es trobava la tribu Mpongwé.
 
Quan els francesos varen aplegar a la regió, en l'any [[1839]], existien varis pobles natius entre els que es trobava la tribu Mpongwé.
  
En [[1842]] varen aplegar misioners procedents de Nova Anglaterra que es varen establir en la missió de Baraka, en lo que hui és la ciutat de Libreville. En l'any [[1846]] el barco esclaviste brasiler L'Elizia, que duya a esclaus procedents del [[Congo]], va ser capturat prop de Loango per l'Armada francesa, que estava contribuint al bloqueig d'Àfrica dels britànics. Cinquantadós dels esclaus lliberats varen ser reubicats en Libreville ("ciutat lliure" en francés) en [[1849]]. Va ser el port principal de l'Àfrica Equatorial Francesa entre els anys 1934 i 1946, i va ser el foc principal de la Batalla de Gabon en [[1940]], durant la [[Segona Guerra Mundial]].
+
En [[1842]] varen aplegar misioners procedents de Nova Anglaterra que es varen establir en la missió de Baraka, en lo que hui és la ciutat de Libreville. En l'any [[1846]] el barco esclaviste brasiler L'Elizia, que duya a esclaus procedents del [[República del Congo|Congo]], va ser capturat prop de Loango per l'Armada francesa, que estava contribuint al bloqueig d'Àfrica dels britànics. Cinquantadós dels esclaus lliberats varen ser reubicats en Libreville ("ciutat lliure" en francés) en [[1849]]. Va ser el port principal de l'Àfrica Equatorial Francesa entre els anys 1934 i 1946, i va ser el foc principal de la Batalla de Gabon en [[1940]], durant la [[Segona Guerra Mundial]].
  
Libreville va ser nomenada prenent com a inspiració la ciutat de Freetown, capital de Sierra Leona, i va créixer llentament com a centre de comerç i centre administratiu menor en una població de 32.000 habitants en el moment de l'independència de Gabon, en l'any [[1960]]. Va tindre la seua primera entitat bancària quan el Bank of West Africa (BAO) va obrir una sucursal en [[1930]]. Des de l'independència, la ciutat ha creixcut ràpidament i en l'actualitat alberga a casi la mitat de tota la població gabonesa.
+
Libreville va ser nomenada prenent com a inspiració la ciutat de [[Freetown]], capital de [[Serra Lleona|Sierra Leona]], i va créixer llentament com a centre de comerç i centre administratiu menor en una població de 32.000 habitants en el moment de l'independència de Gabon, en l'any [[1960]]. Va tindre la seua primera entitat bancària quan el Bank of West Africa (BAO) va obrir una sucursal en [[1930]]. Des de l'independència, la ciutat ha creixcut ràpidament i en l'actualitat alberga a casi la mitat de tota la població gabonesa.
  
 
== Geografia ==
 
== Geografia ==
Llínea 28: Llínea 28:
  
 
== Comunicacions ==
 
== Comunicacions ==
L'Aeroport Internacional Léon-Mba és el principal aeroport de Gabon i està situat a 11 quilómetros al nort de la ciutat.
+
L'Aeroport Internacional Léon-Mba és el principal aeroport de Gabó i està situat a 11 quilómetros al nort de la ciutat.
  
 
Al voltant de la ciutat opera una ret nacional de taxis. Cada districte té un color per als seus taxis, i els de Libreville són [[Roig|rojos]].
 
Al voltant de la ciutat opera una ret nacional de taxis. Cada districte té un color per als seus taxis, i els de Libreville són [[Roig|rojos]].
Llínea 37: Llínea 37:
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==
* Libreville Climate Normals 1961–1990. National Oceanic and Atmospheric Administration  
+
 
 +
* Libreville Climate Normals 1961–1990. National Oceanic and Atmospheric Administration
 +
*[http://www.legabon.org/ Lloc web oficial de la República de Gabó]
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
Llínea 45: Llínea 47:
  
 
[[Categoria:Capitals d'Àfrica]]
 
[[Categoria:Capitals d'Àfrica]]
[[Categoria:Gabó]
+
[[Categoria:Gabó]]

Última revisió del 13:15 26 oct 2022

Libreville

Libreville, en una població estimada de 703.940 habitants, és la capital de Gabó i de la província d'Estuaire. Acull el 40% de la població del país.

Ciutat portuària sobre el riu Gabon, prop del golf de Guinea, i centre de comerç de la regió de Timber. Va ser fundada en l'any 1843 com a punt d'intercanvi. Esclaus lliberats dels Estats Units es varen radicar en esta ciutat en 1848 batejant el lloc com Libreville (Ciutat lliure en francés). Va ser el port principal de la colónies franceses de l'Àfrica Equatorial Francesa entre els anys 1934 i 1946.

