Diferència entre les revisions de "Institut Nova Història"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «L''''Institut Nova Història''' (INH) és una institució catalana i catalanista, el INH és una fundació cultural en sèu en [[Arenys de Munt]…»)
 
Llínea 8: Llínea 8:
  
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Institut_Nova_Hist%C3%B2ria Institut Nova Història en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Institut_Nova_Hist%C3%B2ria Institut Nova Història en Wikipedia]
 +
 +
[[Categoria:Nacionalisme català]]
 +
[[Categoria:Seudohistòria]]
 +
[[Categoria:Catalanisme]]

Revisió de 18:09 12 set 2021

L'Institut Nova Història (INH) és una institució catalana i catalanista, el INH és una fundació cultural en sèu en Arenys de Munt​ (província de Barcelona, Espanya) dedicada a la seudohistòria i l'investigació en este àmbit. La fundació, que partix de la premissa de que l'història de Catalunya ha segut sistemàticament manipulada i ocultada des dels sigles XV-XVI, pretén «recuperar i divulgar-la, per a reescriure l'autèntica història de Catalunya i crear un nou concepte històric entre els catalans». Per a conseguir-ho, promociona l'investigació, l'estudi i la divulgació per mig de publicacions, conferències, documentals i simpòsiums de la seua visió de l'història catalana. Això els ha portat a crear una «història pròpia» les tesis de la qual, «més o menys pintoresques», són rebujades en àmbits acadèmics. Alberto Reig Tàpia, de l'Universitat Rovira i Virgili, considera que els seus membres no fan història sino historiografia. Josep Maria Colomer, de l'Universitat de Georgetown, els ha denominat «sàtirs historietistes».

L'Institut es va crear en l'any 2007 com una escissió de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya. Els seus fundadors i dirigents foren Albert Codines​ i Jordi Bilbeny.

Des del mateix moment de la seua fundació, l'Institut ha assumit l'estudi i la divulgació de la pretesa nacionalitat catalana d'alguns personages històrics molt famosos, com: Cristóbal Colón, Miguel de Cervantes, Calderón de la Barca, William Shakespeare, Erasmo de Róterdam, Ponce de León, Américo Vespuccio, Nicolás Copérnico o Hernán Cortés, entre atres.

Enllaços externs