Traver Calzada

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Vicent Traver»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Vicent Traver Calzada
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Pintor i escultor.
Naiximent: 1945
Lloc de naiximent: Burriana, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Vicent Traver Calzada (Burriana, 13 de març de 1945) és un pintor, escultor i gravador valencià.

Biografia[editar | editar còdic]

Traver Calzada naixqué el 13 de març de l'any 1945 en la ciutat de Burriana, en la comarca de la Plana Baixa.

En l'any 1962 estudia dibuix en l'Escola d'Arts i Oficis de Castelló. Des de l'any 1963 fins a l'any 1968 cursa els Estudis Oficials de Pintura, Gravat i Professorat en l'Escola Superior de Belles arts de Sant Carles de Valéncia.

De 1968 a 1970 cursà els Estudis Oficials d'Escultura en el mateix centre i en l'Escola de Belles arts de San Fernando en Madrit. Realisà cursos de pedagogia. Obté beca del Ministeri d'Educació i Ciència per a la preparació de Càtedra. Treballa com a ajudant de Càtedra en les assignatures de Dibuix i Gravat Calcogràfic en Belles arts de Valéncia.

En l'any 1968 obté el Premi Nacional Fi de Carrera. Obté també el Víctor de Plata al Mèrit Professional. Rep la Creu d'Alfons X el Sabi.

Ampliació d'estudis en París, becat per la Fundació d'Art Castellblanch i en Roma becat pel Ministeri d'Assunts Exteriors Italià, per a realisar estudis sobre el mural.

I Premi de Dibuix, Accésit de Gravat de la Direcció general de Belles arts.

Medalla d'or en l'Exposició Nacional de Sogorp. Medalla d'argent en la II Semana d’Art de Burriana. I Premi d'Art Universitari de Valéncia. I Premi de Pintura El Deport en l'Art districte de Valéncia. Medalla de bronze de la Caixa d'Aforros de Sagunt.

En l'any 1970 fixà residència i taller propi en Burriana dedicant-se des de llavors a l'estudi i activitat de pintor, escultor i gravador.

La seua obra està representada en l'Hispanic Society de Nova York, Museu Sant Pio V de Valéncia, Museu de l'Alhambra de Granada, Museu d'Art Contemporàneu de Vilafamés, Museu de Mina en Egipte, Palau de la Diputació de Castelló, Palau de la Diputació de Valéncia, Palau de la Generalitat Valenciana, Ajuntament de Castelló, Colecció Bancaixa, Caixa Rural Ajuntament de Burriana, coleccions privades en Espanya i en el estranger (França, Mónaco, Regne Unit, Itàlia, Estats Units...).

Conta en obres integrades en espais públics: Tríptic escultòric de Tombatossals en la frontera de l'Ajuntament de Castelló, Retaule de la Romeria en la Basílica del Lledó en Castelló, Retaule per a l'Altar Major de la Iglésia d'Alcalà de Chivert, Busts en bronze del Cardenal Tarancón i de l'Historiador Viciana en Burriana, murals en el vestíbul de la Diputació de Castelló, etc.

Ha ilustrat llibres com La Historia de Burriana, Historia de la Farmacopea Valenciana de P. Vernia, Ofelia de Rosa Mª Vilaroig, Burriana en la Piel de José Félix Escudero , Tombatossals de Pascual Tirado, etc.

La seua obra ha segut comentada per teòrics i crítics de l'Art. Especialment atents a l'evolució del pintor han segut els estudis i crítiques de l'acadèmic, historiador i croniste de la Ciutat de Castelló, Antonio J. Gascó (Historia de la Pintura de Castellón).

Wenceslao Rambla li dedicà un apartat de la seua tesis doctoral i en 1989 publica el seu llibre Traver Calzada, el problema de la realidad en el que analisa l'obra del pintor segons les més actuals teories de l'image.

En 1998 en motiu de la série d'exposicions en Castelló, Valéncia i Alacant la Fundació Bancaixa edita el llibre Traver Calzada, Pintura, Dibujo, Grabado con catálogo general de su obra.

En l'any 2004 va realisar l'exposició inaugural de l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló, publicant-se en tal motiu el llibre Armonías quebradas d'Antonio J. Gascó.

Recentment ha pintat, per a la Generalitat Valenciana, el retrat de la Família Real en la Trobada de les Famílies del Papa Benet XVI en Valéncia (considerat el primer quadro en representar a Joseph Ratzinger com a pontífex).

Despuix de la finalisació dels murals que decoren el vestíbul del Palau de la Diputació de Castelló - que li costaren 10 anys en pintar-los per la seua grandea i gran treball -, es publicà el llibre Los murales de la Diputación de Castellón de Traver Calzada, escrit pel croniste de la ciutat de Castelló, Antonio J. Gascó Sidro.

El 25 de setembre de 2011, el bisbe de Sogorp-Castelló, D. Casimiro López Llorente, inaugura en l'Iglésia Parroquial Sant Joan Batiste de Cabanes dos quadros de Traver Calzada, un sobre el degollament de Sant Joan Batiste, per a la sacristia, i un atre, Els discípuls d'Emaús, per a la Capella de la Comunió.

El 7 d'octubre de 2011 és guardonat en el Premi de les Arts Plàstiques per Ràdio Castelló, Cadena Ser.

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Añó, Pere; et alii. «El nou retaule major de l'Iglésia parroquial de Sant Joan Baptista, del pintor Vicent Traver Calzada». A: La Iglesia (1766/2003) y el Campanario (1803/2003) de Alcalà de Xivert. Benicarló: Centre d'Estudis del Maestrat, 2003
  • Gascó Sidro, Antonio José. Los murales de la Diputación de Castellón de Traver Calzada. Castelló: Diputació, 2010, p. 55. ISBN 978-84-96372-83-2

Enllaços externs[editar | editar còdic]