En Libreville es troben l'Escola d'Administració i l'Escola de Lleis de Gabó. És sèu de l'Universitat Omar Bongó, la qual conta en un Departament d'Espanyol, encarregat de difondre la llengua espanyola i les cultures hispanoamericana i hispanoafricana.

Història[editar | editar còdic]

Quan els francesos varen aplegar a la regió, en l'any 1839, existien varis pobles natius entre els que es trobava la tribu Mpongwé.

En 1842 varen aplegar misioners procedents de Nova Anglaterra que es varen establir en la missió de Baraka, en lo que hui és la ciutat de Libreville. En l'any 1846 el barco esclaviste brasiler L'Elizia, que duya a esclaus procedents del Congo, va ser capturat prop de Loango per l'Armada francesa, que estava contribuint al bloqueig d'Àfrica dels britànics. Cinquantadós dels esclaus lliberats varen ser reubicats en Libreville ("ciutat lliure" en francés) en 1849. Va ser el port principal de l'Àfrica Equatorial Francesa entre els anys 1934 i 1946, i va ser el foc principal de la Batalla de Gabon en 1940, durant la Segona Guerra Mundial.

Libreville va ser nomenada prenent com a inspiració la ciutat de Freetown, capital de Sierra Leona, i va créixer llentament com a centre de comerç i centre administratiu menor en una població de 32.000 habitants en el moment de l'independència de Gabon, en l'any 1960. Va tindre la seua primera entitat bancària quan el Bank of West Africa (BAO) va obrir una sucursal en 1930. Des de l'independència, la ciutat ha creixcut ràpidament i en l'actualitat alberga a casi la mitat de tota la població gabonesa.

Geografia[editar | editar còdic]

Al noroest es troba Guinea Equatorial, etiquetant a la ciutat com a part del noroest de Gabon. En térmens de fronteres nacionals que la ciutat voreja, al nort està Camerún, a l'est la República del Congo i al surest la República Democràtica del Congo. També està pròxima a les costes de l'Atlàntic Sur. Adicionalment, en térmens de geografia hídrica, el riu Komo passa per la ciutat i desemboca en l'oceà. El riu Komo també té potencial de recurs hidroelèctric per a la ciutat, que podria generar importants cantitats d'energia.

Una de les seues principals zones inclou la costa, i açò influïx enormement en les possibles activitats disponibles en l'àrea. Les zones comercials de Libreville es troben en els districtes de Mont-Bouët i Nombakélé, que inclouen varis centres comercials i estacions que venen diversos productes. En Oloumi es troba la major part de l'indústria de la ciutat, integrant la producció per separat de diversos districtes que s'enfoquen en atres aspectes. Finalment, Lalala i Batterie IV són sectors residencials, a on residix la majoria de la població.

Economia[editar | editar còdic]

La ciutat alberga una important indústria naviera, cervecera i de fusta. La ciutat exporta matèries primeres com a fusta, caucho i cacau per mig del port, i per mig del port d'aigües profundes d'Owendo.

Gabon Airlines té la seua sèu central en Libreville. Abans de les seues respectives dissolució, Air Gabon i Gabon Express tenien les seues respectives sèus en l'Aeroport Internacional de Libreville.

El 6.º Batalló d'Infanteria de Marina de l'Eixèrcit de França té una base al nort de la ciutat.

Comunicacions[editar | editar còdic]

L'Aeroport Internacional Léon-Mba és el principal aeroport de Gabó i està situat a 11 quilómetros al nort de la ciutat.

Al voltant de la ciutat opera una ret nacional de taxis. Cada districte té un color per als seus taxis, i els de Libreville són rojos.

La Societat Nacional del Transport (SOGATRA) va llançar nous taxis que operen en un sistema de competència des de l'any 2014.

La Companyia Gabonesa de Transports opera un servici d'autobús en tots els districtes de Libreville.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Capitals d'Àfrica
Africa (orthographic projection).svg
Àfrica del Nort : Alger    L'Aaiún    El Caire    Khartum    Nouakchott    Rabat    Trípoli    Tunis
Àfrica Occidental : Abuja    Accra    Bamako    Banjul    Bissau    Brazzaville    Conakry    Dakar    Freetown    Libreville    Lomé    Malabo    Monròvia    Niamey    Porto Novo    Praia    Sant Tomé    Ouagadougou    Yamoussoukro    Yaundé
Àfrica Central : Bangui    Gitega    Kigali    Kinshasa    N'Djamena
Àfrica Oriental : Addis Abeba    Asmara    Dodoma    Jibuti    Juba    Kampala    Mogadiscio    Nairobi    Victòria
Àfrica Austral : Antananarivo    Ciutat del Cap    Gaborone    Harare    Lilongwe    Luanda    Lusaka    Maputo    Maseru   Mbabane    Moroni    Port Louis    Windhoek