Alejandro Font de Mora

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Alejandro Font de Mora Turón
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Mege, polític i escritor.
Naiximent: 15 d'abril de 1949
Lloc de naiximent: Vilarreal, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Alejandro Font de Mora Turón (Vilarreal, 15 d'abril de 1949) és un mege, polític i escritor valencià que ha ocupat distints càrrecs en el Consell de la Comunitat Valenciana, com a conseller de la presidència i com a conseller en l'àmbit de l'educació, cultura i deport, també ha segut el Portaveu de la Comunitat Valenciana i diputat de les Corts Valencianes. Actualment és el Vicepresident segon en les Corts Valencianes.

Biografia[editar]

Alejandro Font de Mora és llicenciat en medicina per l'Universitat de Valéncia, també és Doctor Cum laude per l'Universitat Complutense de Madrit, professor en excedència de Patologia Forense i General de l'Universitat Complutense de Madrit i de l'Universitat de La Laguna de San Cristóbal de La Laguna en la Província de Santa Creu de Tenerife, i professor de Medicina forense i Toxicologia de l'Universitat de Valéncia. De la que ha aplegat a ser el Director de l'Institut Anatòmic Forense de Valéncia.

Trayectòria política[editar]

Començà la seua vida política en l'any 1989 en el partit polític Centre Democràtic i Social (CDS) d'Adolfo Suárez, més avant, en l'any 1991 fon nomenat president de CDS de la Comunitat Valenciana i fon candidat per a la presidència de la Generalitat Valenciana per este partit polític en les Eleccions a les Corts Valencianes de 1991, formació per la que va intentar accedir al Congrés dels Diputats en l'any 1989. Despuix en l'any 1995 ingresà en el Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV). Destacà per ser diputat autonòmic en les Corts Valencianes durant el govern d'Eduardo Zaplana des de la IV llegislatura democràtica en l'any 1995, que varen ser les Eleccions a les Corts Valencianes de 1995 desenrollant les funcions de president-portaveu de Sanitat, portaveu adjunt del Grup parlamentari Popular en la IV llegislatura i síndic portaveu del Grup parlamentari Popular de la V llegislatura en l'any 1999, que varen ser les Eleccions a les Corts Valencianes de 1999.

Conseller de Presidència i Portaveu del Consell (2003-2004)[editar]

En l'eixida de José Luis Olivas (president de la Generalitat Valenciana) li va succeir en dit càrrec Francisco Camps en l'any 2003, que fon quan Alejandro Font de Mora entra en el Consell. El 21 de juny de 2003 va prendre possessió com a Conseller de Presidència i Portaveu del Consell en el Govern Valencià presidit per Francisco Camps durant els anys 2003 i 2004.

Conseller d'Educació (2004-2007)[editar]

En l'any 2004 Font de Mora entra al front de les competències en matèria d'educació com a conseller educació des del 27 d'agost de 2004 fins al 22 de juny de 2011. Durant el mandat com a conseller d'educació, el dia 29 de juny de 2007 la Conselleria tingué unes remodelacions i passà a ser la Conselleria de Cultura, Educació i Deport. El seu mandat va estar marcat per la controvèrsia. Les protestes de la Comunitat educativa de la Comunitat Valenciana varen ser constants motivades per qüestions com l'us dels cridats 'barracons' en numerosos centres educatius per la falta d'inversions en les instalacions i infraestructures docents o les polèmiques entorn al Pla d'Extensió del Trillinguísme per el que es pretenia impartir l'assignatura Educació per a la ciutadania en anglés i que finalment no va prosperar. L'últim anunci de Font de Mora com a conseller d'Educació, a pocs dies de deixar el càrrec, en el que la Generalitat pretenia canviar el model educatiu impulsat en la Llei d'us i ensenyança del valencià per un model trillingüe en el que s'eliminen les llínees d'educació en valencià. Dies despuix es convocava una manifestació​ en Valéncia impulsada per l'entitat pancatalanista Escola Valenciana en la que es varen reunir mils de persones per a reivindicar major presència del valencià en l'escola.

Vida artística i cultural[editar]

Alejandro Font de Mora té l'afició per la pintura de la que ha realisat cinc exposicions individuals i dotze colectives dels seus olis. Com a escritor ha publicat varis llibres de poesia ("pretext contra el temps", "De la paràbola") en l'àmbit de la que va obtindre en l'any 1982 el premi "Carlos Espressati" i va ser finaliste del premi "Gulas" de l'Ajuntament de Valéncia. Igualment, el nivell científic de la medicina forense ha donat a conéixer més de quaranta treballs en publicacions especialisades.

Corrupció política[editar]

Alejandro Font de Mora, durant els anys que estigué de Conseller d'Educació (2004-2011), ha segut investigat en el Cas Taula, per l'excessiu gast en la construcció de coleges, gestionats per l'empresa "Construcciones e Infraestructuras Educativas de la Generalitat Sociedad Anónima" (Ciegsa).

Enllaços externs[editar]