Foralisme

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El foralisme és una doctrina política bassada en la reivindicació de competències administratives exaltant els antics Furs i lleis dels distints territoris d'Espanya. D'esta es nutrixen variats moviments des d'alguns en idees alvançades sobre la societat fins a atres en idees tradicionalistes.

Foralisme, el manteniment o actualisació dels furs i privilegis tradicionals front a la política centralisadora del règim lliberal, segons el qual les regions devien mantindre les seues institucions de govern autònomes, el seu sistema propi de justícia i la exenció fiscal i de quintes per al servici militar.

Foralisme valencià[editar | editar còdic]

Moviment polític, persona o entitat, que reivindica la vigència dels furs.

Actualment es consideraria a un partit foraliste, si dins dels seus principis ideològics defenguera la recuperació dels antics furs que regien en els regnes hispànics, adaptant-los a la situació política actual, es dir, dins del marc de la Constitució espanyola de 1978.

Per al foralisme valencià, l'estatut deu ser l'actualisació del règim foral en el nou marc constitucional establit en 1978, i com a tal actualisació estan obligats a respectar i defendre els senyals d'identitat del poble valencià.

Ser foraliste és, per tant, reivindicar la continuïtat històrica de la Comunitat Valenciana en el Regne de Valéncia en el que això significa de reivindicació i conservació de la nostra identitat i personalitat diferenciada.

El foralisme valencià reivindica la fòrmula del jurament dels Furs per Jaume I davant de les Corts el 7 d'abril de 1261:

“Jurem mantindre d'ara en avant, observar a perpetuïtat i no contravindre mai en res, els Furs i lleis de Valéncia…, que el mateix que mosatros jurem i confirmem els dits furs i lleis, els nostres successors queden obligats a firmar i confirmar els dits furs i lleis, a complir-los i observar-los a perpetuïtat i a no contravindre mai”.

Aixina el foralisme implica també una nova cultura política, una nova forma d'articulació de la Comunitat en una realitat plural superior des del reconeiximent de la nostra singularitat històrica, política i llingüística.

Per al foralisme valencià, la foralitat és la norma d'integració pactada en una unitat política més àmplia i entén que s'accepta que el Regne de Valéncia es mantinga com el que sempre ha segut, una comunitat pròpia i diferenciada, integrada des de fa cinc sigles en la monarquia comuna que aglutina les aspiracions d'autogovern de les diferents terres d'Espanya que naixen dels seus històrics senyals d'identitat peculiars i diferenciades.

Foralisme en el Regne de Valéncia (que va perdre els seus furs despuix del Decret de Nova Planta) és recolzat per diferents partits polítics que o be defenen el foralisme tal i com és o be donen un segon pas alvançant cap al independentisme.

Els principals partits polítics impulsors de la recuperació dels furs valencians (independentment de lo que pensen del independentisme) ne són:

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]