Diferència entre les revisions de "Úrsits"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Text reemplaça - 'contengut' a 'contingut')
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
(Text reemplaça - ' de o' a ' d'o')
Llínea 20: Llínea 20:
 
Els '''úrsits''' ('''Ursidae''') són una [[família (biologia)|família]] de [[Mamífer|mamífers]] [[Carnivora|carnívors]] coneguts comúnment com '''orsos'''.
 
Els '''úrsits''' ('''Ursidae''') són una [[família (biologia)|família]] de [[Mamífer|mamífers]] [[Carnivora|carnívors]] coneguts comúnment com '''orsos'''.
  
Són animals de gran tamany, generalment [[omnívor]]s ya que, a pesar de la seua temible [[dentadura]], mengen [[fruit]]s, [[Raïl (botànica)|raïls]] i [[insectes]], ademés de [[carn]]. No obstant, el [[orso polar]], degut a l'escassea d'atres fonts d'aliment, s'alimenta casi únicament de carn.<ref>Forshaw, J. y Kemp, A. (2002). «Kingfishers and their allies». En Gould, E. Encyclopedia of animals: mammals, birds, reptiles, amphibians (en inglés). Barnes & Noble. p. 687. ISBN 9780760735527.</ref> En els seus pesats cossos i les seues poderoses [[Mandíbula|mandíbules]], els orsos se conten entre els majors [[Carnivora|carnívors]] que viuen en la [[Terra]]. Un macho de orso polar pesa en promig 500 [[Quilómetro|kg]] i alcança una talla de fins 130 [[cm]] a l'alçada de la creu.<ref>[http://www.eol.org/pages/328580 «Ursus maritimus»]. Encyclopedia of Life.</ref> Se mouen en un caminar pesat, recolzant tota la planta dels [[peu]]s (són, per lo tant, animals [[plantígrat]]s). Tenen orelles curtes i coa rudimentaria.
+
Són animals de gran tamany, generalment [[omnívor]]s ya que, a pesar de la seua temible [[dentadura]], mengen [[fruit]]s, [[Raïl (botànica)|raïls]] i [[insectes]], ademés de [[carn]]. No obstant, el [[orso polar]], degut a l'escassea d'atres fonts d'aliment, s'alimenta casi únicament de carn.<ref>Forshaw, J. y Kemp, A. (2002). «Kingfishers and their allies». En Gould, E. Encyclopedia of animals: mammals, birds, reptiles, amphibians (en inglés). Barnes & Noble. p. 687. ISBN 9780760735527.</ref> En els seus pesats cossos i les seues poderoses [[Mandíbula|mandíbules]], els orsos se conten entre els majors [[Carnivora|carnívors]] que viuen en la [[Terra]]. Un macho d'orso polar pesa en promig 500 [[Quilómetro|kg]] i alcança una talla de fins 130 [[cm]] a l'alçada de la creu.<ref>[http://www.eol.org/pages/328580 «Ursus maritimus»]. Encyclopedia of Life.</ref> Se mouen en un caminar pesat, recolzant tota la planta dels [[peu]]s (són, per lo tant, animals [[plantígrat]]s). Tenen orelles curtes i coa rudimentaria.
  
 
== Espècies ==
 
== Espècies ==

Revisió de 16:29 1 dec 2021

Ursidae

Grizzly Bears (6186576225).jpg
Orso part

Classificació científica
Regne Animalia
Filo Chordata
Classe Mammalia
Orde Carnivora
Família Ursidae
Fischer de Waldheim, 1817

Els úrsits (Ursidae) són una família de mamífers carnívors coneguts comúnment com orsos.

Són animals de gran tamany, generalment omnívors ya que, a pesar de la seua temible dentadura, mengen fruits, raïls i insectes, ademés de carn. No obstant, el orso polar, degut a l'escassea d'atres fonts d'aliment, s'alimenta casi únicament de carn.[1] En els seus pesats cossos i les seues poderoses mandíbules, els orsos se conten entre els majors carnívors que viuen en la Terra. Un macho d'orso polar pesa en promig 500 kg i alcança una talla de fins 130 cm a l'alçada de la creu.[2] Se mouen en un caminar pesat, recolzant tota la planta dels peus (són, per lo tant, animals plantígrats). Tenen orelles curtes i coa rudimentaria.

Espècies

Se reconeixen els següents gèneros i espècies actuals:[3]

Referències

  1. Forshaw, J. y Kemp, A. (2002). «Kingfishers and their allies». En Gould, E. Encyclopedia of animals: mammals, birds, reptiles, amphibians (en inglés). Barnes & Noble. p. 687. ISBN 9780760735527.
  2. «Ursus maritimus». Encyclopedia of Life.
  3. Ursidae Don E.; Reeder, Dee Ann M. (eds.): "Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference". 3ª ed. Johns Hopkins University Press. Baltimore. 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0.

Enllaços externs