Aşgabat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Aşgabat

Asjabad és la capital i principal ciutat de Turcmenistan. Està ubicada en un oasis en el desert de Karakum, junt als monts Köpetdag, prop de la frontera en Iran.

La seua població era de 1.030.063 habitants segons el cens de l'any 2022.

Història[editar | editar còdic]

Aşgabat és una ciutat relativament jove, que es desenrollà a partir d'un llogaret del mateix nom fundada en l'any 1881. Es troba situada prop de l'emplaçament original de Nisa, l'antiga capital dels parts, i de les ruïnes de la ciutat de Konjikala en la Ruta de la Seda, que fon destruïda pels mongols.

En 1869, l'eixèrcit rus va construir una fortalea sobre un tossal propenc al llogaret, i la presència militar, unida a la seguritat derivada d'esta, va atraure a numerosos mercaders i artesans a la zona. La regió fon anexionada en 1884 per Rússia, que va decidir desenrollar la ciutat com un núcleu comercial per la seua proximitat al territori de Pèrsia, llavors baix influència britànica. En aquella época, es considerava una ciutat moderna i elegant, en moltes tendes i hotels, i edificis d'estil europeu.

En 1917, despuix d'establir-se el control soviètic, la ciutat va ser renomenada com Poltoratsk, en honor del revolucionari local Pável Poltoratski. El nom Aşgabat, en la seua forma russa Ashjabad;, fon restablit en l'any 1927. A partir d'este moment, la ciutat experimentà un ràpit creiximent i industrialisació portat a terme pel govern soviètic, que es varen vore interromputs per un greu terremot el 6 d'octubre de 1948. S'estima que el seisme alcançà un grau 9 en l'escala de Richter, i deixà sense vida a més de 110.000 persones (2/3 de la població total de la ciutat). Els mijos oficials soviètics, no obstant, anunciaren una sifra de morts molt més baixa, de 14.000.

En l'any 1991, en la proclamació de l'independència de Turkmenistan, es convertí en la capital nacional del nou estat.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Capitals d'Àsia
Americas (orthographic projection).svg
Abu Dhabi    Amman    Ankara    Aşgabat    Astanà    Bagdad    Bakú    Bandar Seri Begawan    Bangkok    Beirut    Bishkek    Ciutat de Kuwait    Damasc    Dhaka    Dili    Doha    Dusambé    Hanoi    Islamabad    Jakarta    Jerusalem    Kabul    Katmandú    Kuala Lumpur    Malé    Manama    Manila    Mascate    Naypyidaw    Nova Delhi    Pekin    Phnom Penh    Pyongyang    Ramala    Riad    Sanaa    Seül    Singapur    Sri Jayawardenapura Kotte    Taipei    Tashkent    Teheran    Thimphu    Tòkio    Ulan Bator    Vientiane