Independència
La independència és la formació o la restauració d'un país immediatament despuix de la separació d'un atre del que formava part.
Com a concepte polític va aparéixer en la Declaració d'Independència d'els Estats Units en l'any 1776[1]com a resposta al colonialisme europeu, i es va estendre en l'Acta d'Independència d'Haití (1804) despuix de la Revolució *haitiana (1791-1804) i les declaracions d'independència dels països llatinoamericans depenents del Imperi espanyol en les guerres d'independència hispanoamericanes (1810-1821). Més avant el concepte es va relacionar estretament en el principi de no intervenció i el dret d'autodeterminació dels pobles.Plantilla:*cr
L'independència es distinguix de l'autonomia. L'autonomia és un règim de descentralisació del poder, en el qual, certs territoris o comunitats integrants d'un país gogen d'algunes facultats eixecutives, llegislatives i judicials, en certes matèries o competències, que queden aixina fora de l'alcanç del govern central.
Actualment el país independent més jove és Kosovo, si be no conta en el reconeiximent internacional complet.
Vore també[editar | editar còdic]
- Colonialisme
- Dret d'autodeterminació
- Neocolonialisme
- Independentisme
- Dependència
- Interdependència
- Independent
Referències[editar | editar còdic]
- ↑ Arciniegas, Germán (2001). «El invento de la independencia», en América en Europa, Bogotá, Planeta, pp. 123-144
Enllaços externs[editar | editar còdic]
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Independència.
Plantilla:Wikt Plantilla:Wikiquote
- Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Independencia de la Wikipedia en espanyol, baix llicència Creative Commons-BY-SA.