Jacint

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Jacint

Els jacints (en llatí Hyacinthus) són un gènero de plantes en flor de la família Hyacinthaceae. Són plantes perenne i bulboses, antigament classificades en la família de les liliàcies, pero que actualment pertanyen pertanyent a la subfamília de les escilóideas dins de les asparagáceas en la familía de les jacintàies. Els jacints són originaris d'una regió que comprén des del Mediterràneu oriental fins a l'Iran i el Turcmenistan. Es cultiva en Europa des del sigle XVI.

El nom d'esta planta prové de la mitologia grega: el jove Jacint fon mort accidentalment pel deu Apolo i este va fer que les gotes de sanc es transformaren en flors. A sovint s'associa el jacint en l'idea del renaiximent.

L'espècie de jacint més habitual és el Hyacinthus orientalis, o jacint de jardí.

El jacint comú o holandés i l'espècie de jardí H. orientalis varen ser tan populars durant el sigle XVIII que es varen cultivar més de 2000 tipos en els Països Baixos, el principal productor.

Els jacints produïxen un únic i dens mechó de fragants flors en tonalitats roges, blaves, violeta, blanques o grogues. Una varietat de florista més delicada i més chicoteta del jacint comú és el jacint romà (var. albulus) de pétals blaus o blancs.

En l'actualitat, es reconeixen solament tres espècies en el gènero Hyacinthus, encara que algunes autoritats coloquen H. litwonowii i H. transcaspicus en el gènero emparentat Hyacinthella, deixant el Hyacinthus com a monotipo.

Taxonomia[editar | editar còdic]

El gènero va ser descrit per Carlos Linneo i publicat en Species Plantarum 1: 316. 1753.​ L'espècie tipo és: Hyacinthus orientalis

Etimologia[editar | editar còdic]

Hyacinthus: nom genèric que prové de Jacinto, amant del deu Apolo segons la mitologia grega.

Galeria fotogràfica[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Nasir, E. & S. I. Ali (eds). 1980-2005. Fl. Pakistan Univ. of Karachi, Karachi

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons