Manuel Montesinos Arlandis

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Manuel Montesinos Arlandis
Nacionalitat: Española
Ocupació: Arquitecte
Naiximent: 26 de novembre de 1838
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 21 de setembre de 1926
Lloc de defunció: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya

Manuel Montesinos Arlandis o Arlandiz, també apareix el segon llinage com "Arlandiz", (Valéncia, 26 de novembre de 1838 - Castelló de la Plana, 21 de setembre de 1926), fon un arquitecte valencià.

Biografia[editar]

Manuel Montesinos naixqué en la ciutat de Valéncia el 26 de novembre de l'any 1838. Fill del mestre d'obres de Terol, Juan Montesinos Torres i de la valenciana, Francisca Arlandiz o Arlandis Barceló. Tingué tres germans, Teodoro, Encarnación i Valero Ignacio.

Despuix dels seus estudis en coleges i instituts, estudià arquitectura en la Facultat d'Arquitectura de Madrit, a on se llicencià en l'any 1864. A l'any següent fon nomenat arquitecte de la província de Castelló.

En la ciutat de Castelló conegué a la jove Asunción Ibáñez Vilarroig en la que contragué matrimoni i tingueren un fill en 1875, de nom Manuel, que també seria arquitecte i succeiria a son pare en la Diputació quan se jubilà. La família s'instalà en Castelló i residí en l'actual plaça Cardona Vives, abans carrer de l'Aigua, en una vivenda prop de la casa dels Miquel i la casa de la Marquesa. En eixa plaça estava el trinquet vell i el portal de Sant Agustí de l'antic Castelló amurallat.

Obra[editar]

De les obres d'especial importància que se poden destacar de Manuel Montesinos en la ciutat de Castelló:

Enllaços externs[editar]