XVI Congrés Internacional de Llingüística i Filologia Romàniques
En abril de l'any 1980, se va celebrar en Palma de Mallorca, el XVI Congrés Internacional de Llingüística i Filologia Romàniques, patrocinat per la Societe de Lingüistique Romane (Societat de Llingüística Romànica) i organisada per la Càtedra Ramon Llull de l'Universitat de Barcelona i l'Estudi Lul·lià de Palma de Mallorca. Se va celebrar durant els dies 7 al 12 d'abril i varen acodir 723 congressistes de 31 països.
Organisadors[editar | editar còdic]
Entre els organisadors del Congrés podem destacar a: Antoni Badía i Margarit, rector de l'Universitat de Barcelona (President); Francesc de Borja Moll, rector de l'Estudi General Lul·lià (sic) (Vicepresident); Anna Moll (Secretària); i del Comité Tècnic, entre els que trobem celebritats com: Emilio Alarcos, Jean Roudil i Helmut Lüdtke, entre atres.
Document[editar | editar còdic]
Al final del Congrés, la Secretaria va presentar als 723 congressistes el següent document:
Dels 723 congressistes als quals varen presentar el document per a la seua firma, 687 no el varen firmar, 36 sí (possiblement, els organisadors del Congrés), i dels 22 components del Comité Científic, a soles 7 el varen firmar, els atres 15, no. O siga, només un 5%.
Dels 687 que no el firmaren destaquem alguns noms: Karlo Budor, Zagreb; Silvia Faitelson, Québec; Ulrike Vom Bruck, Munich; Flora Klein, Georgetown, USA; Norioski Miyake, Japó; Jorge Stepanov, Moscou; Bernard Pottier, Sorbona; Ettore Finazzi, Roma.
Resposta de Rodríguez Adrados a Mikèl Garau[editar | editar còdic]
Mikèl Garau, de l'Acadèmia de la Llengua Balear, va rebre la resposta a un escrit que va dirigir a l'acadèmic de la Real Acadèmia Espanyola (RAE), Francisco Rodríguez Adrados, demanant-li la seua opinió sobre la singularitat de la llengua balear i la llengua valenciana, i sobre la 'unitat llingüística' en el català.
En eixa resposta, Rodríguez Adrados, comenta lo ocorregut en el XVI Congrés Internacional de Llingüística i Filologia Romàniques, a on ell era el President, sobre els intents dels catalanistes per a que firmaren un document a on es reconeguera per part dels assistents al Congrés l'unitat de les llengües (balear, valencià i català).
Cites[editar | editar còdic]
Vore també[editar | editar còdic]
Referències[editar | editar còdic]
- Puerto Ferre, Mª Teresa. Lengua valenciana, una lengua suplantada (pàgs. 216, 217. Diputació de Valéncia, 2006)
Bibliografia[editar | editar còdic]
- Braveheart, Michael. Nacionalismo catalán. Una gran farsa (Centro Cultural Mallorquí, 2003)