Francisco Bascuñán

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Francisco Bascuñan (Valéncia, n. 1954, Valéncia, m. 28 de setembre de 2009), fon un dissenyador valencià i u dels fundadors del grup multidisciplinar "La Nau".

Biografia

Inicià la seua llabor professional en l'any 1973 centrada en el disseny gràfic, tant en el seu eixercici professional com en la docència.

Bascuñán es titulà en l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis Artístics de Valéncia en 1973. Més tart, en l'any 1981 fundà, junt a atres dissenyadors, el grup "Enebece" de disseny gràfic i dos anys més tart fon u dels creadores del grup "La Nau" en deu professionals del disseny gràfic, industrial i arquitectura, disciplines que formaren part de les activitats del grup fins a la seua dissolució en 1991.

En l'any 1992, crea l'Estudi Paco Bascuñán, una tasca que compaginà en l'impartició de conferencies i tallers. Al mateix temps, desenrollà el seu treball artístic com a pintor, realisant diverses exposicions a lo llarc dels anys en diverses ciutats d'Espanya.

U dels seus últims actes públics es celebrà el 24 de setembre de 2009, participant en la presentació en el Museu Valencià de la Ilustració i la Modernitat (MUVIM) de l'exposició "Suma y Sigue" dedicada al disseny en la Comunitat Valenciana en els últims 25 anys, de la qual era comissari.

El director del museu, Roman de la Calle, expressà el seu "dolor" per la pèrdua de Bascuñán i assegurà que en la seua mort "el disseny valencià està de luto". De la Calle, també president de la Real Acadèmia de Belles Arts de San Carles de Valéncia, recordà que Bascuñán ha segut el primer dissenyador en ingressar en esta centenària institució. L'especialiste va remarcar que la seua mort supon la desaparició d'una "personalitat importantissima en l'àmbit del disseny valencià".

Va faltar en el seu domicili de Valéncia a causa d'un fallo cardíac, el 28 de setembre de 2009, a l'edat de 55 anys.

Enllaços externs