Comissió fallera

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Revisió de 21:38 24 gin 2010 per Jose2 (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «Una '''comissió fallera''' és una associació de persones que s'unixen en l'objectiu de plantar un monument faller. Els membres d'una comissió fallera es nome...».)
(dif) ← Revisió anterior | Revisió actual (dif) | Revisió següent → (dif)
Anar a la navegació Anar a la busca

Una comissió fallera és una associació de persones que s'unixen en l'objectiu de plantar un monument faller.

Els membres d'una comissió fallera es nomenen fallers i falleres i es reunixen en el casal faller que és la sede social de la comissió.

Les comissions falleres tenen un nom que normalment coincidix en l'encreuament o proximitat dels carrers en els que es troba, per eixemple la falla Sant Miquel-Vicent Iborra, es troba en la plaça de Vicent Iborra molt prop del carrer de San Miquel.

Tenen també un estandart que sol reproduir característics de l'imaginari valencià, la senyera valenciana el rat-penat, la barraca o el foc i el llorer. Algunes comissions també tenen himne propi.


Organisació

Les comissions falleres solen tindre uns estatuts aprovats per la majoria dels fallers i s'organisen al voltant d'una Junta Directiva formada pel President i quants fallers més establixquen els estatuts. De manera general hi ha delegats que s'encarreguen de cadascuna de les diferents àrees; infantils, festejos, cultura, tesoreria.

Les juntes directives se solen reunir una vegada per semana i tracten diversos temes que repercutixen en l'organisació de la falla, actes culturals, la organisació de la semana fallera, elecció de la Fallera Major, etc.... i comuniquen a la junta general a on participen tots els fallers tots els temes tractats i les possibles alternatives per a prendre tots junts i per votació la decisió final.

Les comissions falleres estan repartides per tota la ciutat de Valéncia i es dividixen en sectors agrupats, en la Junta Central Fallera que es encarrega de coordinar els principals actes comuns de les distintes comissions.


Actes

Les comissions falleres organisen la gran majoria dels actes fallers que es fan durant l'any faller, aixina com exposicions culturals, concursos de belems, declamació, obres de teatre....etc.

Des de mijans d'octubre a febrer s'organisa la presentació de la Fallera Major i de la Fallera Major infantil. Es fan berenars per als chiquets i sopars per als majors que es fan de manera general el mateix dia de la junta general. Ademés moltes vegades durant l'any es celebren atres acontenyiments com Sant Joan, Halloween, Carnavals, o el Dia de Reis.

Les comissions falleres solen contribuir, si no organisar, al allumenat artístic durant Nadal i allumenen els carrers durant les festes falleres.

Vore també