Sergi Castillo Prats

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Sergi Castillo Prats
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Periodiste, escritor i docent.
Naiximent: 1978
Lloc de naiximent: Cocentaina, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Sergi Castillo Prats (Cocentaina, 1978), és un periodiste, escritor i docent valencià d'ideologia socialista i pancatalanista.

Biografia[editar | editar còdic]

Es va llicenciar en Comunicació Audiovisual per l'Universitat de Valéncia i ha ampliat la seua formació en l'Universitat de Barcelona i l'Universitat Politècnica de Catalunya. També es va graduar com a professor de música en el Conservatori José Iturbi de Valéncia. És periodiste i ha treballat per a mijos de comunicació com El País, Información, l'agència EFE, TVE, Canal 9, Interviú, El Mundo TV, Diari de Girona, El Punt, Eldiario.és i COPE. Colaborador en varis programes de televisió com "Más vale tarde" i "La Sexta Noche", i també ha participat com a expert en casos de corrupció en "El intermedio", "La Sexta Columna", "Las mañanas de Cuatro" o "El programa de Ana Rosa".

Ha desenrollat la seua llabor en prensa comarcal i comunicació política, ha segut guioniste, productor i ha publicat artículs en varis llibres i revistes. És responsable de l'investigació sobre el cas Emarsa i varis escàndals urbanístics i de corrupció política en Benidorm i la Costa Blanca, lo que li ha dut a especialisar-se en estos assunts.

En setembre de l'any 2013 publicà el seu primer llibre, Tierra de saqueo. La trama valenciana de Gürtel, centrat en la figura de Francisco Camps i les investigacions en marcha sobre el Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV). L'autor del pròlec fon José Luis Peñas, exregidor del PP en Majadahonda (Comunitat de Madrit) que denuncià als caps de la Gürtel en l'any 2007 i va desencadenar el cas Gürtel. El llibre conta en testimonis inèdits de polítics com Ángel Luna González o Mònica Oltra, i periodistes com el subdirector de El País José Manuel Romero-Salazar o el excap de política de la Cadena Ser Gonzalo*Cortizo Castromil. En el llibre se sifra la factura del balafiament i la corrupció en 12.500 millons d'euros.

En novembre de 2016 publicà el seu segon llibre, Yonquis del dinero. Las diez grandes historias de la corrupción valenciana, en pròlec de la periodista Mamen Mendizábal. En este llibre aborda la vida de polítics valencians com Eduardo Zaplana, Rita Barberá, Carlos Fabra o Alfonso Rus, i desglossa escàndals de corrupció com Taula, Emarsa, Gürtel o Brugal. També recupera alguns casos de corrupció de finals dels anys huitanta i principis dels noranta, com el cas Sanz, el cas Naseiro o el cas Blasco I, i entrevista ad alguns corruptes confessos.

En giner de 2020 publicà el llibre La batalla per la sanitat valenciana, una crònica de les privatisacions en l'àmbit sanitari que va desenrollar el PP en la Comunitat Valenciana des de 1995 a 2015, entre les que destaca el conegut com a model Alzira, i el rescat d'estos servicis per part de la Generalitat Valenciana, en l'arribada a la Conselleria de Salut Pública de Carmen Montón. Entre els testimonis que se citen figura el del director gerent de l'empresa Ribera Salut, Alberto de Rosa, o el director de l'IVO, Manuel Llombart. Este treball fon seleccionat en juny de 2018 per un jurat professional de l'Unió de Periodistes Valencians per a la II Beca de periodisme d'investigació Josep Torrent.

En octubre de 2021 publicà Operació AVL. El pacte lingüístic dels valencians, en el que es narra l'intrahistòria de l'acort que va propiciar Eduardo Zaplana entre els defensors de la catalanitat de la llengua valenciana (agrupats entorn a l'Universitat i els partits d'esquerra) i els defensors de la llengua valenciana, representats per Unió Valenciana (UV) i entitats com la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV). El llibre es va publicar en complir-se els 25 anys del conegut com a Pacte del Majestic o Pacte de Reus entre Jordi Pujol i José María Aznar i els 20 anys de la posada en marcha de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). El llibre conta en el pròlec de Rafael Alemany Ferrer, catedràtic de filologia catalana de l'Universitat d'Alacant, i reunix més de 50 testimonis

Ha impartit conferències i tallers. En l'any 2017 fon un dels tres candidats proposts a les Corts Valencianes per entitats de la societat civil valenciana per a dirigir l'Agència Valenciana Contra el Frau i la Corrupció, en el procés de la seua creació. Rebé l'aval del Parlament Autonòmic i finalment va quedar en segon lloc despuix de Joan Antoni Llinares. Ha segut citat com a expert en diferents comissions d'investigació del Congrés dels Diputats i les Corts Valencianes.

Des de 2018 és professor de català en Educació Secundària i Bachillerat.

Obra[editar | editar còdic]

Sergi Castillo és autor de varis llibres de crònica periodística i anàlisis d'actualitat, com:

  • Tierra de saqueo. La trama valenciana de Gürtel (Ediciones Lectio, 2013)
  • Yonquis del dinero. Las diez grandes historias de la corrupción valenciana (2016)
  • La batalla per la sanitat valenciana (Institució Alfons el Magnànim, 2020)
  • Operació AVL. El pacte lingüístic dels valencians (Vincle Editorial, 2021)

Enllaços externs[editar | editar còdic]