George Orwell

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Eric Arthur Blair
George Orwell
George Orwell en l'any 1943
Nacionalitat: Anglesa
Ocupació: Escritor, noveliste i periodiste.
Naiximent: 25 de juny de 1903
Lloc de naiximent: Raj Britànic, Índia
Defunció: 21 de giner de 1950
Lloc de defunció: Londres, Anglaterra, Regne Unit

Eric Arthur Blair, més conegut pel sobrenom literari de George Orwell (Raj Britànic, Índia, 25 de juny de 1903 - † Londres, Anglaterra, Regne Unit, 21 de giner de 1950), fon un escritor, noveliste, ensagiste, crític lliterari i periodiste britànic.

Estil[editar | editar còdic]

El seu corpus lliterari es caracterisà per la claritat, l'inteligència i l'ingeni, i pel coneiximent de l'injustícia social, l'oposició al totalitarisme i el compromís en el socialisme democràtic.

La seua obra du la marca de les experiències autobiogràfiques vixcudes per l'autor en tres etapes de la seua vida: la seua posició en contra de l'imperialisme britànic que el va dur al compromís com a representant de les forces de l'orde colonial en Birmània durant la seua joventut; a favor del socialisme democràtic, despuix d'haver observat i sofrit les condicions de vida de les classes socials dels treballadors de Londres i París; i en contra del totalitarisme nazi i totalitarisme estaliniste despuix de la seua participació en la guerra civil espanyola.

Ademés de croniste, crític de lliteratura i noveliste, és un dels ensagistes en llengua anglesa més destacats de les décades de 1930 i de 1940. No obstant, és més conegut per les seues crítiques al totalitarisme en la seua novela curta alegòrica Rebelió en la granja (1945) i la seua novela distòpica 1984 (1949), escrita en els seus últims anys de sa vida i publicada poc abans del seu decés, i en la que crea el concepte de «Gran Germà», que des de llavors va passar al llenguage comú de la crítica de les tècniques modernes de vigilància.

En l'any 2008 figurava en el lloc número dos del llistat dels cinquanta escritors britànics de major rellevància des de l'any 1945, elaborat per The Times.

L'adjectiu «orwelià» és freqüentment utilisat en referència al distòpic univers totalitari imaginat per l'escritor britànic.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons