Diferència entre les revisions de "Idioma venecià"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «{{llengua| |nom= Venecià |nomnatiu= Łéngua vèneta |pronunciació= |atresdenominacions= |estats=Itàlia, Eslovènia, Croàcia, Mèxic |regió=[...».)
 
Llínea 27: Llínea 27:
 
|mapa=[[Image:Llengues deitalia.png|300px]] En morat, el venecià
 
|mapa=[[Image:Llengues deitalia.png|300px]] En morat, el venecià
 
}}
 
}}
El '''idioma venecià''' (en venecià: ''vèneto'' o també ''łéngua vèneta'') és una [[llengua romanç]], parlà per 2.210.000 persones. La major part dels parlants de véneto s'encontren en les regions de Véneto i en unes zones de [[Friul]] en [[Itàlia]], existint minories en [[Eslovènia]], [[Croàcia]], en el sur de [[Brasil]] i en la comunitat de [[Chipilo]], en el estat de [[Pobla]], [[Mèxic]], aixina com en atres zones d'est estat i del país a on han emigrat famílies provenents de Chipilo. A pesar que a voltes es referit com un dialecte del italià, no prové del idioma italià, i el véneto poseix sa propia morfologia, sintaxis i lèxic. A voltes, se pareix a un híbrido entre italià i espanyol.
+
El '''idioma venecià''' (en venecià: ''vèneto'' o també ''łéngua vèneta'') és una [[llengua romanç]], parlà per 2.210.000 persones. La major part dels parlants de véneto s'encontren en les regions de Véneto i en unes zones de [[Friul]] en [[Itàlia]], existint minories en [[Eslovènia]], [[Croàcia]], en el sur de [[Brasil]] i en la comunitat de [[Chipilo]], en el estat de [[Pobla]], [[Mèxic]], aixina com en atres zones d'est estat i del país a on han emigrat famílies provinents de Chipilo. A pesar que a voltes es referit com un dialecte del italià, no prové del idioma italià, i el véneto posseïx sa pròpia morfologia, sintaxis i lèxic. A voltes, se pareix a un híbrit entre italià i espanyol.
  
 
== Reconeiximent ==
 
== Reconeiximent ==
El Consell Regional de Véneto reconegué oficialment el "véento" com a llengua del dia 28 de Març del 2007 pel Consell Regional de Véneto al aprobar la llei de "tutela e valorizzazione della lingua e della cultura veneta" en el acort de casi tots els partits del govern i oposició.
+
El Consell Regional de Véneto reconegué oficialment el "véento" com a llengua del dia 28 de Març del 2007 pel Consell Regional de Véneto al aprovar la llei de "tutela e valorizzazione della lingua e della cultura veneta" en el acort de casi tots els partits del govern i oposició.
  
 
== Veja's també ==
 
== Veja's també ==

Revisió de 12:43 3 ago 2009

Venecià
Łéngua vèneta
Pronunciació: AFI:
Atres denominacions:
Parlat en: Itàlia, Eslovènia, Croàcia, Mèxic
Regió: Véneto
Parlants: 2.210.000
Rànquing: No està entre els 100 primers
Família: Indoeuropea

  Itàlica
   Romanç
    Itàlica Occidental
     Galo-ibèric
      Galo-Romanç
       Galo-Italià
        Venecià

estatus oficial
Llengua oficial de: Itàlia (Regió del Véneto)
Regulat per: No està regulat
còdics de la llengua
ISO 639-1 roa
ISO 639-2
ISO/FDIS 639-3 vet
SIL
300px En morat, el venecià
vore també: llengua

El idioma venecià (en venecià: vèneto o també łéngua vèneta) és una llengua romanç, parlà per 2.210.000 persones. La major part dels parlants de véneto s'encontren en les regions de Véneto i en unes zones de Friul en Itàlia, existint minories en Eslovènia, Croàcia, en el sur de Brasil i en la comunitat de Chipilo, en el estat de Pobla, Mèxic, aixina com en atres zones d'est estat i del país a on han emigrat famílies provinents de Chipilo. A pesar que a voltes es referit com un dialecte del italià, no prové del idioma italià, i el véneto posseïx sa pròpia morfologia, sintaxis i lèxic. A voltes, se pareix a un híbrit entre italià i espanyol.

Reconeiximent

El Consell Regional de Véneto reconegué oficialment el "véento" com a llengua del dia 28 de Març del 2007 pel Consell Regional de Véneto al aprovar la llei de "tutela e valorizzazione della lingua e della cultura veneta" en el acort de casi tots els partits del govern i oposició.

Veja's també


Llengües romàniques
Aragonés · Asturià · Balear · Castellà · Català · Cors · Dalmàtic (llengua morta) · Extremeny · Francés ·
Francoprovençal · Gallec · Italià · Lleonés · Napolità · Occità · Portugués · Retoromànic · Rumà · Sart · Sicilià · Valencià · Venecià