Mit

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
La batalla de Thor contra els jagants, pintura de Mårten Eskil Winge (1872).

Un mit (del llatí mythus) són faules, narracions de ficció protagonisades per personages heroics o divins. També potser una història falsa que es pren com verdadera.

El Diccionari General de la Llengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) també diu que és una persona o acte simbòlic i eixemplar: Ausias March és un mit de la lliteratura migeval europea.

El seu orige és un relat oral, els detalls del qual varien conforme es transmeten durant el temps, de generació en generació.

Un mit és una història fabulosa de tradició oral que explica, per mig de la narració, les accions de sers que de forma simbòlica prenen forces de la naturalea, aspectes de la condició humana, etc..., s'aplica especialment a la qual cosa que narra les accions dels deus o héroes de l'antiguetat. També se pot aplicar ad aquelles històries imaginàries que alteren les verdaderes qualitats d'una persona o d'una cosa i lis dona més valor del que tenen en la realitat.

Els mits formen part de tota cultura otorgant un respal narratiu a les creències centrals de tota comunitat. No n'hi ha poble, ciutat o país a no existixquen llegendes de fenomens naturals o agents naturals de difícil explicació en l'antigor.

El Diccionari General de la Llengua Valenciana de la RACV també fa una observació sobre la paraula mit:

L'adaptació valenciana de la forma llatina mythus és mit; la forma creada pel català modern mite, afig una -e final no etimològica i innecessària.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons