Vicent Soler Marco

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vicent Soler Marco
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Economiste, polític i escritor.
Naiximent: 15 de juliol de 1949
Lloc de naiximent: Rocafort, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Vicent Soler Marco (Rocafort, 15 de juliol de 1949) és un economiste, escritor i polític valencià d'ideologia pancatalanista, actual conseller de Facenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana. Anteriorment, durant la I llegislatura de l'etapa democràtica, fon conseller en el govern de Joan Lerma.

Biografia[editar | editar còdic]

Vicent Soler és llicencià en econòmiques en l'any 1972, des de 1999 és catedràtic d'economia aplicada i director del Departament d'Estructura Econòmica per l'Universitat de Valéncia i és Research Scholar per la London School of Economics.

En l'any 1976 obtingué el Premi Joan Fuster d'Ensaig per l'obra colectiva Razones de identidad de su país. Pelos y señales (Raons d'identitat del seu país. Pèls i senyals).

Trayectòria cultural i política[editar | editar còdic]

Soci de l'entitat cultural valenciana i valencianista Lo Rat Penat des de l'any 1966 fins a l'any 1976, va militar en Socialistes Valencians Independents i despuix en els Grups d'Acció i Reflexió Socialista (GARS) impulsats per Vicent Ventura, grup que posteriorment es constituiria en el Partit Socialiste del País Valencià (PSPV). Formà part dels dirigents polítics nomenats Els dèu d'Alaquàs, que a principis de 1975 varen formar el Consell Democràtic del País Valencià i que varen ser detinguts per la policia franquista.

El fracàs electoral del PSPV en les eleccions generals de l'any 1977 el va moure a mantindre contactes en Ernest Lluch i Alfons Cucó, que varen acabar en l'integració del PSPV en el PSOE. Dins del PSPV va representar la corrent més valencianista.

És autor de numerosos treballs sobre l'economia i la societat valencianes, i ha tingut una intensa activitat política, primer en la clandestinitat i despuix en càrrecs institucionals.

Ha segut Director General d'Administració Local en el Consell del País Valencià, diputat en les Corts Valencianes de 1987 a 1995, cap de Gabinet de la Presidència de la Diputació de Valéncia, portaveu d'Assunts Econòmics del PSPV en les Corts Valencianes, Conseller d'Administració Pública de la Generalitat Valenciana entre els anys 1985-1987, vicepresident de les Corts Valencianes i regidor en l'Ajuntament de Valéncia.

Actualment, és president de la secció valenciana de la Fundació Ernest Lluch. Ha segut candidat a rector de l'Universitat de Valéncia en les eleccions de març de 2010. Des del 9 de març de 2012 és decà de la Facultat d'Economia de l'Universitat de Valéncia.

En l'any 2015, el president Ximo Puig el va nomenar nou Conseller de Facenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana.

Obra[editar | editar còdic]

  • Evolución de la economía valenciana, 1878-1978 (1978).
  • Guerra y expansión industrial: País Valenciano (1914-1923) (1984).
  • La vía valenciana (2001), coautor, junt a Ernest Lluch.

Comentaris[editar | editar còdic]

Encara que va pertànyer algun temps a la societat valencianista Lo Rat Penat, la seua ideologia política ha segut pancatalanista.

Enllaços externs[editar | editar còdic]