Hispanic Society of America

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Hispanic Society of America

La Hispanic Society of America o Societat Hispànica d'Amèrica és un museu gratuït i biblioteca d'investigació per a l'estudi de les arts i cultura d'Espanya, Hispanoamèrica i Portugal, que es troba en la ciutat de Nova York.

Interior del museu
Atra vista de l'interior
Sala Sorolla
Don Quijote
Estatua del Sit
Ensaig de concert

Fundada per Archer Milton Huntington el 18 de maig de l'any 1904, obrí les seues portes en el seu edifici estil Beaux-Arts, que és encara hui la seua sèu, en l'any 1908, en la nomenada Audubon Terrace, situada en l'avinguda Broadway entre els carrers 155 i 156 de Nova York. La Societat Hispànica conta en un museu, una biblioteca i el seminari d'estudis hispànics migevals (Hispanic Seminary of Medieval Studies), que és considerat com una de les més prestigioses editorials en el seu camp. Encara que el seu nom es referix a una "societat", i el fundar una societat dedicada a l'estudi d'Espanya va ser una de les metes de Huntington, jamai ha funcionat com a tal. Els membres de la societat -completament honorífica- els trien els bibliotecaris.

En l'any 2017, una selecció de més de 200 peces destacades de la Societat es presentaren en el Museu del Prado de Madrit,​ com a inici d'una mostra itinerant per atres museus i institucions del món. Eixe mateix any, va rebre el premi de Cooperació Internacional Princesa d'Astúries.

Museu[editar | editar còdic]

El museu conta en més de 800 pintures, entre elles, la colecció de quadros de gran format del pintor valencià Joaquín Sorolla titulada Visió d'Espanya, 600 aquareles, 1.000 escultures i 6.000 objectes decoratius, incloent una colecció de textils. Aixina mateix posseïx una àmplia colecció de 15.000 gravats de vàries époques i més de 175.000 fotografies des de 1850.

Biblioteca[editar | editar còdic]

La biblioteca alberga més de 15.000 llibres impresos abans de 1701, dels quals hi ha 250 incunables; un d'ells és la editio princeps de la Celestina (Burgos, 1499). Entre els llibres que custodia, es troba una rica colecció de l'escritora novohispana sor Juana Inés de la Cruz, la primera edició del Quixot o la Biblia Valenciana de Bonifaci Ferrer i infinitat de rars impresos espanyols.

Reforma i ampliació[editar | editar còdic]

En l'any 2017, es varen iniciar els treballs d'arreglament de la sèu de la Hispanic Society, presupostats en 15 millons de dólars. Les obres varen fer necessària la retirada de les peces artístiques, i una selecció de dos centenars d'elles es portaren en exposició itinerant, inaugurada en el Museu del Prat de Madrit en la primavera de 2017.

Membres honoraris[editar | editar còdic]

Entre els seus membres honoraris caldria recordar a l'institucioniste Rafael Altamira, a Francisco Rodríguez Marín, cervantiste i director de la Biblioteca Nacional d'Espanya o a Enrique Granados,​ entre els espanyols; a Guillermo Tovar de Teresa, historiador mexicà,​ i a l'historiador chilé José Toribio Medina, en l'any 1905,​ entre molts uns atres.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]