Diferència entre les revisions de "Refredat comú"
m |
m (Jose2 pàgina traslladada Refredat comu a Refredat comú) |
Revisió de 11:33 26 feb 2020
El refredat comú, catarro o constipat és una malaltia infecciosa viral lleu del sistema respiratori superior que afecta a persones de totes les edats, altament contagiosa, causada fonamentalment per rinovirus i coronavirus. Els sintomes principals són estornuts, secrecio nassal, dolor de cap, goteig i congestio nassal, ulls plorosos, picor, dolor o flema en la gola, tos, cansament i una sensació de malestar general. És una de les malalties més comunes que, per lo general, dura entre 3 i 10 dies. Encara que el refredat comú no te cura, els sintomes generalment se solucionen espontaneament en 7 a 10 dies, en alguns sintomes podent permaneixer fins tres semanes.
El refredat és distint de la grip, una infecció viral més greu del tracte respiratori que mostra sintomes adicionals: febra en aument, tremolors i dolors musculars, encara que moltes persones confonen abdós térmens.
No existix un tractament per al catarro comú més allà del cuidat dels sintomes, per lo que comporta a l'us freqüent de medicaments de venda lliure, de prescripció i remeis alternatius. El dextrometorfano sol ser beneficios en adults en tos, pero la seua efectivitat no ha segut demostrada en chiquets i adolescents. No s'ha demostrat en certea si la codeïna és eficaç per a tractar la tos causada pel refredat comú. Encara que la hidrocodona s'indica amplament a pacients refredats i s'ha demostrat que és eficaç per a la tos en atres malalties, no ha segut estudiada be en pacients en refredats.
Els descongestionants nassals orals e intranassals han demostrat ser capaços d'aliviar els sintomes nassals en rapidea i poden usar-se en adolescents i adults per fins tres dies. Els antihistaminics se poden utilisar en combinació / terapies descongestionant poden millorar modestament els sintomes en adults, no obstant, els beneficis deuen sospesar-se als possibles efectes secundaris. Els antihistaminics no sedants més nous no son eficaços contra la tos. El ipratropi topic, alivia els sintomes nassals en chiquets majors i adults. Els antibiotics no han demostrat millorar els sintomes o acurtar la duració del trastorn. No se recomanen certes terapies complementaries i alternatives, incloent l'us de Echinacea i zinc, per al tractament dels sintomes del refredat comú.
En contra de la creencia popular, la vitamina C no reduix ni preve els sintomes de la malaltia.
Epidemiologia
El refredat comú és una malaltia d'orige viral i l'epidemiologia és, per lo tant, la propia d'eixe tipo de malalties. Les infeccions del tracte respiratori superior són molt comuns i constituïxen un dels cinc diagnostics més freqüents en les visites d'atenció medica ambulatoria. A pesar de tractar-se d'infeccions lleus, autolimitades i de curta duració, són la principal causa de morbilitat aguda en el absentisme laboral i escolar.
Alguns factors que influixen en la gravetat dels sintomes són: el estres psicologic i la baixa classe social. Ademés, una salut dèbil en general u atres condicions preexistents, com les alergies, poden agravar-se degut a una endeny. El personal de salut, incloent odontologic te un risc, al menys potencial, d'emmalaltir d'una malaltia respiratoria com el refredat comú, la grip, etc.
La millor forma d'evitar els refredats és mantindre el sistema inmunitari en condicions optimes: dormint lo suficient per a sentir-se descansat, reduint el estres, portant una alimentacio adequada i evitant el desmesura de consum d'alcohol.
Factors de risc
El passar temps en un lloc tancat en persones infectades o en contacte propenc en una persona infectada aumenta el risc de contraure un refredat. El refredat comú és una infecció trasmesa per gotes, lo que significa que se transmet principalment a través de l'inhalació de menudes particules que emet la persona infectada quan tus, estornuda, o exhala.
Referències
- Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Resfriado común de la Wikipedia en espanyol, baix llicència Creative Commons-BY-SA.